Prima paginăRoman

REPERE: Ștefana Farcaş, ofiţer în slujba marinei militare

REPERE: Ștefana Farcaş, ofiţer în slujba marinei militare

Dimensiune text

Ștefana Farcaş a absolvit în acest an Facultatea de Inginerie Marină şi Navigaţie, specializarea Navigaţie, Hidrografie şi Echipamente Navale, ca şefă de promoţie. Ea a îmbrăcat haina militară la 14 ani, când a decis să urmeze liceul militar. Tânăra va urma un stagiu de pregătire la Școala de Aplicaţie a Forţelor Navale din Constanţa.

 

marinar 0715 august va fi zi de sărbătoare pentru Ștefana Mihaela Farcaş în fiecare an, ca Ziua Marinei. Tânăra, frumoasă, talentată şi ambiţioasă, a absolvit, în această vară, Facultatea de Inginerie Marină şi Navigaţie din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, specializarea Navigaţie, Hidrografie şi Echipamente Navale, ca şefă de promoţie. Este aspirant, echivalentul gradului de sublocotenent. O performanţă deosebită, la care Ștefana a ajuns prin muncă susţinută şi perseverenţă. A fost un drum lung, presărat cu multe obstacole, în fața cărora alţii ar fi renunţat, dar plin de împliniri şi satisfacţii. În cei patru ani de facultate, Ștefana a adunat multe amintiri, dar cele mai frumoase au fost voiajele anuale de instrucţie cu bricul „Mircea”, făcute în Turcia şi Grecia, testul de foc al studenţiei. Pe lângă pregătirea practică, Ștefana a avut ocazia să vadă locuri frumoase. Se spune că cei care învaţă să supravieţuiască pe nava şcoală „Mircea” sunt oameni care sunt căliți pentru întreaga viaţă. O lecţie pe care Ștefana a învăţat-o din dorinţa de a fi cea mai bună.

 

A îmbrăcat haina militară la 14 ani

La 14 ani, după absolvirea gimnaziului, Ștefana s-a înscris la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. I-au plăcut uniforma şi oportunităţile pe care i le oferă o carieră în armată. Alegerea i-a surprins pe cunoscuţi şi chiar pe dascălii Școlii nr. 5 din Roman (actuala Școală Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”), mai ales că nu provenea dintr-o familie cu tradiţie militară. Ștefana a învăţat din familie că lucrurile trebuie făcute la timpul lor. Altfel, sunt greu de recuperat, dacă nu imposibil.

Tânăra a adecis să dea examen de admitere la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” în anul III de liceu. După o excursie de studii la toate academiile militare din ţară, Ștefana a făcut o alegere pe care nu a regretat-o niciodată. Admiterea a fost o adevărată probă de foc. Ștefana a trebuit să treacă, mai întâi, de câteva probe eliminatorii: proba sportivă, proba medicală, testul psihologic şi testul pe nava simulator. A trecut cu bine şi de probele scrise la limba engleză şi matematică. Mulţi au spus că riscul era prea mare, deoarece s-a înscris doar pentru Academia Navală, dar Ștefana s-a simţit, ca un adevărat om al armatei, sigură pe ea, şi s-a pregătit cu multă conştiinciozitate.

Obişnuită cu disciplina şi rigorile liceului militar, Ștefana s-a acomodat repede cu viaţa de student la marină. Alte reguli, alt program, care au format un caracter puternic. A avut parte de profesori minunaţi şi de colegi foarte buni, care i-au fost o adevărată familie.

 

Șase luni la Școala de Aplicaţie a Forţelor Navale

marinar 04

Darul simbolic oferit Ştefanei de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa

Ca student la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Ștefana a participat la toate manifestările prilejuite de Ziua Marinei, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 15 august. Asemeni colegilor ei, Ștefana a participat la parada militară, la jocurile marinăreşti şi pe arboradă, salutându-i pe cei aflaţi pe faleză. Un spectacol în uniformă aşteptat de localnici şi de turiştii veniţi în număr mare pentru grandoarea şi spectaculozitatea lui. În acest an, Ștefana va urmări manifestările prilejuite de Ziua Marinei de la televizor.

Din toamnă, Ștefana se va întoarce la Constanţa pentru un stagiu de pregătire de şase luni la Școala de Aplicaţie a Forţelor Navale, instituţie care pregăteşte absolvenţii pentru ocuparea primei funcţii. „Ștefana ne-a adus mari bucurii. Diplomele şi distincţiile primite sunt aprecierea pe care a primit-o în facultate. A fost ambiţioasă de mică. Știam că va reuşi. Timp de opt ani a fost departe de noi şi i-a fost greu, dar fără sacrificii nu faci nimic”, a spus Elena Juncu, bunica Ștefanei.

Până când se va întoarce la Constanţa pentru a înfrunta o nouă etapă a vieţii, Ștefana Mihaela Farcaş va petrece câteva zile la Braşov.

 

 

 

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0