HomeActualitateRoman

Romanul nu se lasă doborât de iarnă

deszapezireIntervențiile firmei de deszăpezire, supravegheate de primar, au atras aprecieri din partea romașcanilor. Cine cunoaște legea și are și simț civic a pus mâna pe lopată pentru a curăţa zăpada din fața magazinului sau a blocului.

Utilajele de deszăpezire, dar și romașcani cu simț de răspundere au acţionat fără încetare pentru a facilita circulaţia pe străzi şi trotuare în Roman. „În ultimele 24 de ore s-a lucrat la foc continuu. Miercuri, am curăţat strada Smirodava, iar noaptea, de la orele 20.00 la ora 4.00, s-a cărat zăpada de pe bulevardul Roman Muşat, pe tronsonul dintre Favorit şi Biserica «Sfinţii Voievozi». Pentru eliberarea bulevardului am folosit şase camioane tip 8×4, de 20 de tone, şi cinci încărcătoare. În total, au fost efecutate 93 de curse. În noaptea de miercuri spre joi, la ora 3.00, alte echipaje au ieşit la deszăpezire. La ora 4.00 s-a continuat activitatea pe alei şi trotuare, iar la ora 6.00 s-a lucrat mai ales în preajma trecerilor pentru pietoni şi a şcolilor. Joi de dimineaţă s-a început degajarea străzii Bogdan Dragoş, se va interveni de la BCR la Abator, sper să terminăm acest tronson, fiindcă este mult de muncă. În paralel, se lucrează şi pe Cuza Vodă, dar şi în alte puncte în care trebuie intervenit pentru fluidizarea traficului”, a declarat Ionel Ciocan, directorul SC Rossal SRL Roman.

deszapezireAcesta a mai precizat că au fost intervenţii şi la punctele gospodăreşti, pentru ridicarea gunoiului, iar în aceste zone s-a dat o mână de ajutor şi reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari. Muncitorii care lucrează la deszăpezire au efectuat schimburi mai scurte, cu pauze de câte oră sau două, din cauza frigului. În plus, oamenii angajați de Rossal au primit ceai cald şi cafea, periodic.

Patronii şi proprietarii maşinilor au pus mâna pe lopată

În faţa unităţilor comerciale, așa cum prevăd normele de bună gospodărire a orașului, dar și cele de bun simț, angajaţii sau chiar patronii au pus mâna pe lopată dis-de-dimineaţă, pentru a uşura accesul cumpărătorilor în incinta magazinului. „Păi, nu e normal să facem aşa? La fel cum facem curăţenie la noi acasă, la fel trebuie să facem şi aici”, spune vânzătoarea de la un magazin din centrul oraşului.

Proprietarii de maşini au fost nevoiţi şi ei să se apuce de dat zăpada la o parte, pentru a putea pleca de pe loc. „Am fost nevoit să împrumut lopata de la un alt vecin, că eu încă nu mi-am cumpărat una. Cei care au garaj sunt mai norocoşi, ei nu trebuie să o dea la o parte decât din faţa garajului, nu şi de pe maşină. Nu e un efort aşa mare. Poate nu mai ninge, să nu trebuiască să fac asta în fiecare zi”, mărturiseşte un romaşcan.

deszapezireAdministratorii asociaţiilor de proprietari sunt mulțumiți

Administratorii asociaţiilor de proprietari sunt, în general, mulţumiţi de cum au decurs activităţile de deszăpezire în ultima perioadă. „Nu ne putem plânge. Utilajele au trecut şi printre blocuri, şi pe străzile principale. Din faţa blocurilor au dat zăpada la o parte femeile de servici de la noi, acolo unde locatarii nu au vrut să participe şi ei. Normal ar fi ca fiecare să iasă afară şi să pună mâna pe lopată, să nu stea să bea cafele în timp ce alţii fac treabă pentru ei”, spune Rodica Rotaru, Administratora asociaţiei de proprietari nr. 9, de pe strada Gloriei.

Mai sunt şi unele alei, mai puţin circulate, unde utilajele de deszăpezire nu au ajuns încă. Însă oamenii nu îşi pierd încrederea. „La rampa de gunoi din spatele barului TP, către strada Mihai Eminescu, nu au intrat încă, şi nici în spatele fostei centrale 15, de pe Smirodava. Au făcut mai multe intervenţii telefonice şi sperăm că o să vină până la urmă. În rest, străzile principale sunt curăţate, suntem mulţumiţi. Locatarii care au avut interesul să îşi scoată maşinile au ieşit şi ei şi au pus mâna pe lopeţi”, a precizat Niţă Coadă, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 26 de pe strada Mihai Eminescu.

În Aleea Tudor Vladimirescu, locatarii lasă totul pe seama firmei de deszăpezire și a femeilor de serviciu. „Utilajele au ajuns foarte greu pe la noi, au trecut un pic pe străzile principale, dar au luat zăpada numai de pe deasupra. Se circulă anevoios pe alei. Noroc de femeile de serviciu, care au curăţat căile de acces către blocuri, că, de altfel, nimeni nu a pus mâna să dea zăpada la o parte”, a spus Maria Ivanciuc, Administratora asociaţiei nr. 9 de pe Tudor Vladimirescu.

zapada03Romaşcanii nu s-au speriat de efectele iernii

În general, romaşcanii sunt mulţumiţi de modul în care arată oraşul după aceste zile de ninsoare şi de felul în care au acţionat autorităţile pentru a curăţa străzile şi trotuarele. „La noi la Roman se circulă destul de bine. Asta şi pentru că avem un primar foarte bun. Este un gospodar deosebit. După mine, parcă nu a mai avut Romanul aşa ceva. Eu sunt tare mulţumită de cum a acţionat zilele acestea, cum a colaborat cu cei care se ocupă de deszăpezire. S-au luat măsuri din toate punctele de vedere”, crede Adina Vornea, o pensionară din Roman.

„Se circulă mai uşor cu maşina decât pe jos. Nu toate trotuarele au fost curăţate, însă nu avem motive să ne plângem. Putea fi o iarnă mult mai grea. Am văzut să utilajele lucrează, aşa că trebuie să ne mulţumim cu ce avem”, spune Bogdan Vasile, un tânăr romaşcan.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • gabriel 10 ani ago

    pe zi ce trece,zona din amonte si din aval de podurile de cale ferata ce traverseaza Moldova,devine groapa de gunoi a orasului.Zapada rezultata din deszapezirea strazilor din oras,se descarca (si)aici,asta in anotimpul -iarna.In celelalte anotimpuri se arunca orice.Aici este si un izvor(sub cele doua poduri),de unde cei ce locuiesc in preajma isi i-au apa de baut(aici nu exista apa curenta si canalizare) si unde romascanii posesori de autovehicule isi spala masinile si isi fac curat prin acestea.in urma lor ramane,binenteles,MIZERIA.Tot pe aici mai trece din cand in cand si politia,dar doar trece.(probabil cand este inchisa bariera de la intrarea in gara).Va rog sa mergeti acolo dupa topirea zapezilor,aveti ce vedea.Este o priveliste minunata si pentru cei care intra in Roman folosind trenul.