Prima paginăNeamt

Revoluționari de milioane de lei

Dimensiune text

Din bugetul Casei de Pensii Neamț, sute de mii de lei se duc anual către revoluționarii din județ. Anul acesta, plățile compensatorii se ridică la aproape 500.000 lei. Cei care nu mai primesc bani de la stat sunt luptătorii remarcați care încă nu au ieșit la pensie și urmașii eroilor martiri care au peste 26 de ani. La nivel național, toate certificatele de revoluționar vor fi preschimbate.

 

 

A deține certificat de revoluționar s-a dovedit a fi, pentru mulți ani, o afacere de milioane. Chiar dacă cei care au ieșit în stradă în 1989 au făcut-o pentru a schimba ceva și nu pentru un folos material, lucrurile au fost privite mult mai pragmatic ulterior, astfel că mii de persoane au beneficiat de indemnizații de mii de lei lunar, doar pentru că au devenit posesoare ale  unor certificate de revoluționari. Excluzându-i pe cei care au avut cu adevărat de suferit în urma evenimentelor din 1989 – care au rămas infirmi sau au murit, lăsând în urmă familia care nu se putea întreține -, unii au fost recunoscuți drept revoluționari doar fiindcă s-au aflat în momentul potrivit la locul potrivit.

În evidența Casei Județene de Pensii Neamț se află 109 dosare în care sunt stabilite drepturi acordate în temeiul Legii nr. 341/2004, a recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov, din noiembrie 1987.

Potrivit legii, anul acesta, la fel ca în 2012, nu se acordă îndemnizația lunară reparatorie pentru luptătorii remarcați prin fapte deosebite și copiii eroilor-martiri, care nu sunt încadrați în nicio formă de învățământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor,  motiv pentru care, din cele 109 dosare, în 34 dosare drepturile sunt sistate la plată.

Indemnizațiile se acordă în funcție de criterii bine stabilite prin lege, dar sumele sunt cu mult mai mari decât în alte cazuri similare. Spre exemplu, revoluționarii încadrați în gradul I de invaliditate primesc 3.213 lei pe lună, în timp ce un luptător care a fost rănit, dar nu are niciun grad de invaliditate, primește 2.020 lei lunar. Înainte ca Guvernul să oprească plățile către luptătorii remarcați prin fapte deosebite, aceștia primeau câte 2.020 lei pe lună. Însă, dacă persoana în cauză are pensie pentru limită de vârstă, la pensie se adaugă lunar și 1.102 lei, pensionarii nefiind afectați de hotărârea Guvernului privind suspendarea plăților pentru luptătorii remarcați. „Precizăm faptul că cea mai mare sumă lunară achitată unui beneficiar al Legii nr. 341/2004 este de 3.856 lei, cea mai mică sumă fiind în cuantum de 918 lei„, se arată într-un comunicat al Casei de Pensii Neamț.

În plus, din bugetul Casei Naționale de Pensii se vor aloca, anul acesta, aproape 500.000 lei pentru plăți compensatorii care vor ajunge către 13 beneficiari din Neamț. Este vorba de persoane care au dobândit certificatul de revoluționar după mai mulți ani de când au depus dosarele. Fiecare dosar este analizat în parte de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, iar această activitate poate dura și patru – cinci ani, conform reprezentanților acestei instituții. „Conform prevederilor OUG nr. 53/2010, în anul 2012, Casa Județeană de Pensii Neamț a achitat, în luna decembrie, drepturi restante pentru 15 beneficiari ai Legii 341/2004, suma total transmisă fiind 507.003 lei, urmând ca în anul 2013 să achite suma de 474.049 lei către 13 beneficiari, sumă ce urmează a fi actualizată cu indicele prețurilor de consum la data efectivă a plății„, mai precizează comunicatul Casei de Pensii Neamț.

Cu toate că evaluarea fiecărui dosar durează destul de mult, toată lumea recunoaște la unison că printre revoluționarii care au avut o contribuție reală la desfășurarea evenimentelor din 1989 și-au făcut loc și persoane care nu au avut nimic de-a face cu Revoluția. „Suntem în plin proces de preschimbare a certificatelor de revoluționar și au fost numeroase cazuri în care am «retrogradat» revoluționari, pentru că așa am considerat că se impune, din analiza documentelor. Dar certificatele de revoluționari sunt eliberate de statul român și au fost multe contestații și procese din această cauză. Este dificil să contești un document eliberat de stat„, a spus senatorul Laurențiu Coca, președintele Comisiei parlamentare a revoluționarilor din 1989.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Tanasa 8 ani

  Unde dracu a fost rvolutie la noi? De unde au aparut acesti milogi,cine sunt ei ca sa-i stim si s-i „cinstim” cum se cuvine? De ce nu se face publica lista lor si ce anume au facut ei pentru revolutie? Secretomania asta ascunde mari porcarii platite din banii nostrii. Nu este corect!

 • zorro 8 ani

  rusine profitorilor, sa se dea acesti bani la pensionari c.a.p care au suferit E. MULT, exista la Bozieni Ruginoasa un astfel de trantor, Tanasa N, opariuc,

 • Ion 8 ani

  Sunt dintre cei care si-au facut dosar pe baza declaratiilor a doi martori ca pe timpul revolutiei au stat sub gloante prin Bucuresti,Timisoara sau Cluj,pe unde i-au prins evenimentele cand au fost cu cartofii de vanzare in piata.. Au stiut sa se descurce si noi trebuie sa-i platim pentru binele care ni l-au facut. De ce este secreta lista lor? De aia, ca sa ne faca noua in ciuda. Asta e!

 • sam 8 ani

  niste golani ! publicati lista celor 100 din judetul Neamt si va asigur ca aia nu vor mai avea zile linistite.in judet nu a fost nici o „revolutie”