Romaşcani pe urmele vikingilor

Dimensiune text

O echipă de profesori şi elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a participat la o întâlnire de lucru, pe tema schimbărilor climatice, în Estonia.

O echipă de profesori şi elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a participat la o întâlnire de lucru din cadrul proiectului Comenius multilateral „Schimbări climatice acolo unde trăiesc, acolo unde locuiesc… Să modelăm pentru a înţelege şi a acţiona! O viaţă nouă se inventează aici!”, în care şcoala este partener alături de instituţii de învăţământ din alte nouă ţări. Gazdă a fost liceul Ehte Humanitaargümnaasium din Tallinn, Estonia. Grupul român a fost format din profesoarele Adriana Drăghici, coordonatorul naţional al proiectului, Carmen Lozonschi – asistent lingvistic şi Cosmina Ploscă – responsabil pentru studiul biologic în proiect, care au însoţit elevele Adelina Percă, Bianca Lucaci şi Laura Ghiroagă.

estonia 02Programul pregătit a fost unul divers, care a îmbinat discuţiile pe tema cunoaşterii tradiţiilor şi a culturii locale cu cele despre schimbările climatice. Profesorii au participat la un curs de formare pentru utilizarea programului Quiz în realizarea lecţiilor cu caracter interactiv. Fiecare delegaţie a prezentat materialele pregătite pentru sesiune şi a realizat un cadran solar pentru determinarea, empirică, a orei din ţara din care provine.

„Echipa română a prezentat trei materiale având ca subiecte acţiunea «Let’s do it, Romania», efectele schimbărilor climatice asupra biodiversităţii şi simpozionul «Ziua Mondială a Mediului», care a fost organizat în liceul nostru. Evoluţia echipei române a impresionat prin diversitatea temelor abordate, bogăţia de informaţie şi forma în care aceasta fost prezentată”, a precizat profesoara Adriana Drăghici, coordonatoarea echipei de la „Vasile Sav”.

Programul cultural a cuprins vizitarea oraşului gazdă, a muzeului etnografic din zonă, a Satului vikingilor, unde au fost prezentate amănunte legate de istoria, preocupările şi modul de viaţă al vikingilor. S-a vizitat Muzeul Maritim Lennusadam, unde participanţii au putut vedea evoluţia ambarcaţiunilor maritime începând cu vasele vikingilor până la submarinul şi spărgătorul de gheaţă, deschise pentru a fi vizitate. Elevii participanţi la întâlnire au petrecut timpul împreună, într-un mare complex sportiv. „Am constatat cu plăcere că unele vechi obiceiuri casnice sunt asemănătoare celor din ţara noastră”, a spus profesoara Adriana Drăghici.

Vizita de lucru s-a încheiat cu acordarea atestatelor de participare şi a documentelor Europass care consemnează competenţele pe care participanţii la întrunire le-au căpătat în cadrul activităţilor derulate. „Întâlnirea din Estonia a fost foarte importantă pentru fiecare dintre participanţi. S-a văzut, din nou, că, deşi suntem diferiţi ca formaţie, cultură şi limbă, avem nenumărate puncte comune, fiind uniţi prin aspiraţii şi principii asemănătoare. Pentru elevele noastre, această vizită a fost un exerciţiu de limbă străină, de comunicare cu elevi din alte sisteme de educaţie şi cultură, pe care l-au trecut cu succes, lăsând o foarte bună impresie”, a mai adăugat profesoara Adriana Drăghici.COMENTARII

WORDPRESS: 0