Reținuți pentru deținere și comercializare de droguri și substanțe cu efect psihoactiv

Reținuți pentru deținere și comercializare de droguri și substanțe cu efect psihoactiv

Dimensiune text

 

În noaptea de 14 noiembrie, polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamț au organizat o acțiune pe raza județului Neamț pe linia combaterii traficului și comercializării ilicite de droguri și substanțe cu efect psihoactiv, informează IPJ Neamț.

În fapt, în noaptea de 14 noiembrie, au fost efectuate trei percheziții domiciliare pe raza județului Neamț, la cinci persoane bănuite de deținere și comercializare ilicită de droguri și substanțe cu efect psihoactiv. În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate, în vederea confiscării, 100 de doze cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv și 30 de grame de substanță din aceeași categorie. Totodată, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, 8.000 de lei, 50 de euro, 5 telefoane mobile, 4 cartele SIM și un cântar electronic. De asemenea, pe raza județului Iași două persoane au fost depistate în flagrant delict în timp ce aveau asupra lor o cantitate de aproximativ 5 grame de substanță cannabis, destinată comercializării. Cinci persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, în vederea audierii.

„În baza probatoriului administrat, față de doi bărbați de 32, respectiv 42 de ani, din Neamț și față de un bărbat de 31 de ani, din Iași, Tribunalul Neamț a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, sub aspectul comiterii infracțiunilor prevăzute de art. 4 din Legea 143/2000 și art. 16 din Legea 194/2011. Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și al jandarmilor”, informează IPJ Neamț.

Articolul 4 din Legea 143/2000 prevede: „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă faptele prevăzute la alineatul 1 privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Articolul 16 din Legea 194/2011 prevede: „Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

„În temeiul articolului 226 Cod procedură penală, admite propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT Biroul Teritorial Neamţ. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: Căldăraru Cristian, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare, fără a deţine autorizaţie (…), Bobu Alexandru-Daniel, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare, fără a deţine autorizaţie (…) şi Burlacu Bogdan Andrei, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare, fără a deţine autorizaţie (…), pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15 noiembrie 2019 şi până la data de 14 decembrie 2019 inclusiv”, se arată în încheierea Tribunalului Neamț.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0