HomeActualitate

Rețete de acasă pentru cozonacii „de fabrică”

Specialitățile de la Fabrica de Morărit și Panificație se pregătesc după rețete probate întîi în bucătăria proprie de șefa atelierului.

 

 

În atelierul de specialități și produse de patiserie al Fabricii de Morărit și Panificație miroase în fiecare zi a sărbătoare. Înainte de a vedea cozonacii, cornulețele și prăjiturile se simte mirosul de vanilie și de cozonac cald, care te trimite cu gîndul la copilărie și la zilele în care forfota din bucătărie prevestea că urmează să se „întîmple ceva”. La Fabrica de Morărit și Panificație nu este însă decît o zi obișnuită de lucru, una în care se coc, ca de obicei, tone de produse.

Pe lîngă produsele obișnuite – cozonac, cornuri, cornulețe din aluat gras și din foietaj, sărățele, pateuri și prăjituri de casă, în perioadele speciale ale anului, așa cum este înainte de Paște, la Fabrica de pîine se coc specialități pe care oricine și le-ar dori pe masă. „În această perioadă avem și produse speciale – pasca cu umplutură de brînză, de ciocolată și de smîntînă, cu aluat de cozonac și cu aluat fluid de negresă, copt în forme speciale, de steluță sau de inimioară. Pe lîngă cozonacii obișnuiți avem și cozonacul în formă de miel, fără umplutură, doar cu stafide”, a spus șefa atelierului de specialități, Ana Brătescu.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

 

Ingredientul secret: pasiunea

 

Ana Brătescu a intrat în fabrica de pîine cînd era foarte tînără, la 20 de ani. Fără să aibă habar ce înseamnă să faci pîine la scară industrială, dar cu experiența „bucătăritului” de acasă. A început în fabrică așa cum începe toată lumea, de la munca de jos – ceea ce în fabrica de pîine înseamnă de la șters tăvile – și a ajuns ca după 30 de ani să conducă atelierul de specialități și produse de patiserie, pe care îl consideră „oglinda” ei.

„Am trecut prin toate locurile de muncă: la șters tăvile, la frămîntat aluatul, la modelat, la magazie. Nici un loc de muncă nu-i ușor, dar, dacă îți place, treci peste toate și rămîi. Mie mi-a plăcut”, spune Ana Brătescu. Cînd a ajuns să conducă atelierul de specialități, s-a gîndit că este momentul pentru o diversificare a producției. „Am introdus pe linia tehnologică rețete de prăjituri de casă, cum sînt «Albă ca zăpada», «Negresa» sau prăjitura cu suc de roșii, prăjituri pe care și eu le făceam acasă. De altfel, toate prăjiturile și produsele de patiserie pe care le pregătim aici au rețete probate de mine în bucătărie, pe care și eu le-am moștenit de la mama mea. Toate produsele se fac cu ingrediente naturale, iar asta se vede în calitatea produselor”, spune maistra Ana Brătescu.

Ce nu spune este însă rețeta lor, care, pe lîngă făină, zahăr și alte ingrediente la îndemîna oricui, are și un ingredient secret. „Nu poți pur și simplu să amesteci ingredientele din rețetă și să-ți iasă cozonacul secret: trebuie să ai experiență, să pui suflet și mai ales să-ți placă ceea ce faci”, a mărturisit ea secretul „cozonacului perfect”.

Comentarii

WORDPRESS: 0