Romaşcanii sunt mândri de oraşul lor

Aceasta este concluzia unui sondaj realizat luna trecută în Roman. Oraşul este considerat curat, liniştit, sigur şi cu perspective bune de dezvoltare. Fiecare cartier al oraşului a primit note din partea celor chestionaţi, care arată că oamenii sunt mulţumiţi de locul în care trăiesc. Primarul oraşului se bucură de o încredere de peste 70% din partea romaşcanilor. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 400 de persoane.

Municipiul Roman a primit nota 8,10 de la locuitorii săi. Primarul municipiului Roman a primit, la sfârşitul săptămânii trecute, rezultatele unui sondaj realizat în cadrul strategiei de dezvoltare a municipiului pentru perioada 2014 – 2020. În cadrul sondajului, romaşcanii au fost invitaţii să dea note cartierului în care locuiesc, în funcţie de mai mulţi indicatori – cum ar fi: infrastructura, curăţenia, siguranţa, existenţa spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă, accesul la instituţii publice sau private -, nota generală a cartierului reprezentând media notelor aferente fiecărui indicator în parte.

„Scopul sondajului a fost acela de a se afla percepţia vieţii în Roman din partea locuitorilor. Au fost intervievaţi 400 de romaşcani, nivelul de încredere al studiului este de 95%, iar marja de eroare este de plus/minus 4,5%. Este un document ştiinţific, realizat de profesori universitari. Rezultatele acestui sondaj nu ne-au luat prin surprindere: tot ceea ce a reieşit din această cercetare de piaţă noi ştiam deja, iar unele probleme sunt în curs de rezolvare”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Principalele domenii de dezvoltare pe care romaşcanii le gândesc pentru oraşul lor ţin de industria metalurgică şi alimentară, servicii educaţionale şi industria constructoare de maşini

Conform sondajului prezentat de primar, 65,4% dintre locuitorii municipiului consideră Romanul un oraş curat, 52% dintre romaşcani sunt de părare că preţul utilităţilor este foarte mare, 46,5% cred că viaţa în Roman este scumpă, în comparaţie cu alte oraşe, şi 54,7% se simt în siguranţă pe străzile din municipiu. În schimb, romaşcanii consideră că în oraş sunt puţini copii ai străzii şi puţini câini fără stăpâni.

În ceea ce priveşte învăţământul, 60,8% dintre subiecţi spun că reţeaua de grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi este bine dezvoltată, iar 58% dintre cei intervievaţi spun că şcolile din Roman sunt de foarte bună calitate.

Situaţia transportului în comun este apreciată pozitiv de romaşcani. 59% din 400 de persoane cred că reţeaua de transport în comun acoperă foarte bine oraşul, 47,6% cred că reţeaua de transport în comun este modernă, iar 45,2% sunt de părere că autobuzele şi microbuzele sunt foarte comode, în timp ce 51,2% dintre romaşcani au spus că reţeaua de transport în comun face faţă foarte bine necesităţilor. De asemenea, 55,3% din romaşcani susţin că riscul de a fi furat în mijloace de transport în comun este unul mic.

Străzile din Roman sunt bine asfaltate şi întreţinute, conform a 53,8% dintre subiecţi, iar 55,3% sunt de părere că infrastructura actuală face faţă foarte bine traficului. 65,6% au o părere bună sau foarte bună despre marcajele şi semnele de circulaţie. 40,3% dintre romaşcani apreciază că trotuarele din oraş sunt bune, iar 28% nu sunt de acord cu această apreciere. Locurile de parcare sunt suficiente pentru 62,1% dintre romaşcani, iar parcurile sunt multe, conform părerii a 57,8% dintre subiecţi, în timp ce 68,6% cred că parcurile sunt bine îngrijite. 66,3% au spus că avem multe spaţii verzi, iar 63,7% au apreciat că există suficiente locuri de joacă.

Romanul este un oraş foarte aglomerat, spun 31,8% dintre romaşcani, în timp ce 41,92% nu cred acest lucru, iar 48,8% cred că oraşul nu este unul zgomotos, aşa cum consideră 21,98% dintre respondenţi.

Faţadele celor mai multe instituţii de cultură sunt foarte bine întreţinute, sunt de părere 40% dintre romaşcani, dar 33,3% nu sunt de acord cu această afirmaţie. În ceea ce priveşte faţadele celorlalte clădiri ale administraţiei locale, 42,3% le văd bine întreţinute. Faţadele blocurilor arată bine pentru pentru 38,6%, dar arată rău pentru 34,7%. Totuşi, 43,9% din respondenţi consideră că majoritatea clădirilor din oraş arată bine.

Spitalele, cabinetele şi centrele medicale sunt suficiente pentru 57,8% din cei întrebaţi. Totodată, 36,9% le consideră şi moderne, dar 30,8% nu au o părere bună despre clinicile din Roman.

Romaşcanii mai cred că oraşul are o viaţă culturală foarte bogată (52%), o viaţă sportivă cu performanţe (59,3%), foarte multe magazine, supermaketuri şi mall-uri (72,1%) şi foarte multe baruri, cluburi şi restaurante (77,6%), dar le lipseşte cinematograful (85%) sau ştrandul (64,3%).

În Roman găseşti cu greu un loc de muncă, cred 46,6% dintre cei chestionaţi, iar salariile sunt mici, conform unui procent de 59,7%. În schimb, doar 27,5% consideră că ar avea nevoie de cursuri de perfecţionare şi numai 30,5% cred că au nevoie de o recalificare, în timp ce peste 40% dintre cei întrebaţi au spus că nu au nevoie nici de perfecţionare, nici de recalificare.

Romaşcanii sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Romanului, 57% răspunzând afirmativ la această întrebare, iar 56% sunt mulţumiţi de activitatea administraţiei publice locale. Primarul Laurenţiu Dan Leoreanu se poate lăuda cu încrederea pe care oamenii i-o acordă, 73,9% spunând că au încredere în primarul oraşului.

Cea mai urgentă problemă pe care romaşcanii consideră că administraţia ar trebui să o rezolve este atragerea de investitori şi crearea de locuri de muncă. Pe locurile următoare se află modernizarea şi repararea străzilor, modernizarea spitalului, extinderea reţelei de apă şi canalizare, populaţia minoritară, câinii fără stăpâni, curăţenia pe străzi sau reabilitarea termică a blocurilor.

Oraşele-model pentru locuitorii din Roman sunt, în ordinea preferinţelor: Piatra Neamţ, Bacău, Iaşi, Sibiu, Braşov, Cluj, Timişoara, Bucureşti, Dublin, iar respondenţii au spus că apreciază în acele oraşe curăţenia, parcurile, obiectivele de divertisment şi viaţa culturală.

Note de 7 şi 8 pentru cartierele romaşcane

La nivelul de cartier, romaşcanii au dat note pentru fiecare din cei 28 de indicatori (accesul la internet/cablu, accesul uşor la locurile de joacă, iluminat public, linişte, existenţa locurilor de parcare, estetica de ansamblu a zonei, modul de funcţionare reţelelor, existenţa spaţiilor deschise, accesul uşor la parcuri şi grădini publice, gradul de verdeaţă, accesul uşor la o şcoală de calitate, serviciile de salubritate, calitatea apei, accesul la instituţiile publice, calitatea aerului, accesul la instituţiile religioase, modul în care sunt întreţinute drumurile şi trotuarele, accesul la facilităţi sportive, presiune gaz metan etc).

Cartierul Republicii a primit nota 7,85, iar problemele urgente din acea zonă ţin de strada Nouă – acolo locuind multe persoane de etnie romă şi fiind probleme legate de siguranţă -, lipsa parcurilor şi existenţa câinilor fără stăpân.

Cartierul Favorit a primit nota 8,67, iar cetăţenii din zonă vor transport în comun, parcuri şi locuri de joacă şi izolarea termică a blocurilor.

Cartierul Anton Pann – Mihai Viteazu a fost notat cu 7,55, iar acolo este nevoie de infrastructură rutieră mai bună, parcări şi spaţii verzi.

Cartierul Roman-Muşat – Centru a primit nota 8,85 şi cetăţenii din zonă vor parcări mai multe, reabilitarea blocurilor şi asfaltarea aleilor dintre blocuri.

Cartierul Nicolae Bălcescu a primit 7,80, iar cerinţele celor care locuiesc în zonă ţin de extinderea reţelei de apă şi canalizare, asfaltarea străzilor, racordarea la reţeaua de gaz metan, accesul la o şcoală de calitate şi scăderea preţului la utilităţi.

Cartierul Petru Rareş a primit 7,65. Problemele zonei ţin de canalizare, reabilitarea unor clădiri, realizarea spaţii şi locuri de joacă, dar şi modernizarea străzilor.

Cartierul Smirodava – Bogdan Dragoş a primit 8,35, iar locuitorii din zonă vor mai multe parcări, modernizarea străzilor şi a trotuarelor şi rezolvarea problemelor create de populaţia de etnie romă.

Sondajul a fost realizat, în perioada octombrie – noiembrie 2013, de Fast Training Consulting SRL, în colaborare cu Avensa Consulting SRL.


COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • mandea 6 ani

  un sondaj ca toate sondajele din Romania,adica un sondaj mincinos fiindca se publica ceea ce vor cei de sus crezand ca astfel pot duce lumea in eroare dandule vaga impresie ca totul e pe roze si mergem pe drumul cel bun ,nimic mai neadevarat ,copii ai strzi sunt,cainii comunitari ne pandesc la tot coltul ,hotii de buzunare te urmaresc la tot pasul mai ales in zona Piata Mare ,iar cea mai arzatoare problema este lipsa locurilor de munca asa ca ,sa ne mai lase cu sondajele acestea pompoase

 • Soci 6 ani

  Sondajul nu este o stiinta a concretului,ci o aproximatie reglata prin varii mecanisme subiective.Gradul de obiectivitate,cantitatea si calitatea adevarului exprimat sunt discutabile datorita selectarii rezultatelor obtinute in functie de scopul urmarit.

 • rommel 6 ani

  sondaje propagandistice fara suport real adica umflate asa cum bine au zis si cei de mai sus. OARE CHIAR TOTU LE ASA ROZ IN TARGUL ROMASCAN???

 • cetat 6 ani

  Cred ca domnul Mandea nu prea a iesit din Roman. Adevarul ca Bucurestiul e minciuna la capitolul siguranta,copii ai strazii si caini fara stapan fata de Roman. In Roman se iese din casa doar dupa ce ai urmarit „Tehnici esentiale de supravietuire”…Domnule Mandea se vede de la o posta ca sunteti „rosu” din punct de vedere politic.Ar trebui ca un primar sa fie judecat dupa cat de gospodar este, nu dupa culoarea politica. Daca Romanul este un oras periculos recomand Lupeni, zona de case a Craiovei, cartiere marginase din Bucuresti…Sa vedeti acolo „siguranta”

  • rom 6 ani

   atata timp cit Mandea e romascan, nu cred ca este interesat de altre orase

 • mandea 6 ani

  Nu va suparati domnul Cetat ,dar nu comparati Romanul cu Bucurestiul fiindca nu aveti cum, nici ca suprafata si nici ca numar de locuitori ,iar in ceea ce priveste clasa politica va asigur ca NU sunt sustinatorul sau simpatizantul unui partid politic anume indiferent de culoare ,isi aduc aminte de cetatean doar cand au nevoie de votul lor, in rest sunt doar pentru buzunarul si interesul lor

 • din ce scrie domnul mandea ,doar cu hotii de buzunare,si aceia tuciurii,sunt de acord,,,altfel in roman nu ne sufoca ,copii strazii si nici cainii vagabonzi,,,ca in alte multe orase ale tarii,,,se poate spune ca romanul este un oras curat si de ceva timp si schimbat si fata,,,ceea ce reprezinta o nota pozitiva.