Prima paginăEconomie

Restanţieri la plata CAS-ului pentru venitul din chirii

Dimensiune text

Persoanele care obţin venituri din închirierea unei locuinţe trebuie să achite, trimestrial, contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Cei care nu o fac primesc atenţionări din partea Fiscului.

De la începutul anului, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere sau închirierea locuinţelor proprietate personală în scop turistic) datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, impozit pe venit în cotă de 16% şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul.

Baza de calcul se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2014, persoanele fizice care obţin venituri din chirii trebuiau să achite contribuţiile de asigurări sociale de sănătate până la data de 25 iunie.

Doar unii contribuabili au respectat termenul de plată. Din acest motiv, pentru 34 de romaşcani sau locuitori din satele învecinate, care nu au respectat legea, Serviciul Fiscal Municipal Roman a emis decizii de impunere de plată anticipată cu titlu de contribuţie pentru asigurări sociale de sănătate pentru cedare folosinţă bunuri. Aceste acte administrative fiscale se consideră comunicate în termen de 15 zile de la data afişării lor pe site-ul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ (AJFP). Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, stabilită prin decizia de impunere anuală, trebuie efectuată în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscală.

La ultima actualizare a bazei de date a AJFP Neamţ, în judeţ erau declarate 3.263 de contracte de închiriere.

COMENTARII

WORDPRESS: 0