Prima paginăSocialEducatie

Restaurantele din Roman sunt concurate de cantina Liceului cu Program Sportiv

Dimensiune text

Bucătarul Costică Maftei

Bucătarul Costică Maftei

La cantina Liceului cu Program Sportiv se pregătesc, în fiecare zi, peste 250 de porţii de mâncare. La cantină mănâncă lotul de handbal al echipei de Liga Naţională HCM Roman, copii de la câteva şcoli din oraş, dar şi delegaţii aflate în trecere. Cantina a fost modernizată în această vară, cheltuielile ridicându-se la aproape 200.000 de lei.

La cantina Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Roman se pregăteşte, în fiecare zi, mâncare pentru 260 de copii. Asta în zilele obişnuite. Pentru că, în zilele în care Romanul este gazda unor competiţii sportive, a taberelor sau schimburilor de experienţă, numărul porţiilor pregătite mai creşte, uneori, cu încă pe atât. Cele mai aglomerate zile au fost cu trei ani în urmă, când Romanul a găzduit faza naţională a olimpiadei de teorie sportivă, când, timp de trei zile, 300 de elevi, profesori şi oficiali din lumea sportului şcolar, au mâncat la cantina liceului, pe lângă clienţii obişnuiţi.

„Focul continuu” nu este doar o expresie pentru cantina de la LSP. Activitatea se desfăşoară de la 6 dimineaţa la 9 seara, în fiecare zi, iar vacanţă nu există, pentru că sportivii mănâncă aici şi în perioada vacanţelor şcolare.

maftei02De 17 ani, şef peste oalele şi cazanele din bucătărie este Costică Maftei. Este bucătar cu experienţă şi a lucrat la cantina liceului din prima zi în care aceasta a funcţionat. Deşi în scripte nu figurează nicăieri ca şef, colegii din bucătărie îi recunosc calităţile şi, odată cu acestea, şi autoritatea, el fiind ultimul care dă verdictul asupra mâncărurilor ce ajung în faţa copiilor. „În fiecare zi gătim patru meniuri diferite, pentru patru categorii de beneficiari ai cantinei noastre. Avem, în primul rând, internii din cămin, care mănâncă la cantină trei mese pe zi. Avem, apoi, copiii din clasele mici cu program prelungit de la Colegiul Naţional «Roman-Vodă», care iau la noi masa de prânz. Tot noi trimitem masa de prânz şi pentru copiii din clasele cu program prelungit de la fosta Școală nr. 9, care este acum în subordinea Liceului cu Program Sportiv, şi tot la noi mănâncă în fiecare zi şi lotul echipei de handbal HCM Roman. Meniurile sunt diferite: pentru handbalistele de la HCM gătim în funcţie de ceea ce ne cere medicul echipei şi nutriţionistul, pentru copiii mici este alt meniu, pe care îl discutăm cu părinţii, pentru internii de la cămin alt meniu. Noi încercăm să facem pentru toţi mâncare bună şi gustoasă şi în limita unui preţ care să fie convenabil”, a spus bucătarul Costică Maftei.

În timp ce povesteşte, acreşte ciorba de fasole, care clocoteşte într-o oală de 50 de litri, cu borş de putină, umplut de el ca în bucătăria proprie. Diferenţa e doar la mărimea vasului: putina de la cantină are 60 de litri. Lângă oala cu ciorbă, una dintre colegele bucătarului prăjeşte clătite şi câteva zeci de pizza îşi aşteaptă rândul să intre în cuptor. O movilă de păstăi completează decorul. „E o mare responsabilitate să ştii că de pe mâna ta mănâncă atâţia copii. Nu ne putem juca cu sănătatea lor”, spune Costică Maftei. Când copiii vin la masă, bucătarul iese din bucătărie şi vine printre copii, să vadă ce spune fiecare. „Îmi sunt dragi, parcă aş găti pentru nepoţii mei. De altfel, doamnele învăţătoare ştiu că pot veni oricând la mine pentru discuţii şi pentru sugestii”, spune Costică Maftei.

maftei03Trei tone de murături

În cămara mare cât o hală, aflată în laterala cantinei, stau aliniate frumos butoaie cu varză murată, castraveţi şi cam tot ceea ce pune acasă în cămară orice gospodină. Doar că aici nu se numără borcanele, ci butoaiele. Nea Costică şi ajutoarele sale au pus la viaţa lor conserve şi murături cât alţi oameni n-au văzut într-o viaţă. Totalul din această toamnă însumează patru tone de varză, trei tone de murături asortate, o tonă de zarzavat conservat, ca să nu amintim decât rezervele care nu se măsoară în kilograme, ci în tone. „Rezervele începem să le pregătim înainte de începerea anului şcolar. Când începem sezonul conservelor, toată lumea pune umărul, nu se mai ţine cont dacă este sau nu tura ta, dacă ai fost sau nu serviciu”, spune Costică Maftei.

maftei05Modernizări de 200.000 de lei

În această vară, bucătăria şi cantina Liceului cu Program Sportiv au fost modernizate, suma ridicându-se la aproximativ 200.000 de lei. „Am pus gresie în sala mare de mese, s-au cumpărat utilaje moderne pentru bucătărie, adaptate la capacitatea la care se lucrează acum, s-au modernizat băile, astfel încât să oferim condiţii foarte bune tuturor celor care apelează la cantina noastră. Multe dintre cantinele şcolare s-au închis. A avea cantină reprezintă o responsabilitate şi o muncă în plus, care, însă, îşi arată roadele. Am ajuns să ne depăşim stadiul de cantină şcolară, fiind căutaţi de multe delegaţii aflate pentru câteva zile în oraş, pentru că avem preţuri mici şi oferim servicii de calitate”, a spus profesorul Petrică Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 7 ani

    sa moara bibi,poate’s io proasta,da’ nu vad legatura de la titlu cu oalele lu’ nea Costica,nu se leaga!!!da ma rog io dau in carti,ghecesc la fraieri,astia cu carte scrie la jurnale!bafto delo!