Revizuirea Constituţiei, pe ultima sută de metri

Dimensiune text

Senatorul Ioan Chelaru (foto), vicepreşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei, apreciază că proiectul îmbină în mod judicios tradiţiile constituţionale ale României cu modernismul actualelor instituţii europene.

Al doilea proiect de modificare a Constituţiei va fi prezentat, în câteva zile, Consiliului Legislativ, pentru ca, mai apoi, să fie trimis Curţii Constituţionale a României (CCR) şi Comisiei de la Veneţia. Vicepreşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei, senatorul Ioan Chelaru, a prezentat calendarul pentru procedura de revizuire a legii fundamentale a ţării. Conform documentului, termenul-limită pentru finalizarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României în acord cu avizul Consiliului Legislativ este 1 februarie. Mai apoi, propunerea legislativă pleacă la CCR. Curtea trebuie să se pronunţe până pe 12 februarie, iar Senatul va trebui să dea votul final pe 23 martie, în timp ce Camera Deputaţilor va da votul final pe data de 2 aprilie. Ulterior adoptării de Parlament va avea loc verificarea, din oficiu, de către Curtea Constituţională, a constituţionalităţii legii de revizuire a Constituţiei României.

„Este un program bine stabilit, care survine unei activităţi ce a durat mai bine de doi ani. Urmează o campanie de informare a populaţiei cu privire la modificările ce vor fi aduse Constituţiei ţării. Vreau să precizez că marea calitate a acestui proiect este simplitatea – fiecare cetăţean va înţelege despre ce este vorba. Proiectul îmbină în mod judicios tradiţiile constituţionale ale României cu modernismul actualelor instituţii europene”, a afirmat senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei.

Senatorul social-democrat este de părere că legea fundamentală a ţării nu trebuie schimbată cel puţin 20 de ani.

Referendumul pentru modificarea Constituţiei va avea loc în perioada 24-25 mai, în acelaşi timp cu scrutinul pentru alegerile europarlamentare.COMENTARII

WORDPRESS: 0