Romaşcanii salvează vieţi. Donaţi sânge şi primiţi un bilet de intrare la ştrand

Romaşcanii salvează vieţi. Donaţi sânge şi primiţi un bilet de intrare la ştrand

 

sangeÎncepând de luni, 1 august, şi până pe 31 august, romaşcanii care donează sânge la Centrul de Transfuzie din Policlinică vor salva vieţi, dar vor primi, pe lângă beneficiile prevăzute de lege, şi un bilet de intrare gratuit în Ștrandul din Roman.

Sub sloganul „Romaşcanii salvează vieţi”, Primăria Roman, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Piatra Neamţ şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, vrea să-i încurajeze pe cetăţeni să doneze sânge. Campania se va desfăşura în perioada 1 – 31 august 2016, iar cei interesaţi să salveze vieţi trebuie să meargă la punctul de colectare din Policlinică, pe strada Tineretului nr. 28, etaj 2. Programul pentru donare este zilnic, între orele 7.00 – 11.00, ceea ce înseamnă că se pot primi zece donatori pe zi, motiv pentru care se pot face programări la sediul sau telefonic, la numărul 0333.401.152 .

Cine poate dona sânge

Nu toată lumea poate dona sânge. Sunt şi câteva condiţii: vârsta cuprinsă între 18 şi 62 ani; o greutate mai mare de 50 kg, stare de sănătate bună, tensiunea arterială (TA) în limite normale, să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, miopie mai mare de 4 dioptrii, anemie, boli infecţioase, neoplazice, psihice, afecţiuni hematologice, renale, pulmonare, etc., intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3-12 luni; femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruă.

Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, cafea) şi un mic dejun lipsit de grăsimi. Nu se fumează şi nu se consumă alcool. La o donare se recoltează 450 mililitri de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva zile, calitativ în două săptămâni. Donarea se poate repeta după minim două luni pentru bărbaţi şi minim trei luni pentru femei.

De precizat este că trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă, astfel încât nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.

Ce beneficii primesc donatorii

Cei care decid să doneze, primesc un buletin pentru analizele efectuate din sângele recoltat: grupă sangvină, RH, glicemie, hemoleucogramă, Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); sifilis; ALT (probe hepatice), toate gratuit şi datele sunt confidenţiale.

Pe lângă intrarea gratuită în ştrand oferită de administraţia locală, donatorii primesc o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării. Se face decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate şi se oferă o alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă (7 tichete pentru fiecare donare de sânge). Pentru cei care donează de 2-3 ori pe an, se pot face şi analize suplimentare.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0