Prima paginăSanatate

Rețete pentru morți scrise de medici inexistenți

Dimensiune text

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care a costat Casa Națională de Sănătate peste 130 de milioane de lei, dă mari bătăi de cap medicilor de familie. Aceștia se confruntă cu situații aberante, cum ar femei gravide de patru ani sau pacienți decedați, deși aceștia sînt în cabinet în momentul prescrierii.

 

 

Practic, de acest sistem depinde întreaga activitate a medicilor de familie, identitatea pacientului și activitatea de monitorizare a stării de sănătate a populației.
Medicii de familie, mai ales cei din mediul rural, se plîng de faptul că, pe lîngă desele pene de curent care le dau peste cap activitatea, SIUI dă naștere unor situații din cele mai bizare, de pe urma cărora au de suferit bolnavii care riscă să nu beneficize de rețete compensate și gratuite.
Așa se face că oameni care locuiesc de ani de zile în zona Romanului apar ca domiciliați în altă parte a țării, ori că unele femei sînt gravide de patru ani.
Chiar zilele acestea s-a prezentat la mine un pacient, iar cînd am vrut să-i validez rețeta în SIUI mi-a apărut că pacientul este decedat, iar medicul prescriptor nu există. Recent, am avut un alt pacient, care locuiește de zece ani în comună, dar în SIUI figura că are domiciliu în Timișoara. Avem gravide care în sistem figurează că sînt însărcinate de trei sau patru ani, timp în care ele au născut, sau angajați care figurează ca șomeri sau invers. Noi ne-am obișnuit cu astfel de erori, iar singura alternativă pentru eliberarea rețetelor gratuite și compensate este să declarăm pe propria răspundere că ne asumăm datele„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Ma bucur ca se vad urmele unui sistem stricat care nu face decat sa incurce tot ce trebuie sa mearga bine. Uite asa scapam de birocratie si dam de incompetenta. Sper sa mai scrieti de acest subiect.