Regularizarea certificatelor verzi nu este factură de citire

Clienţii E.ON au primit facturi de „citire” care, în fapt, sunt doar regularizări de certificate verzi.

facturi1607cFacturile la energie electrică se dovedesc a fi un adevărat test de perspicacitate pentru abonaţii E.ON România. Cetăţenii care au primit, luna aceasta, plicul cu facturi, au primit o „factură de citire” şi o factură de estimare a consumului realizat. Cel puţin aşa a primit o abonată din localitatea Horia. „Am scos din plic o factură de citire, dar şi o factură de estimare. Pe factura pe care scrie «citire» aveam o sumă cu aproximativ doi lei mai mică decât pe factura pe care scrie «estimare». Facturile au data de emitere 22 iunie, iar mie mi se spune că am sold total la data de 21 iunie, chiar dacă nu am datorii, iar una dintre facturi are aceeaşi dată de scadenţă ca data emiterii”, a spus abonata E.ON.

Femeia este nemulţumită de modul complicat în care sunt prezentate informaţiile pe facturile de energie electrică: „Simt că plătesc ceva ce nu înţeleg şi nu pot să mă apăr dacă, la un moment dat, furnizorul face o eroare, pentru că nu este simplu să interpretezi informaţiile care ţi se prezintă”.

Reprezentanţii E.ON nu au oferit un punct de vedere oficial. Factura de „citire” reprezintă, de fapt, o regularizare a certificatelor verzi, care se face o dată la şase luni. Însă această informaţie este prezentată abia în partea de jos a documentului, astfel că informaţia este uşor de evitat. Certificatele verzi reprezintă formule prin care sunt subvenţionate investiţiile în surse de energie regenerabilă de către distribuitorii de energie. Aceste certificate verzi sunt tranzacţionate între producătorii şi furnizorii de energie electrică şi sunt facturate consumatorilor de energie electrică, în funcţie de consum.

Abonata din Horia a consumat mai puţină energie electrică în ultimele şase luni decât a estimat compania, astfel că a plătit mai puţin (diferenţa de doi lei) pentru certificate verzi. Pe acea factură, considerată cu sumă în minus, data emiterii şi a scadenţei este aceeaşi.

Nu de puţine ori, clienţii E.ON au solicitat o simplificare a facturilor, pentru a fi uşor de înţeles.


COMENTARII

WORDPRESS: 0