Prima paginăRoman

Reîntîlnire după 40 de ani

Dimensiune text

Elevii promoţiei 1972 de la Liceul „Roman-Vodă” s-au reîntors vineri, 25 mai, în liceul de care s-au despărţit cu 40 de ani în urmă.

După revederile de 10 şi 25 ani, foştii elevi romanvodişti s-au gîndit să se reîntîlnească şi la 40 de ani de la absolvirea liceului. „Ideea de a ne revedea este mai veche şi a fost susţinută de profesoarele Lidia Corduneanu şi Ioana Alexandrescu. Cum nici un coleg din Roman nu a vrut să se prindă în organizarea acestei întîlniri, am zis că voi putea face posibilă această revedere chiar dacă sînt în Bucureşti. Am început să dau telefoane şi iată că, pînă la urmă, am reuşit. Cele mai dragi amintiri sînt prieteniile pe care le-am legat în liceu şi care s-au păstrat pînă astăzi. Surpriza cea mai mare a fost să constat, după 40 de ani de la absolvirea liceului, că una dintre colege îmi este rudă„, a spus Lidia David, organizatoarea evenimentului.
La invitaţia lansată de Lidia David nu au răspuns foarte mulţi colegi. Revederile anterioare, starea de sănătate sau alte probleme urgente i-au ţinut departe de eveniment.

Cei prezenţi şi-au exprimat bucuria reîntoarcerii la liceul unde au învăţat şi a reîntîlnirii cu profesorii, adevărate modele de viaţă şi de carieră.

Pentru mulţi dintre elevii promoţiei 1972, revederea a fost un prilej de a mai păşi o dată prin locurile copilăriei şi adolescenţei. „Îmi amintesc dimineţile cînd mergeam pe strada Tineretului spre liceu şi mă gîndeam că iar o să mă asculte vreun profesor, mi-amintesc de prima dragoste, trăită în clasa a XII-a, care nu se uită niciodată„, spune un fost elev al promoţiei 1972.

Dacă unii au venit numai cu amintirile prinse în minte şi în suflet, alţii le-au adus şi în formă fizică. „Am luat cu mine revista liceului din 1971, în care se află şi primul rebus făcut de un foarte bun coleg, Mihai Creţu, care a lucrat în Roman, la Ocolul Silvic. El nu se mai află printre noi, dar amintirea despre el a rămas. Mi-amintesc că a făcut rebusul la ora profesorului Poenaru, în timp ce acesta vorbea de universul plantelor şi animalelor„, a spus Victor Lazăr (foto dreapta).
Fostul elev a scos din sacoşă şi un album cu poze din liceu, lipite pe un caiet cu foi îngălbenite, care ascundeau prima întîlnire, prima iubire, amintiri din liceu de care nu s-a despărţit şi pe care nu le uită dar nici nu vorbeşte despre ele, pentru că „trebuie să rămînă numai acolo„.

 

Întîlnirea profesoarei Natalia Rusu cu foştii elevi a fost aceeaşi ca în anii de liceu ai acestora. Sosit de puţină vreme la Casa Hogaş, locul de întîlnire al foştilor elevi, Valeriu Luchian a şi fost luat la întrebări de profesoara Natalia Rusu. „În ce bancă ai stat?„, îl întreabă scurt profesoara. „Am stat în mai multe bănci, doamnă„, răspunde fostul elev. „Tu eşti acela cu Bacovia?!„, îşi aminteşte rapid profesoara Natalia Rusu şi face un semn în aer cu degetul, semn că nu-i de bine. „Eu sînt, doamnă„, răspunde fostul elev. „Doamna ne provoca să citim în plus. Apăruse o exegeză asupra operei lui Bacovia. Făcusem un material, după care am purtat discuţii aprinse, cu argumente. M-a ţinut minte doamna, după 40 de ani„, spune fostul elev, absolvent de Medicină. Dintre foarte multe generaţii care i-au trecut prin mînă, de un singur lucru este foarte sigură profesoara Natalia Rusu atunci cînd vorbeşte despre promoţia 1972: „Au fost clase foarte bune„.

Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • emi 8 ani

    I-am vazut ieri,in fata Liceului si m-am emotionat.Toti erau veseli,incantati de revedere.Multa sanatate tuturor!