Romanciere de clasa a VIII-a

Lavinia Nour, Oana Todirică şi Teodora Bălan, eleve în clasa a VIII-a la Școala „Mihai Eminescu”, sunt autoarele unui roman care va apărea în curând în librării.

Lavinia Nour, Oana Todirică şi Teodora Bălan sunt trei fete de clasa a VIII-a care se pot numi deja scriitoare. Ele sunt autoarele unui roman, care va ieşi în curând de sub tipar şi care are toate şansele de a avea succes la publicul de vârsta lor. Romanul se numeşte „Pete de fericire”, este scris sub forma unor fragmente de jurnal care redau experienţele prin care trec trei prietene din provincie în primul lor an de eleve la un liceu de artă din capitală. Prima iubire, prima dezamăgire, neîmplinirile şi experienţele plăcute din liceu, primul bal al bobocilor, toate acestea reprezintă secvenţe care împreună alcătuiesc „Petele de fericire” ale puştoaicelor, încă eleve la Școala „Mihai Eminescu”.

scriitoare02„Teddy, Ony, L.V. (citindu-se «elvi») au câte ceva din noi, autoarele acestei cărţi, şi orice asemănare, atât fizică, cât şi morală a celorlalte personaje cu realitatea este pur întâmplătoare. De asemenea, întâmplările la care iau parte personajele principale sunt imaginare şi dorim să nu se interpreteze că noi am proceda la fel ca în roman. Un alt motiv care ne-a determinat a scrie a fost stimata şi îndrăgita noastră doamnă profesoară de limba şi literatura română, Ana Maria Băetanu, căreia îi dedicăm această carte şi pe care o preţuim nespus pentru modul în care ne-a făcut să îndrăgim literatura”, spun cele trei autoare pe prima pagină a romanului.

„Am primit romanul lor cadou de ziua mea şi l-am citit ca un flămând în faţa unei mese copioase. Dacă nu aş fi ştiut că autoarele sunt fete care au 13 – 14 ani, aş fi jurat că autorul are cel puţin peste 20 de ani, având în vedere maturitatea abordării şi acurateţea stilului. Toate trei sunt eleve foarte bune, pasionate de lectură, care au început acest roman în joacă, în vacanţa dintre clasa a VII-a şi clasa a VIII-a. Dacă, pe perioada vacanţei, părinţii au acceptat «joaca de-a romanul», odată cu începutul şcolii nu au mai fost de acord ca fetele să se întâlnească în fiecare zi pentru a lucra. Aşa că au început să-şi treacă în plus câte o oră în orar, ca să poată rămâne la şcoală, iar la final au venit cu surpriza”, a spus profesoara Ana Maria Băetanu.

Titlul romanului îşi are rădăcinile, de asemenea, într-o experienţă personală a autoarelor. „Am avut, mai demult, la desen, ca temă, realizarea unei coperţi de carte. Încă nu lucram la roman pe atunci. Eu am îndoit o foaie de desen şi am făcut nişte pete colorate. I-am spus «Pete de fericire». Lucrând la romanul nostru, ne-am dat seama că se potriveşte de minune. Petele de fericire sunt lucrurile minunate care ţi se pot întâmpla în liceu, care să-ţi coloreze viaţa”, a spus Teodora Bălan.

Deocamdată, romanul lor are un singur exemplar. „Căutăm sponsori pentru a scoate pe piaţă prima ediţie a romanului. Ideea mi-a venit după ce am citit cartea şi mi-a fost întărită de reacţia copiilor de la celelalte clase, care mi-au cerut să o includ pe lista cărţilor pentru ora de lectură de vinerea, în momentul în care au aflat despre realizarea colegelor lor de şcoală”, a spus profesoara Ana Maria Băetanu.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Hristos a înviat!…Felicitări!
    E bine că ați început de pe acum să scrieți…vă doresc mult succes!