Romanul va avea încă trei cetățeni de onoare

HomeCultural

Romanul va avea încă trei cetățeni de onoare

 

 

Lista cetățenilor de onoare ai municipiului Roman va include încă trei noi nume, dacă un proiect de hotărâre în acest sens va fi aprobat de consilierii locali în ședința de vineri, 27 aprilie, pentru acordare, post-mortem, titlului de „Cetăţean de Onoare” personalităților romașcane Ion Ionescu de la Brad, Dumitru D. Botez și Constantin C. Iliescu. Lista cetățenilor de onoare ai Romanului cuprinde, în acest moment, 29 de nume.

Primul inginer agronom român

Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) a fost primul inginer agronom român, deputat, membru corespondent al Academiei Române, fiind născut pe 24 iunie 1818, la Roman. Susţinut cu o bursă de studii de domnitorul Mihail Sturza şi condus de profesorul Maisonabe, a plecat în Franţa, pentru a studia agricultura la o şcoală-fermă specializată. În regiunea Champagne a învăţat viticultura şi fabricarea şampaniei, apoi la Bois-de-Senant, în apropiere de Paris, s-a ocupat cu sericicultura. S-a înscris apoi la Sorbona şi a studiat fizica, chimia şi istoria naturală. A mai urmat şi cursul de botanică la Jardin-des-Plantes şi pe cel de economie politică la Conservatorul de arte şi meserii.

Pe 7 septembrie 1871 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1876 a fost ales deputat în Colegiul 4 Roman. Ca deputat, a reuşit să treacă legea pentru împroprietărirea tinerilor căsătoriţi şi legea prin care se vindeau ţăranilor moşiile statului, împărţite în loturi. În semn de apreciere și de recunoștință pentru întreaga sa activitate și contribuția pe care a avut-o la înființarea și dezvoltarea învățământului agronomic în România, două instituții de învățământ românești îi poartă numele: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia, județul Neamț. S-a stins din viaţă pe 16 decembrie 1891, la moşia de la Brad, la vârsta de 73 de ani.

Maestru Emerit al Artei

Dumitru D . Botez (1904-1988) a fost dirijor, compozitor, profesor, membru al Uniunii Compozitorilor și Maestru Emerit al Artei. S-a născut la Roman, pe 10 martie 1904. A urmat cursurile Liceului „Roman-Vodă”, unde l-a avut profesor pe compozitorul și dirijorul Ioan Cristu Danielescu. La terminarea liceului și-a dorit să urmeze Conservatorul, dar la dorința tatălui se înscrie la Facultatea de Drept din Iaşi, ulterior dând examen și la Conservatorul din Iaşi, unde era director muzicianul romașcan Alexandru Zirra. Între anii 1938-1942 a fost profesor de muzică la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu din Târgoviște, apoi profesor la Seminarul Pedagogic Universitar „Titu Maiorescu” din București. În perioada 1945-1950 a fost dirijor al Corului Radio, unde a dirijat Requiemul de Verdi, avându-l la pupitrul orchestrei pe George Enescu. Din anul 1949 a fost membru al Uniunii Compozitorilor și în același an a fost numit la Catedra de Dirijat Cor de la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.

În anul 1953 i s-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii „George Enescu”. Începând cu anul 1949 și până în anul 1974 a fost conferențiar la catedra de dirijat ansamblul coral al Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, între anii 1959 -1962 fiind și Rector al Conservatorului „Ciprian Porumbescu”. Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, dirijorului Dumitru D. Botez i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Romînă pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei.

Pentru activitatea desfășurată, a primit numeroase premii și distincții: Ordinul Muncii, Meritul cultural, Medalia comemorativă Zoltan Kodaly (Budapesta), Marele premiu al Uniunii Compozitorilor. A încetat din viață pe 5 octombrie 1988, la București.

Creatorul şcolii moderne de cardiologie

Constantin C. Iliescu (1892-1978) a fost academician, profesor doctor, fiind considerat întemeietorul cardiologiei moderne din România. Prof. dr. Constantin C. Iliescu s-a născut pe 15 septembrie 1892, la Roman, în familia generalului Constantin Iliescu. Constantin C. Iliescu a absolvit liceul la Iaşi şi a urmat cursurile Facultății de Medicină din Bucureşti. În anul 1919 a primit o bursă şi a studiat, timp de patru ani, în Anglia. După terminarea studiilor a revenit în România, unde s-a dedicat activităţii didactice. De numele prof. dr. Constantin C. Iliescu se leagă constituirea primei unităţi cu profil de cardiologie, primul centru de asistenţă curativă şi profilactică a cardiacilor şi a unui cabinet de consultaţii realizate în cadrul Spitalului Brâncovenesc, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. În anul 1950, prof. dr. Constantin C. Iliescu a înfiinţat şcoala de pregătire a medicilor cardiologi, în condiţii moderne, cu unitate coronariană, sală de cateterism, teste de evaluare şi servicii de recuperare.

Academicianul prof. dr. Constantin C. Iliescu este creatorul şcolii moderne de cardiologie, a reţelei de cardiologie din România şi a unei instituţii unice în lume la acea vreme, instituţie numită ASCAR (ASistenţa CARdiacilor). Datorită prof. dr. C.C. Iliescu s-a dezvoltat şi o reţea de cardiologie prin crearea secţiilor de cardiologie în centrele universitare şi a serviciilor de cardiologie în principalele oraşe din ţară. În semn de apreciere și de recunoștință pentru întreaga sa activitate, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București poartă numele celui care este considerat fondatorul cardiologiei moderne din România. A încetat din viață pe 30 octombrie 1978, la București.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0