Retrospectiva pictorului Eugen Crăciun, la Muzeul de Artă

Dimensiune text

Muzeul de Artă din Roman a găzduit joi, 8 martie, vernisajul expoziției comemorative de pictură și grafică dedicată pictorului Eugen Crăciun.

 

 

La eveniment au participat oameni de cultură, iubitori de artă, un public dornic de a se întîlni cu universul creativ al unui pictor de excepție. Vernisajul expoziției a fost prezentat de Daniel Crăciun, artist plastic, fiul maestrului Eugen Crăciun, și de pictorița Michaela Nica Crăciun, soția maestrului.
Ca soție și colegă de profesie, am considerat ca o datorie să împlinesc dorințele pictorului Eugen Crăciun și după trecerea sa din viață, și anume o retrospectivă și o monografie, dorințe care nu s-au putut realiza în timpul vieții. Ne-am cunoscut în anii studenției și am conviețuit 46 de ani în deplină înțelegere, dragoste și respect. Era deschis tuturor noutăților în domeniul artei, cu condiția respectării calității și expresivității desenului, formei și culorii. În ultimii 20 de ani, creația sa s-a axat pe cicluri tematice, printre care armonii în verde, micro și macrocosm, ciclul erotic, ciclul mistic, ființele pămîntului, hrana, ciclul muzical. Eugen Crăciun și-a îndeplinit menirea lăsînd o operă vastă, făcută cu pasiune creatoare, înnoitoare„, a precizat Michaela Nica Crăciun, soția artistului plastic.

Retrospectiva operei lui Eugen Crăciun de la Roman, la împlinirea a 90 de ani de la nașterea pictorului, a cuprins 43 de lucrări, din care 42 de lucrări din colecția familiei și una din colecția Muzeului de Artă Roman. „Din cele 42 de lucrări din colecția familiei prezente în expoziție, sînt 19 lucrări de grafică și 23 de ulei de carton sau tehnică mixtă, realizate în stil abstract-expresionist, în diferite perioade de creație, între anii 1950 – 1990„, a precizat Mihaela Ciobanu, muzeograf din cadrul Muzeului de Artă din Roman.

Pictorul Eugen Crăciun s-a născut pe 28 februarie 1922, în Piatra Neamț. A urmat Academia de Arte Frumoase din Iași, secția pictură, clasa profesorului Corneliu Baba, și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, la clasa profesorilor Alexandru Ciucurencu și Octav Angheluță. A deschis numeroase expoziții personale și de grup, în țară și străinătate. A decedat la 18 aprilie 2001, la București.COMENTARII

WORDPRESS: 0