Regele fierului vechi, vicele Ghica şi americanii

Dimensiune text

Investiţia în fabrica de airbaguri este o lecţie de management la vreme de criză. Forţa politică, viziunea şi banii au fost reţeta succesului. Fostul viceprimar Constantin Ghica a pus actorii economici faţă în faţă.

O investiţie în valoare de 13-15 milioane de euro, care să asigure minim 1.500 de locuri de muncă în Roman, este, fără dubii, cea mai mare realizare a ultimilor 23 de ani. Importanţa economică, socială şi strategică este evidentă, motiv pentru care sunt greu de înţeles misterul şi discreţia care învăluie această investiţie – fabrica de automotive TRW.

 Americanii, reprezentaţi de un italian, cer discreţie şi eficienţă

Giulio Gratiano, manager pe Europa al TRW

Giulio Gratiano, manager pe Europa al TRW

Faptul că, nu mai departe de săptămâna trecută, consilierii locali au votat la unison facilităţi fiscale pentru investitorul american TRW Automotive şi unele înlesniri pentru partenerul Pieta – Combeton conferă asigurări că investitorii sunt de maximă probitate. TRW Automotive Safety Systems România şi-a început activitatea în Timişoara la începutul anului 2004. În prezent, în locaţia din Timişoara există mai multe centre de producţie, de la turnare de schelete de magneziu pentru volane, injectare de spumă poliuretanică, îmbrăcare în piele a volanelor până la asamblare de taste şi montare module de airbag. În 2007, TRW şi-a extins capacităţile de producţie, prin deschiderea a două locaţii noi, sateliţi ai fabricii din Timişoara, în Caraş-Severin, la Oraviţa şi în judeţul Hunedoara, la Lupeni. În cele trei locaţii, sunt peste 1600 de angajaţi.

Cu mai mult de 63.000 de angajaţi şi 209 de locaţii în toată lumea, cu vânzări de peste 13 miliarde de dolari, TRW se situează printre primii zece furnizori ai industriei de automobile mondiale şi are în spate o lungă tradiţie în dezvoltarea sistemelor de siguranţă a automobilelor. Giulio Gratiano este manager pe Europa al TRW, calitate în care investiţia de la Roman porneşte sub cele mai favorabile auspicii, date fiind discuţiile preliminare cu factorii decizionali locali, subjugaţi jurământului de confidenţialitate mai ceva ca Omerta.

Administratorul Pieta, Constantin Comănescu

Administratorul Pieta, Constantin Comănescu

Regele fierului vechi se relansează în afaceri de lux

Fabrica de airbaguri de la Roman se va dezvolta pe strada Ogoarelor, acolo unde a funcţionat ani la rând societatea Pieta – achiziţii şi prelucrare de deşeuri feroase. Fostele fabrici şi uzine din Roman, restructurarea fostei fabrici de ţevi Roman – partener de afaceri, sub noua formă de proprietate ca ArcelorMittal, al grupului de firme sus menţionat – au oferit generoase condiţii ca afacerea cu fier vechi să fie profitabilă.

Administratorul Pieta, Constantin Comănescu, omul ale cărui firme Remat-Combeton-Pieta au produs, în plină criză economică, circa 100 milioane de euro şi au asigurat peste 1.700 de locuri de muncă, este numit în Iaşi – acolo unde s-a lansat în afaceri – regele fierului vechi. Comănescu are, prin grupul de firme pe care-l controlează, puncte de lucru în aproape toată ţara. Presa ieşeană remarcă o contribuţie, în plină criză, a firmelor lui Comănescu la bugetul Iaşului de circa 70 milioane euro.

Constantin Comănescu mai are agenţii imobiliare, firme de construcţii, producătoare de materiale de construcţii, firme de instalaţii, tâmplărie, consumabile industriale, turnătorii, confecţii metalice. Cu gândul la progres şi afaceri de lux, Comănescu s-a lansat în producţia de vin, investiţia într-o fabrică de panouri fotovoltaice în parteneriat cu sud-coreeni fiind doar amânată. A mai renunţat la minicartierul plănuit în Iaşi, lângă Siraj – şase blocuri a câte şase etaje fiecare -, dar şi la un centrul expoziţional, în valoare de 10 milioane euro, destinat expoziţiilor de materiale de construcţii. Centrul urma să aibă şi un restaurant şi o sală de conferinţe, toate sub marca înregistrata Eurocenter. Buna relaţie cu partenerii politici din tot spectrul l-au scutit pe Comănescu de riscuri majore, de anchete şi acuzaţii „bucurându-se” oricare om de afaceri care se respectă.

Fostul viceprimar Ghica, fost liberal, omul cheie în afacerea TRW

Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a subliniat rolul important al fostului viceprimar fost liberal Constantin Ghica, ori de câte ori a vorbit despre importanţa investiţiei TRW la Roman. Fost angajat al fabricii de ţevi Roman, interesat de formele moderne şi eficiente de recrutare personal, de bunul mers al economiei locale la a cărei dezvoltare şi-a adus aportul, inginerul Ghica s-a dovedit omul-cheie în afacerea cu airbaguri de la Roman. Discreţia şi jurământul de confidenţialitate vor fi ignorate de fostul viceprimar al Romanului, Constantin Ghica declarând, în exclusivitate pentru Ziarul de Roman, că ne va furniza informaţii în legătură cu relaţiile sale cu actorii economici implicaţi în această afacere.COMENTARII

WORDPRESS: 0