Prima paginăSanatate

Repunerea în funcțiune a ambulanței SMURD TIM de la Roman, pe ultima sută de metri

Repunerea în funcțiune a ambulanței SMURD TIM de la Roman, pe ultima sută de metri

Dimensiune text

 

 

Autoritățile se pregătesc pentru a repune în funcțiune ambulanța SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) dedicată Spitalului Municipal de Urgență Roman și zonei Roman. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean (CJ) Neamț de miercuri, 29 august, se află două proiecte de hotărâre care vizează acest subiect, după ce, în luna iulie, în urma demersurilor repetate ale conducerii spitalului romașcan, a Primăriei Roman și a CJ Neamț, Ministerul Sănătății a avizat suplimentarea liniilor de gardă aprobate Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț cu o linie pentru UPU-SMURD, în vederea operaționalizării ambulanței de terapie intensivă mobilă C1, aceasta urmând a fi deservită de personal medical din structura de primiri urgențe a Spitalului Municipal Roman.

Unul dintre cele două proiecte de hotărâre ale legislativului județean vizează aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Astfel, față de organigrama curentă, se propune, între altele, suplimentarea cu șapte posturi necesare funcționării UPU-SMURD pentru TIM Roman: patru posturi de asistent medical principal și trei posturi de asistent medical.

Al doilea proiect vizează modificarea hotărârii CJ Neamț privind aprobarea liniilor de gardă pentru Spitalul Județean, în vederea operaționalizării ambulanței de terapie intensivă mobilă de la Roman. Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre, „ambulanța va fi deservită cu personal medical din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, ca va fi angajat cu contracte individuale de muncă cu timp parțial de lucru de către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pe baza protocolului încheiat între cele două unități sanitare”.

„Consiliul Județean a solicitat Ministerului Sănătății avizul suplimentării cu o linie de gardă la UPU – SMURD din cadrul Spitalului Județean (…), pentru operaționalizarea ambulanței TIM C1 care va deservi zona Roman și comunele arondate. Ministerul Sănătății, prin adresa din 19 iulie, a avizat suplimentarea liniilor de gardă aprobate Spitalului Județean (…). Astfel, vă supun spre analiză și dezbatere proiectul (…), propus a intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2018”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, proiect ce va fi dezbătut de consilierii județeni în ședința de miercuri, 29 august.

Funcționarea ambulanței TIM la Roman, o ambulanţă SMURD echipată complet pentru intervenţii de maximă urgenţă, a fost întreruptă la începutul anului 2016 din cauza unui detaliu legislativ, pur birocratic: că asemenea ambulanțe nu puteau funcționa decât la spitalele județene, nu și la cele municipale, cum este cel de la Roman. Din mai 2015 şi până în ultima zi de funcţionare, 20 februarie 2016, ambulanța TIM (de terapie intensivă mobilă), pe care a lucrat permanent un medic al CPU al Spitalului Roman, a intervenit pentru 412 misiuni.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0