Prima paginăSocial

Romanul și-a depus oficial candidatura pentru titlul de Capitală a Tineretului din România 2019 – 2020

Romanul și-a depus oficial candidatura pentru titlul de Capitală a Tineretului din România 2019 – 2020

Dimensiune text

 

 

În această săptămână, echipa Romanului a depus oficial candidatura finală pentru titlul de Capitală a Tineretului din România 2019 – 2020. Orașul câștigător se va anunța pe 10 noiembrie la Gala Tineretului din România, în cadrul evenimentului „Summitul Tinerilor – Construiește Europa generației tale!”.

Inițiativa de a candida la titlul de Capitala Tineretului din România s-a născut din dorința unui grup de tineri romașcani, care printr-o abordare incluzivă cu o perspectivă globală, își doresc să transforme Romanul într-un hub de energie tinerească. Acest demers a fost concretizat prin colaborarea dintre Primăria municipiului Roman și reprezentații a 13 ONG-uri locale, active în special pe plan socio-cultural-educațional: Asociația KULT Generation, Asociația Tineretul ONU din România, Asociația People to People România, Fundația Leonardo Murialdo, filiala Roman, Asociația Tinerilor Ortodocși „Sfinții Voievozi” Roman, Asociatia Cultural Artistica Gong, Asociația Anima Intelligentia, Asociația Romii Romașcani, Asociația Mușatinii Roman, Asociația culturală „Pro-Loco”, Asociația Wall of Art, Fundația Umanitară Pacea și Comunitatea evreiască din Roman.

Summitul Tinerilor

Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment anul al mișcării de tineret din România, organizat sub egida programului național Capitala Tineretului din România, va reuni, în perioada 7-11 noiembrie, la Baia Mare, peste 350 de lideri și reprezentanți ai organizațiilor de tineret, pregătiți să construiască Europa generației lor, informează un comunicat al organizatorilor.

Actualmente, peste 350 de tineri români și-au manifestat interesul pentru a participa la eveniment. Data limită de înscriere a fost extinsă până pe 17 octombrie 2018, iar lista finală a participanților acceptați va fi publicată până cel târziu la data de 22 octombrie 2018.

Summitul Tinerilor este cel mai ambițios eveniment de învățare, dezbatere, decizie și celebrare a mișcării de tineret din România și este organizat anual de către Guvernanța pentru programul național Capitala Tineretului din România (Grupul PONT, Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj și Banca Comercială Română).

Summitul Tinerilor va găzdui sesiuni plenare și ateliere organizate de către instituții și ONG-uri, ale căror teme vor fi în strânsă legătură cu cele 11 obiective europene de tineret. În continuarea atelierelor, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale va lansa Corpului European de Solidaritate. Tot în cadrul Summitului Tinerilor se va derula și Gala Tineretului din România, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului, unde va fi anunțat orașul câștigător ce va deține titlul de „Capitală a Tineretului din România” în 2019-2020.

Tinerii care își doresc să participe la eveniment se pot înscrie până miercuri, 17 octombrie 2018, accesând link-ul: https://consiliultineretului.typeform.com/to/HEfSdk .

Capitala Tineretului din România

Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 1 mai 2018.

Organizatorii programului sunt Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România, dintre care fac parte Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română. Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România a demarat formarea unui juriu independent care înglobează atât membri reprezentanți ai unor instituții publice cât și ai sectorului privat și al celui neguvernamental.

Mai multe detalii despre program pe www.capitalatineretului.ro.

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0