Romașcanii au sărbătorit Boboteaza

Dimensiune text

Sute de romașcani au participat la slujbele de sfințire a apelor organizate de bisericile din oraș.

 

 

În fiecare an, pe 6 ianuarie, sărbătorim botezul lui Iisus Hristos. Boboteaza este una dintre sărbătorile mari din an care adună romașcanii, cu mic, cu mare, în lăcașurile de cult, pentru a aduce acasă aghiazma mare. Credincioșii și preoții cred că apa de la Bobotează are o putere tămăduitoare. Vor gusta din ea pe nemâncate în zile de post sau în zile de mari sărbători.

 

Slujba de sfințirea a apei la Catedrala Arhiepiscopală

 

Singurul lăcaș de cult de Roman în care slujba de sfințire a apei s-a făcut în ajunul Bobotezei a fost Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. PS Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sâmbătă, 5 ianuarie, slujba de sfințire a apei. „Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Prin Teofanie îl simțim pe Dumnezeu, care se arată nouă. Potrivit rânduielii statornicite în Biserica noastră, după Sfânta Liturghie se face slujba de sfințire a apei. Întrucât, în ajun, preoții sfințesc casele oamenilor, această slujbă nu se prea ține în parohii. Ajunul cu apă sfințită și umblatul preotului prin parohie nu reprezintă decât o prelungire a bisericii în casele oamenilor. Apa, simbolul vieții, devine purificatoare prin slujba care se săvârșește asupra ei, iar cel care o bea dobândește puterea nevăzută de care avem atâta nevoie în viața aceasta„, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Soborul de preoți de la Catedrala Arhiepiscopală și călugării din centrul eparhial au mers la reședința arhiepiscopală, unde au primit binecuvântarea celor doi înalți ierarhi: Arhiepiscopul Eftimie Luca și PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

După ce ierarhii i-au binecuvântat pe cei prezenți, au fost binecuvântate cu aghiazmă mare reședința arhiepiscopală, precum și celelalte clădiri din incinta Centrului Eparhial Roman.

 

 

Ninsoarea de Bobotează prevestește o iarnă lungă și grea

 

Toate bisericile din Roman și comunele învecinate au fost luate cu asalt de credincioșii care au participat în număr mare la slujba de Bobotează. Preoții au pregătit sărbătoarea în cele mai mici detalii. Pentru ca fiecare credincios să se poată întoarce acasă cu aghiazmă mare, au fost aduse butoaie și vase care au fost umplute-ochi cu apă. În jurul amiezii, preoții au ieșit pentru a săvârși slujba de sfințire a apei. Vasele, umplute cu sute de litri de apă, au fost transformate, în urma slujbei de sfințire, în aghiazmă mare, care trebuie băută de credincioși timp de opt zile, începând din ziua Botezului Domnului și până pe 14 ianuarie, după care o vor folosi pentru sfințirea caselor și gospodăriilor, dar și pentru persoanele grav bolnave.

Ca în fiecare an, când în lăcașurile de cult ortodoxe se săvârșește slujba de Bobotează, busculadele care se produc în momentul când se împarte apa sfințită umbresc sărbătoarea. Nici în acest an nu a fost diferit față de alți ani. Credincioșii romașcanii s-au îmbrâncit pentru a lua apa făcătoare de minuni. Chiar și în aceste condiții, oamenii au vrut să aducă acasă sticla cu apă sfințită, pe care s-o țină la loc de cinste. „Am venit să iau aghiazmă ca să ne curățim trupul și sufletele și să fim mai aproape de Dumnezeu„, a spus Marlena Popa, prezentă la slujba de Bobotează de la Biserica „Sfinții Voievozi” din Roman.

Cum în acest an a nins de Bobotează, tradiția spune că vom avea o iarnă lungă și grea.

 

 


Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 0