Prima paginăActualitateNeamt

Restricţii în zeci de comune, din cauza bolii limbii albastre

Dimensiune text

Potrivit DSVSA Neamţ, în judeţ nu există focare de boala limbii albastre.

Din cauza apariţiei bolii limbii albastre pe teritoriul României, au fost instituite zone de restricţie. Potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Neamţ, în judeţ sunt 28 de comune aflate în zona de restricţie, alături de oraşul Roznov: Bahna, Borleşti, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Bozieni, Cândeşti, Costişa, Dămuc, Dumbrava Roşie, Icuşeşti, Ion Creangă, Mărgineni, Moldoveni, Oniceni, Pângăraţi, Piatra Șoimului, Podoleni, Poienari, Rediu, Români, Săvineşti, Secuieni, Tarcău, Taşca, Tazlău, Trifeşti, Valea Ursului şi Zăneşti.

Ca urmare, DSVSA Neamţ a întreprins o serie de măsuri în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, specifice acestei boli. Medicii veterinari au fost instruiţi în legătură cu semnele clinice ale bolii, precum şi cu modalităţile de colectare a probelor în caz de suspiciune. S-a intensificat supravegherea clinică a animalelor – bovinele, ovinele şi caprinele – din zona de restricţie. În zonele enunţate mai sus au fost informate primăriile cu privire la evoluţia acestei boli şi s-a trecut la reactualizarea stocurilor de substanţe pentru dezinsecții şi a contractelor de ecarisare cu unităţi de tip „Protan”. Crescătorii de animale trebuie să efectueze dezinfecţii şi dezinsecţii profilactice şi să anunţe DSVSA Neamţ dacă există suspiciuni de îmbolnăvire. Totodată, administratorii fondurilor de vânătoare vor inventaria efectivele de rumegătoare sălbatice.

Potrivit DSVSA, în judeţul Neamţ nu există focare de boala limbii albastre.

Boala limbii albastre (bluetongue) afectează animalele rumegătoare şi are caracter sezonier. Boala nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii. Printre acestea se numără: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de stârpire a bolii – personal, materiale şi echipamente -, cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi de dezinfecţie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0