Prima paginăEducatieInedit

REPERE: Rețeta de succes a unui „om normal”

Dimensiune text

Invitatul special al manifestărilor dedicate Unirii de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a fost „pianistul de la Amsterdam”, Valentin Astănculesei, fost elev al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”. Acesta le-a vorbit tinerilor despre principiile care îl călăuzesc în viaţă.

Valentin AstănculeseiColegiul Naţional „Roman-Vodă” a fost vineri, 23 ianuarie, gazda unui eveniment dedicat aniversării a 156 de ani de la unirea principatelor române. Concertul de muzică românească l-a avut  ca invitat special pe un fost elev al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, Valentin Astănculesei, „pianistul de la Amsterdam”, care a devenit cunoscut în întreaga lume în preajma zilei naţionale, după ce a interpretat imnul României la un pian aflat în gara din Amsterdam. Valentin a venit însoţit de părinţii săi şi de cei doi nepoţi, elevi în clasa a IV-a şi a VI-a.

Festivitatea a început după intonarea imnului României, interpretat de Valentin Astănculesei la pianul din sala de festivităţi a colegiului.

Valentin AstănculeseiPrintre invitaţi s-a numărat profesoara Elena Preda, inspector de specialitate pentru disciplina istorie în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ. „Sâmbătă, pe 24 ianuarie, este o zi importantă pentru noi toţi. Este o zi în care învăţăm din nou să fim români, o zi în care învăţăm să fim mândri noi înşine de acest loc pe care îl avem în lume. Dacă istoria are un rol covârşitor în viaţa voastră, este acela de a vă creşte stima de sine, stima faţă de naţia din care faceţi parte. Fiecare eveniment asemeni celui de astăzi vine să vă formeze în acest fel, vă ajută să vă găsiţi locul vostru în lume”, s-a adresat celor prezenţi profesoara Elena Preda, care şi-a încheiat scurta intervenţie cu un îndemn adresat tinerilor: „Iubiţi istoria, iubiţi tradiţiile, iubiţi stejarul Unirii din Roman, iubiţi-vă profesorii, pentru că altă şansă nu există pentru un individ şi pentru o naţie decât educaţia şi cultura adevărată”.

Sfaturi despre cum să reuşeşti în viaţă

Valentin Astănculesei„La recepţia care a urmat după investirea domnului preşedinte Iohannis, am fost invitat să spun câteva cuvinte. Am crezut că după ce fac asta nu o să mai am niciodată emoţii atunci când voi fi nevoit să vorbesc în public. Astăzi constat că în faţa voastră sunt la fel de emoţionat ca la Cotroceni, în faţa preşedintelui României”, şi-a început discursul Valentin Astănculesei, care a ţinut să precizeze că îi simte aproape pe tinerii din sală. „Am acceptat invitaţia pentru că sunt de-al vostru şi voi sunteţi de-ai mei”, le-a spus acesta, precizând că tot ceea ce le va spune nu vine din partea unui om de succes, ci a unui „om normal”.

Valentin AstănculeseiValentin le-a povestit tinerilor pe scurt parcursul său educaţional, apoi a ţinut să le vorbească despre câteva principii şi lucruri importante care l-au călăuzit în viaţă şi care l-au ajutat să se împlinească. Pigmentat cu amintiri din copilărie şi exemplificat cu întâmplări din viaţa de licean şi de elev de gimnaziu, discursul a mers direct la sufletul puţin mai tinerilor auditori ai săi. Valentin le-a vorbit liceenilor despre cum să-şi aleagă un drum în viaţă, i-a sfătuit să nu ia hotărâri pripite şi să aibă curajul de a-şi urma pasiunile şi de a face ceea ce-şi doresc cu adevărat în viaţă, să-şi prioritizeze lucrurile care contează cu adevărat pentru ei şi să se străduiască să facă din ce în ce mai bine lucrurile care le plac şi pe care le consideră importante. „Oamenii de succes, cei pe care îi vedeţi la televizor, milionarii în euro – şi despre care eu cred că nu sunt toţi corupţi -, şi-au dedicat timp, încă din copilăria lor, pentru a deveni ei înşişi tot mai valoroşi de la o etapă la alta. Este responsabilitatea părinţilor, a profesorilor voştri şi, mai ales, a voastră”, a spus Valentin Astănculesei, care le-a mai spus tinerilor că este important să fie sinceri şi oneşti şi să aibă principii pe care să le respecte şi să le apere.

El le-a vorbit liceenilor şi despre posibilitatea de a studia în străinătate, fie ca studenţi, fie în alt tip de programe, sfătuindu-i să fructifice aceste oportunităţi, să înveţe şi să se formeze, această experienţă fiind una folositoare pentru a-şi alege, apoi, locul în care doresc să trăiască şi să muncească.

La finalul întâlnirii cu tinerii romanvodiști, Valentin Astănculesei s-a aşezat din nou la pian şi a interpretat o compoziţie proprie, un vals pe care l-a interpretat şi la recepţia de la Cotroceni, pe care l-a dedicat, atunci, preşedintelui Klaus Iohannis. Festivitatea a fost continuată de trei talentaţi romanvodişti, membri ai Asociaţiei de voluntari „Muşatinii”, care au interpretat muzică românească: Bogdan Macovei, clasa a XI-a A, la pian, Ana Maria Tihon, clasa a X-a A, la vioară, şi Diana Bolog, clasa a XI-a D, la pian. Înainte de a părăsi liceul la care a învăţat, Valentin Astănculesei a scris câteva rânduri în Cartea de onoare a Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0