„România are nevoie de oameni implicați civic”

Dimensiune text

Este declaraţia lui Iulian Bulai, reprezentant al Fundaţiei CAESAR, un tânăr care vrea să schimbe ceva în România.

În perioada 7-10 septembrie, reprezentanţi ai Fundaţiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) s-au întâlnit, la Roman, cu tineri interesaţi să devină membri ai Clubului Civic CAESAR, filială a Fundaţiei CAESAR. „Întâlnirile cu cei interesaţi de apelul făcut de Fundaţia CAESAR s-au desfăşurat succesiv, de luni până joi, iar joi după-amiaza ne-am întâlnit să rezumăm cele discutate individual, dar şi să facem cunoştinţă cu noi persoane interesate de activităţile CAESAR. Punctul de plecare al acestor întâlniri este ideea că în România avem nevoie de cetăţeni, nu doar de locuitori, de oameni implicaţi civic, care să reprezinte o masă critică la adresa instituţiilor locale sau naţionale şi nu numai. Un punct important discutat cu fiecare persoană cu care m-am întâlnit a fost schimbarea în bine a oraşului Roman, abordarea aspectelor care pot fi făcute şi mai bine sau care merită dezbătute mai mult. Romaşcanii au primit cu foarte mare entuziasm apelul de implicare civică locală şi naţională. Am remarcat o stare de mulţumire a locuitorilor oraşului privind mersul lucrurilor la nivel local, dar şi incompetenţa vizibilă a majorităţii clasei politice la nivel înalt, sentimentul fiind aproape în unanimitate cel de indignare”, a precizat Iulian Bulai, reprezentant al CAESAR.

În cadrul acestor întâlniri au fost formulate sarcinile unui membru al Clubului Civic al Fundaţiei CAESAR. Printre acestea, identificarea de probleme specifice la nivel local, prin sondaje reprezentative, organizarea de puncte de colectare a opiniilor cetăţenilor şi de emisiuni radio şi TV pe teme relevante – educaţie, sănătate, economie locală, calitatea serviciilor publice, propuneri de soluţii concrete la problemele identificate.

Iulian Bulai se întoarce în România

Iulian Bulai (foto: Alf Martin Lie)

Iulian Bulai (foto: Alf Martin Lie)

Scopul CAESAR este să coaguleze comunitatea experţilor români într-un proiect comun şi de lungă durată, ce vizează dezvoltarea sustenabilă a României. La invitaţia Fundaţiei CAESAR de a contribui la dezvoltarea societăţii civile din România, un val de tineri cu rezultate academice şi profesionale remarcabile doresc să se întoarcă şi să schimbe ceva în România. Printre aceştia se află şi Iulian Bulai.

La invitaţia Fundaţiei CAESAR, doresc să mă întorc în ţară, anul viitor. Răspunzând invitaţiei CAESAR de a colabora cu persoane formate în diferite domenii, vom încerca să edificăm societatea civilă, să fim o voce atât critică, dar şi proactivă în România. Noi, tinerii din Fundaţia CAESAR, care am ales să ne implicăm în acest proiect, putem contribui la dezvoltarea României, fie de acolo de unde ne desfăşurăm acum activitatea, fie revenind în ţară. Voi aplica în ţară tot ceea ce am studiat în străinătate, prin proiecte concrete. Mă voi implica pe aspectele ce ţin de cultură şi pe relaţii internaţionale, dar şi pe teme în care am fost implicat direct în ultimii trei ani, şi anume combaterea abandonului şcolar în cadrul Fundaţiei Umanitare «Pacea» din Roman”, a spus tânărul.

Iulian Bulai va absolvi un master în diplomaţie culturală

Dincolo de acţiunile din cadrul CAESAR, Iulian Bulai este implicat şi în alte activităţi. „Am devenit, de puţin timp, tatăl unui băiat, iar asta îmi ocupă, de fapt, cel mai mult timp. Sunt pe ultima sută de metri a celui de-al doilea masterat, în diplomaţie culturală. Peste o lună voi începe perioada de stagiu de pregătire în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene din Reykjavik, din Islanda. În cadrul acestei poziţii, voi lucra pe teme ce ţin de diplomaţie culturală şi de relaţia Uniunii Europene cu ţările nemembre ale Uniunii Europene din Europa de vest”, a explicat Iulian Bulai.

Iulian Bulai are 28 de ani şi este originar din Tămăşeni. A urmat cursurile Liceului Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi” din Roman. Tânărul a absolvit Academia Naţională de Arte din Oslo, cu specializarea în sculptură şi artă vizuală. Iulian a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Lisabona, apoi şi-a continuat studiile de master în arte vizuale la Academia Naţională de Arte din Oslo şi la China Central Academy of Fine Arts din Beijing. A început, din 2014, cursurile programului de master în diplomaţie culturală, cu specializarea în relaţii internaţionale, în cadrul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi al Universităţii din Siena. În paralel cu studiile de specialitate desfăşurate în diverse ţări, Iulian Bulai a absolvit cu succes cursuri intensive de limbă şi cultură norvegiană, portugheză, italiană şi mandarină, un dialect al limbii chineze.COMENTARII

WORDPRESS: 0