Renaște Oastea Domnului în Moldova

Dimensiune text

„Oastea Domnului” este o mișcare spirituală în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care s-a constituit în 1923, sub îndrumarea preotului Iosif Trifa. Responsabilii „Oștii Domnului” din Mitropolia Moldovei au propus, zilele trecute, întocmirea unui proiect de implicare a membrilor Asociației «Oastea Domnului», prin preoții de parohie, în activitatea liturgică a Bisericii.

 

 

Centrul Eparhial Roman a găzduit luni, 28 ianuarie, întâlnirea clericilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei responsabili cu îndrumarea și coordonarea activității desfășurate de membrii Asociației „Oastea Domnului”, din eparhiile Suceava, Iași, Roman, Bacău și Huși. Reuniunea a fost condusă de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, desemnat de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei să coordoneze activitățile desfășurate de Asociația „Oastea Domnului” în Moldova.

„Ședința acestui comitet de inițiativă a avut drept scop principal cunoașterea și soluționarea eficientă a unor probleme din cadrul Asociației «Oastea Domnului» și a raporturilor cu Biserica la toate nivelurile. În cadrul întâlnirii s-a pus în discuție eleborarea unui proiect de implicare, prin preoții de parohie, a membrilor Asociației «Oastea Domnului», în activitatea liturgică a Bisericii. De asemenea, s-a propus o întâlnire a preoților care coordonează membri ai Asociației «Oastea Domnului». Aceasta ar urma să se desfășoare la centrul administrativ al fiecărei eparhii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Prin intermediul acestor întâlniri, se vor căuta modalități prin care preoții pot fi implicați în viața pastoral-misionară și liturgică a comunității, la Sfânta Liturghie cu răspunsurile la strană, la hramul bisericii, la o slujbă deosebită din comunitate, cum ar fi sfințirea lăcașului de cult„, a declarat preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

Ce este „Oastea Domnului”?

 

„Oastea Domnului” este o mișcare spirituală în cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care s-a constituit în 1923, sub îndrumarea preotului Iosif Trifa. Scopul imediat al mișcării era combaterea alcoolismului, tabagismului și a altor abateri de la morala și de la normele de conviețuire creștină și socială. Pe termen lung, s-a urmărit redescoperirea, păstrarea și trăirea activă a credinței și tradiției ortodoxe, prin dinamizarea clerului și a tuturor mirenilor, la toate nivelurile. Sub presiunea Departamentului Cultelor și a politicii de partid din acele vremuri, „Oastea Domnului” a fost identificicată cu sectele, mulți dintre „ostași” găsindu-și sfârșitul în închisori sau în lagăre de muncă forțată.

După 1990, Sfântul Sinod a reactivat-o, aprobându-i statutul de funcționare. Cea mai bună prezentare a „ostașilor” Domnului este făcută de ei înșiși pe site-ul asociației (http://www.oasteadomnului.ro/): „Conform principiilor Oastei, e necesar să facem noi, ortodocșii, «evanghelizarea», să n-o lăsăm pe mâini străine. Credința noastră nu este nici din secolul al XVI-lea, nici de la 1700. O avem direct de la Mântuitorul, prin Sfinții Apostoli, respectiv prin Sfântul Apostol Andrei. În veacul de aur al creștinismului, fiecare membru al Bisericii Primare era un misionar, știind să dea fiecăruia seamă de credința pe care o slujește„.

Asociația „Oastea Domnului” are pe lângă site, editură, radio și tv online.

 

Romanul nu are adepți în „Oastea” lui Hristos

 

Cei mai mulți dintre preoții din Eparhia Roman sunt rezervați când vine vorba despre „Oastea Domnului”. Protopopul  Florin Aurel Țuscanu spune că preoții romașcani nu îmbrățișează atitudinea habotnică a celor din gruparea „Oastea Domnului”, considerată, de-a lungul timpului, o sectă sau o mișcare progresistă. „Membrii Oștii Domnului sunt preoți și credincioși foarte evlavioși, cu o trăire aparte și cântări speciale, devotați trup și suflet Bisericii. Nu avem, în Eparhia Roman, o comunitate de preoți fanatici și credincioase cu fuste lungi și broboade pe cap care respectă cu strictețe prescripțiile religiei. Păstrăm o cale normală, de mijloc„, a declarat preotul Florin Aurel Țuscanu.

Dacă la Roman nu par să existe adepți ai „Oștii Domnului”, mișcarea se bucură de simpatizanți în Bacău. „Preotul Petru Roncea, din Târgu Ocna, este responsabilul cu «Oastea Domnului» pentru Eparhia Roman și Bacău. Preoți și credincioși din toată epahia, foarte apropiați de Biserică, se vor întâlni benevol, la sfârșit de săptămână, pentru a discuta pe diverse teme. Scopul acestor întâlniri este apropierea mai mult de Biserică și de activitățile filantropice„, a explicat preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Asta cu „o cale normală, de mijloc” mi-e să nu ne ducă la alt peron, pe unde nu circulă trenul spre mîntuire ! Aici este vorba despre multe alte detalii care nu-s chiar pe placul adepţilor celor ce caută spre „căldicel”, împotriva cuvîntului evangheliei… Este limpede că avem alternativă: anume „calea îngustă” şi calea generoasă, plină de „dezlegări” de tot felul, pînă la dezmăţ şi pierzanie, însă nu se cuvine să slobozim îngustimea căii care, limpede, nu conduce la aceeaşi destinaţie cu antonima ei… Sfinţii părinţi şi, cu atît mai mult, Mîntuitorul nostru, Iisus Hristos, nu ştiu să fi lăsat pe undeva loc de echivoc !!! Abordarea „negociabilă” pare, aici, în context, a avea legătură cu acea „normalitate” care nu are corespondent în realitatea unei relaţii CORECTE cu Dumnezeu, precum nici habotnicia nu este încadrabilă aici… Legea e lege şi cu asta, basta, cu atît mai mult cu cît este vorba despre LEGEA LUI DUMNEZEU !!! Asta aşa, că tot veni vorba… În rest, fiecare, cum îşi va aşterne, aşa va şi dormi 🙂

  • poporul vesel 7 ani

    Popii si-o cauta cu lumanarea !