„Romanul nu mai este atractiv din punct de vedere investițional”

„Romanul nu mai este atractiv din punct de vedere investițional”

 

romanul de sus 680x365„Romanul nu mai este atractiv din punct de vedere investițional” este afirmația care aparține conducerii Primăriei Roman, care a promis, încă de la alegerile locale, deschiderea mai multor investiții în zonă. Ele se vor face, spune primarul Laurențiu Leoreanu, însă o problemă reală va sta în găsirea forței de muncă.

TRW, compania americană care a oferit, în ultimii doi ani, peste 1.700 de locuri de muncă, se apropie să deschidă o a doua linie de producție, pentru care va avea nevoie de măcar încă 500 de locuri de muncă. În același timp, Lidl a achiziționat deja terenul – de după Cersanit înspre drumul județean spre Tămășeni – pentru construirea unei baze logistice pentru întreaga Moldova. Tratative au fost și pentru aducerea unei divizii, tot din multinaționala TRW, pentru asamblarea de componente pentru volane, dar, deocamdată, o soluție mai bună s-a găsit în alt oraș.

Una peste alta, locuri de muncă s-au creat, dar autoritățile spun că nu mai se găsește forță de muncă. „Romanul nu mai este atractiv din punct de vedere investițional. Nu avem forță de muncă, nu mai avem oameni care să dorească să muncească. Anul viitor, încă 500 – 700 de oameni vor trebui să fie angajați la TRW. Reprezentanții companiei își fac gânduri. Vin cu un reproș și către mine, mai ales că ei au și cumpărat spațiile de producție. Rămân aici, este important pentru noi. Urmează bazele logistice pe Moldova, unde vor fi locuri de muncă pentru sute de oameni, dar de unde iei resursa umană? Multe întreprinderi aduc din mediul rural oameni, asigurându-le gratuit transportul”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Săptămânal în zonă sunt disponibile, în medie, peste 180 de posturi libere – așa cum prezintă inclusiv Ziarul de Roman -, din diferite domenii, dar care, cel puțin în ultima vreme, rămân aceleași, pentru că nu există oameni interesați. „Agenții economici din Roman – din toate domeniile, de la confecții, restaurante și până la construcții – caută să angajeze oameni. Agenția Locală de Ocupare a Forței de Muncă scoate la concurs locuri de muncă și nu se ocupă”, a mai spus edilul.

În urma articolelor pe care, de-a lungul ultimului an, Ziarul de Roman le-a publicat pe tema posturilor disponibile, cele mai multe comentarii ale cititorilor au fost legate de nivelul salarizării, unul sub pregătirea lor sau unul care este apropiat de valoarea indemnizației de șomaj, ceea ce i-a descurajat. În același timp, autoritățile locale spun că un loc de muncă, chiar și pe un salariu mic, poate atrage alte oportunități, experiențe noi în CV și o stabilitate financiară, garanția de a avea ce pune pe masă.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 18
 • ia sa se ofere 2000 lei net lunar si se vor gasi oameni imediat.

 • Ne--MULTUMITUL 3 ani

  Incercati sa le propuneti investitorilor sa atraga forta de munca cu un pachet de ; salarii atractive, bonuri de masa,transport gratuit,echipament de lucru,conditii civilizate de lucru,plata corecta a orelor suplimentare. Cred ca reclama in comunele limitrofe orasului nostru,ar ajuta in acest sens.Nu poti face productie si performanta fara sa-ti respecti si sa-ti rasplatesti angajatii.Angajatorii trebuie sa inteleaga ca forta de munca nu mai este ieftina. MULT SUCCES.

 • Incercati sa scrieti corect gramatical „Una peste alta,locuri de munca s-au creat, dar autoritatile spune……”

  • Încercăm. De cele mai multe ori chiar şi reuşim. Vă mulțumim! 🙂

  • De mult timp asteptam sa se intample minunea asta, mai precis, patronii sa ofere multe locuri de munca si lumea sa nu se mai duca, sa se angajeze din cauza salariilor foarte mici.Sa destepat romanul nostru,si asta este de apreciat.Nu ne mai vindem ieftin si muncitorii au dreptul sa negocieze salariile. Eu am emigrat dupa ce angajatorul mi-a sus ca daca nu-mi convine pot sa plec ca sunt altii care asteapta la usa.Mentalitatea nu sa schimbat dar s-au schimbat timpurile.Domnilor ANGAJATORI formula economica prin care puteti mari salariileeste simpla; reducerea profitului, si amortizarea pe termen lung a investitiei si nu imediata.Sa auzim de bine.

 • Subscriu si eu la cele scrise de Ne-Multumitul si as adauga si cate ceva si anume – cunosc persoane care erau calificate pe o meserie si chiar aveau si experienta si au fost respinsi de comisia de angajare de la TRW – 2 tipi si o tipa bine facuta , Mai mult as adauga ca intr-adevar in roman exista o oferta de munca dar salariile si conditiile nu iti permit sa ai un viitor , ma refer la o viata decenta , viitor bun pentru copii, casa , masa , masina etc . Pachetul salarial oferit aici e doar pentru supravietuire si doar atat . Ma intristeaza faptul ca dl primar judeca aspru si desi e atotstiutor eu il contrazic , in Roman nu se poate trai decent cu salariile derizorii si nu fuge nimeni de munca . L-as ruga pe dl primar sa ceara angajatorilor liste cu CV-uri de la persoanele respinse si criteriile pe care au fost respinse , va spun ca sunt foarte multe persoane pe aceste liste ,Am vazut in online conferinta dlui primar – referindu-se la asistatii sociali ca la niste ” paria ai societatii ” eu ii raspund ca oricine poate ajunge in situatia sa aiba nevoie de un ajutor social ,- (nu are varsta de pensionare si a terminat si somajul si se scrie la aj, social nu pentru 150 de lei ci pentru asigurare medicala ), In roman sunt 200 de ajutoare sociale , pentru ca se duce o politica de excludere a oamenilor nevoiasi sa fie lasati in plata Sfantului , asa vor disparea repede sub pamant . Sincer va spun ca jumatate din oras are nevoie de ajutor social – conditiile de trai sunt foarte scazute si desi s-a schimbat fata orasului prin pavele si borduri – aspectuoase – lucruri benefice pentru un trai mai decent al romascanilor nu prea s-au facut , insa unii au gura mare si ne acopera cu marea familie romascana ,.va doresc succes dle la alegeri si va dorim ca intr-o zi sa traiti asa cum traiesc marea majoritate a romascanilor .

 • povesti leorene nu mai e nu se mai poate… ma doare la basca io mi-s DEPUTAT

 • Daca in Roman locurile de munca sunt DOAR pentru a avea ce pune pe masa atunci inseamna ca autoritatile locale trebuie sa plece…!!!

 • Salar 1000 lei.platesti cheltuielile casei in medie/an ….Cumperi o sacosica de mancare pt care zile? Platesti cel putin 100.Ti se rup papucii.Cat te costa?Ai traversat strada ilegal cat te costa amenda?Mai dar dintii ii mai am.Cat ma costa?……cat mai ramane?????????

 • in conditiile in care pana si primarul vrea s’o taie din zona e clar ca’i naspa frate !!!

 • aplic in totalitate la punctul de vedere al stimatului john kent ,si as adauga faptul ca fraza ,,investim in MOLDOVA „,ca la moldoveni le dai salar cat sa aiba de mancare ,facturi si ceva de imbracat ca de benzina se mai imprumuta ,nu mai are de mult relevanta ,am trecut de faza nivelului de trai indian sau african santem mai europeni decat multi europeni ,,civilizati’,bine cu exceptia tiganilor si acelor concetateni care se ocupa cu altele numai cu munca nu ,ar fi de preferat ca pe viitor investitorii in frunte cu americanii sa inteleaga si mai ales sa aplice in calculele lor cand fac un plan de investitii salariul real nu cel de subzistenta iar edililor nostri le transmit sa aibe ei parte de ,,experiente”,la cv gen TRW,si sa se retina ca nu au miscat ei muntii din loc si curge numai lapte si miere de cand conduc ei urbea ,si as aduce in atentia lor un fapt foarte grav care se petrece acum cu intreprinderea de tevi 9arcelor mittal),kileri economici sant deja veniti acolo de la iasi ,si nu se mediatizeaza nimic ,o sa ne trezim cu intreprinderea la fier vechi iar cativa ,,baieti destepti” vor avea in conturi banii pentru trei generatii …succes in democratie tuturor !!!!

 • Nemultumitul 2 3 ani

  Incercati d-le primar sa nu mai fiti a tot cunoscator.Pentru dv.nimic nu mai este posibil in Roman:Cultura nu mai merge, cinematograf nu are sens sa reinfiintati,casa de cultura inchiriata la bisnitari, supermarcheturi nu mai au loc de amplasat, multinationale nu are roast sa le atrageti, oamenii sunt puturosi….
  Sa traiti bine(conf.politicii mostenite).

 • Solutii pentru acoperirea necesarului de forta de munca se vor gasi. Un moldovean de peste Prut sau un chinez asa mai necajit….Rabdare….Inca e bine.
  Dezastrul si colapsul total vor veni peste 20 de ani…Atunci chiar sunt curios cine va mai munci in Nord-Est-ul Romaniei. Cand vor crapa , ingropati la 2,45 metri sub glia strabuna , cei ce au acum 40 de ani ( si inca mai muncesc ) atunci sa vezi dezastru…
  Cat despre nemtii de la Lidl si Americanii de la TRW….nu ma intereseaza…Nu au venit la Roman sa ofere locuri de munca. Au venit sa faca profit. Personal rod un biscuit cu sos de limba , nu dau drumul la gaz si ma invelesc cu 2 paturi , nu fumez , nu consum alcool si nici sucuri de sinteza chimica iar la primavera ies la pascut…Dar la un investitor roman sau strain nu-I muncesc pe 200 de euro sa faca el mataranga mare. Mai bine stau degeaba . Nu vreau sa am nimic in plus la CV ! Eu nu traiesc cu CV-uri….Mai stau degeaba decat sa muncesc pe bani putini. Pana cand pot sta ? Pana crap …Pana mor…E lupta mea contra actualei oranduiri sociale…Nu e o infractiune si nici o contraventie modul meu de a privi lucrurile in acest mod…

 • Le doresc tuturor romascanilor angajati la noile parcuri industrial :
  ” Sa traiti bine cu bani putini ” ( dicton adaptat cu incuvintarea creatorului )

  Uraaa ! Uraaa ! Uraaa ! Elena ! Elena ! Udrea Udrea !

 • Si ca sa adaug celor scrise de Nemultumitul si JOhn KEnt , d-l primar nu ar trebui sa judece pe nimeni fara sa stie la cate usi a batut respectivul romascan pana i s-a deschis PORTITA.

 • Sint curios daca nemtii de la Lidl sau americanii de la TRW si-ar permite sa ofere asemenea salarii de mizerie in tarile lor. Daca nu vor intelege ca romanii nu mai pot fi prostiti cu 200 de Euro, e problema lor, dar nu-i vad bine in viitorul apropiat !

 • ROMAN,va fi o colonie de rromi in viitor ,si cam atat,industria praf ,agricultura praf,politicieni care mai de care.

 • Inca angajatorii traiesc in anii 1990 cind forta de munca era excedentara si te plateau cu ce le trecea printre degete si cind vroiau muschhi lor.Ei in schimb se respectau,vacante,masini scumpe toata familia,pe cind tu abia reuseai sa asiguri mincarea pt. familie.Se lucreaza in majoritatea sectoarelor ca Ion la popa si acum.Oriunde te duci sa te angajezi ti se spune de „PROGRAM FLEXIBIL” adica te insori si te cununi cu firma,salariu daca calculezi la nr. de ore lucrate iesi sub min. pe economie.Acest lucru este valabil la majoritatea patronilor indiferent ca este autohton sau strain
  O alta problema ca ai auzi permanent GUITIND ca nu gasesc personal calificat.Intreb si eu citi si-au calificat personalul si dupa aia pt. al tine sa ii ofere un pachet salarial pe masura calificarii.Forta de munca pina la urma este o „avutie”pt. cine stie sa o pretuieasca si trebuie platita corespunzator deoarece cum bine spunea cineva lumea s-a desteptat si nu mai vine sa iti munceasca pe nimica toata si tu sa faci burta mare pe spinarea lui.
  Despre primar mi-am mai spus parerea o „OPINCA” care se crede pantof.Mai bine ar tacea decit ar vocifera deoarece in ultimii ani nu a mai facut nimic pt. oras,sau stai a mai dat bruma de terenuri pretenilor si festivaluri peste festivaluri spre disperarea locatarilor din zona,dar de iese banul.