Prima paginăSocialEducatie

Romaşcani la Ștefan Vodă

Dimensiune text

Elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” au fost oaspeţii colegilor lor de la Liceul „Ștefan Vodă”, din Republica Moldova. Cu acest prilej a avut loc şi lansarea volumului „Mărturisire”, al profesorului romaşcan Ion Dobreanu, al cărui subiect este legat de Basarabia.

stefanvoda 02Elevi şi profesori romaşcani au fost, timp de patru zile, oaspeţi ai colegilor lor de la Liceul „Ștefan Vodă”, din oraşul cu acelaşi nume din Republica Moldova. Romaşcanii au întors vizita făcută la Roman de basarabeni în luna martie, când aceştia au fost oaspeţi de onoare la manifestările dedicate zileri unirii României cu Basarabia. Echipa romaşcană a fost formată din elevii: Miruna Irimia, Lucia Ghiuzan, Ecaterina Roca, Silvia Rădăuceanu, Georgiana Bîrjovanu, Rareş Chelmuş, Raluca Scorţanu, Diana Catană, Ionuţ Negurici, Maria Stratulat şi Andreea Bontaş, şi profesorii: Ionuţ Ciocoiu, coordonatorul proiectului, Ovidiu Albert, Nadia Anghel, preşedinta Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina”, filiala „Ion Vatamanu”, şi Ion Dobreanu. Programul scurtei şederi în Basarabia a fost plin de evenimente. Romaşcanii au fost primiţi de primarul oraşului Ștefan Vodă, de vicepreşedintele Consiliului Raional, Nicolae Orlov, şi de coordonatoarea departamentului pentru cultură şi învăţământ, Emilia Tincu, care au subliniat rolul pozitiv al acestor parteneriate. Programul şederii a mai cuprins vizite la câteva obiective turistice din zonă, printre care crama Purcari şi mănăstirea „Marta şi Maria”, şi vizitarea oraşului Chişinău, capitala Republicii Moldova. Un moment deosebit l-a constituit lansarea romanului „Mărturisire”, al profesorului Ion Dobreanu, construit pe drama refugiaţilor din Basarabia. Lansarea romanului a fost urmată de un program artistic, la care au contribuit elevii artişti de pe o parte şi de alta a Prutului.

stefanvoda 03„«Acasă la Ștefan Vodă» este un proiect de suflet, desfăşurat într-o atmosferă extraordinară. Am fost primiţi cu inima deschisă, într-un proiect românesc, chiar dacă s-a desfăşurat între două ţări. Tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile mă determină să spun că povestea românească a acestui proiect va merge mai departe. Sperăm ca în fiecare an să reuşim să facem astfel de întâlniri, de o parte şi de alta a Prutului, mereu cu alţi elevi şi cu alţi profesori, pentru ca tot mai mulţi tineri să aibă posibilitatea să se cunoască şi să construiască un pod de suflet între fraţi. Mulţumim tuturor celor care au făcut posibil acest proiect şi, mai ales, celor două coordonatoare ale echipei din Ștefan Vodă, Elena Corniţel, directorul liceului, şi Natalia Ștefan director adjunct al liceului”, a spus profesorul Ionuţ Ciocoiu, coordonatorul proiectuilui.COMENTARII

WORDPRESS: 0