HomeSocial

„Roman. Un nou început”: dezbatere civică cu privire la direcția de dezvoltare a orașului

 

Cetățenii sunt cei care trebuie să decidă cu privire la dezvoltarea Romanului în următorii ani, fiindcă orașul înseamnă comunitate. De la această idee centrală a pornit proiectul „Roman. Un nou început”, proiect civic prin care inițiatorii propun un model de implementare a unui plan de mobilitate urbană durabilă.

Lansarea proiectului a avut loc joi, 13 februarie, în sala de festivități a Primăriei municipiului Roman. La eveniment au participat reprezentanți ai presei, ai societății civile, ai mai multor instituții publice, consilieri locali, parlamentari și reprezentanți ai partidelor politice.

Schimbările propuse prin proiectul „Roman. Un nou început” înseamnă o mobilitate urbană care să ofere soluții adecvate pentru toți participanții la trafic: sensuri unice, piste pentru bicicliști, bandă exclusivă pentru transportul public în comun și pentru autospecialele de intervenție, trotuare pe care să se poată deplasa și persoanele cu mobilitate redusă.

Soluția pentru ca spațiul verde dintre blocuri să rămână la dispoziția cetățenilor o reprezintă parcările etajate – supra sau subterane.

„Un autoturism ocupă aproximativ 15 metri pătrați pentru parcare și cam tot atât pentru manevre. Având în vedere provocarea geografică – un oraș între două râuri –, Romanul se poate dezvolta pe verticală. Parcările etajate au avantajul de a fi spații moderne și supravegheate video, iar spațiile de deasupra acestor construcții pot fi grădini publice sau terenuri de sport. Orice municipiu are o axă verde, iar Romanul și-o poate crea prin unirea celor două mari puncte verzi ale orașului: Parcul Municipal și Ștrandul. Această axă poate fi completată cu tuneluri verzi: tunelul verde delimitează spațiile destinate participanților la trafic și creează o zonă de circulație agreabilă și sănătoasă în același timp”, a declarat George Grama, arhitect.

Un plan de mobilitate urbană durabilă înseamnă, însă, și digitalizare. Tehnologia are avantajul de a crea scenarii de lucru și de a calcula impactul măsurilor pe care ar urma să le implementeze administrația locală, înainte ca acestea să afecteze viața cetățenilor. Tot tehnologia este cea care ajută cetățenii să obțină informații în timp real și să le folosească pentru a ajunge mai devreme la destinație, spre exemplu.

Propunem crearea unei platforme ce interacționează cu cetățenii prin aplicația denumită de noi <Roman-in-Time>. Ce ar trebui să ofere această aplicație pentru a fi cu adevărat utilă cetățenilor și administrației locale, beneficiarul data-analytics din teren: să integreze toate soluțiile de transport, cu programul curselor de transport în timp real, cu posibilitate de achiziție călătorii, localizarea și costurile celorlalte soluții de mobilitate din proximitate; datele centralizate să alcătuiască o hartă dinamică a poluării pe bază căreia pietonii și bicicliștii să-și poată alege traseele cele mai puțin poluante. Aplicația trebuie să calculeze cantitatea de dioxid de carbon economisită în comparație cu conducerea mașinii personală. Să ofere posibilitatea de subînchiriere a locului de parcare rămas temporar liber de la cei care l-au închiriat pe termen lung – e un exemplu de gestiune eficientă a parcărilor din oraș. Stațiile de autobuz cu afișaj electronic și tehnologizate, car-sharing și ride-sharing sunt alte două exemple de folosire a tehnologiei pentru o mobilitate urbană eficientă și mai puțin poluantă”,  a precizat Bogdan Roman.

Realizarea proiectului „Roman. Un nou început” a pornit de la realitatea din teren. Membrii echipei au analizat informații cu privire la dezvoltarea economică a orașului, numărul victimelor din accidente rutiere, nivelul poluării – folosind informațiile instituțiilor publice și măsurători independente cu ajutorul unui flow conectat la o aplicație –, viteza de deplasare a șoferilor în oraș, calitatea infrastructurii pentru pietoni și traficul la nivel de autostradă din zona Roman – după cum arată informațiile oferite de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică, constituie organismul tehnic al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CESTRIN).

Proiectul complet poate fi accesat pe site-ul mobilitate.nextspace.ro. În perioada următoare, vor urma consultări cu toți romașcanii interesați de această tematică, iar propunerile vor ajunge, mai apoi, la reprezentanții Primăriei Roman.

NextSpace este, la acest moment, un grup de inițiativă civică format din cetățeni dornici de implicare. Unii dintre membrii echipei care au lucrat pentru proiectul „Roman. Un nou început” sunt: Teodora Baciu, Gabriel Baciu, George Grama și Bogdan Roman.

 

Comunicat de presă

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1