Prima paginăCultural

Regal din înfrățirea artelor la Salonul de primăvară

Dimensiune text

arta 2503Prima ediție a Salonului de primăvară al plasticienilor romașcani, desfășurat sâmbătă la Muzeul de Artă din Roman, s-a bucurat de prezența a 26 artiști, care au expus pe simeze peste 110 lucrări de pictură, grafică și sculptură. Muzicianul romașcan Liviu Dănceanu a lansat cele mai recente apariții editoriale.

 

 

Evenimentul, realizat în premieră la Roman și dedicat Zilelor Orașului Roman, a dat posibilitatea publicului să se bucure de lucrări de pictură cu o cromatică bogată – de la peisaj și portret la natură statică, compoziții abstracte și suprarealiste -, grafică și sculptură, opere realizate într-o diversitate de tehnici de lucru. „Ne bucurăm să deschidem o expoziție colectivă unde arta, muzica și istoria se întrepătrund armonios, în anul în care orașul Roman împlinește 621 de ani de atestare documentară. Ne dorim ca acest eveniment să aibă continuitate, iar în edițiile viitoare să avem cât mai multe lucrări dedicate orașului și personalităților ale căror nume se leagă de orașul Roman”, a spus muzeografa Mihaela Ciobanu, responsabila Muzeului de Artă din Roman.

La manifestare au participat reprezentanți ai autorităților locale, senatorul Ioan Chelaru, oameni de cultură nemțeni, pasionați de artă, foștii directori ai muzeelor romașcane – Minodora și Vasile Ursachi -, scuptorul Florin Zaharescu, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, profesorul Ovidiu Trifan, pictorul Iosif Haidu.

O prezență activă la manifestările culturale ale orașului, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, a oferit publicului participant la vernisaj motive de a se bucura de fiecare lucrare expusă. „Este un regal de lucrări plastice, care ne arată că Romanul nu are numai un singur reprezentant al penelului și al daltei. Fiecare lucrare înseamnă sensibilitate, un mod propriu de a vedea lumea și de a oferi privitorului ceea ce este mai bun în fiecare artist. Ca simbolistică, fiecare lucrare este zborul fără astâmpăr al unei idei”, a spus profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

Expoziția a căpătat substanță prin prezența muzicianului romașcan Liviu Dănceanu, personalitate a vieții muzicale contemporane, compozitor, dirijor, publicist și profesor care a lansat la Roman cele mai recente apariții editoriale – „Mesaje de suferință” și „De musicae nature”. „Prietenia cu maestrul Dănceanu a fost o întâmplare fericită. Cineva spunea că «prietenii nu se caută, se întâmplă» și cred în aceste vorbe. De 12 ani de când ne cunoaștem, am căutat să dăm substanță acestei prietenii. Pentru mine a fost o experiență de mare curaj să încerc să înțeleg cuvântul și să-l transform în imagine plastică”, a spus profesorul Iosif Haidu.

Prezent la eveniment, profesorul Ovidiu Trifan a făcut o prezentare specializată a volumului „De musicae nature”, în care a analizat conținutul ideatic și construcția lucrării.

De la înălțimea experienței și carierei, maestrul Dănceanu a făcut o prezentare simplă, dar foarte subtilă a celor două volume. „Ca să scapi de suferință, trebuie să scrii despre ea, la fel cum, ca să iubești, trebuie să vorbești despre iubire. Ca să scap de suferință, am pasat-o lui Iosif Haidu, care a realizat grafica acestor cărți și, în felul acesta, suferința a devenit a lui. El s-a eliberat de suferință pasând-o cititorului, iar cititorul mi-o dă mie când se întreabă ce este suferința. Cu alte cuvinte, singura cale către fericire este suferința. Cu cât sunt mai puține cărți, cu atât mai puțină suferință. Maestrul Trifan a vorbit abundent despre cea de-a doua mea carte. Această lucrare – «De musicae nature» – privește două categorii de lectori: unii care știu câte ceva despre muzică și alții care știu foarte puțin despre muzică. Cei care cunosc câte ceva, vor ști mai mult, iar cei care știu puțin nu vor mai înțelege nimic”, a spus maestrul Dănceanu.

Poposirea la Roman a maestrului Dănceanu a fost un prilej pentru profesorul Iosif Haidu de a face cunoscut muzicianului interesul constant al oamenilor de cultură romașcani pentru personalitățile orașului. Iosif Haidu a prezentat un articol publicat cu câțiva ani în urmă în cotidianul „Ziarul de Roman”, sub semnătura profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu, despre personalitatea maestrului Liviu Dănceanu. Surprins, acesta a făcut chiar o promisiune: „Vreau să albesc această hârtie îngălbenită”.

Expoziția de pictură, grafică și sculptură va rămâne deschisă publicului până în luna mai.

 

 

Profesorul Liviu Dănceanu s-a născut la Roman, la 19 iulie 1954. După absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, în 1980, secția Compoziție, dorința de a se perfecționa l-a determinat să-și continue studiile post-universitare în țară și străinătate (Seminarul Internațional de Compoziție de la Kazimierz-Dolny, din Polonia, în 1984). A participat la stagii de documentare la Londra, Praga, Varșovia, Moscova și Paris. Este autorul unui număr impresionant de compoziții și cărți, încă din anii 1980, elaborate în diverse genuri – operă, simfonie, concert instrumental, muzică de cameră, corală, electronică, teatru instrumental, muzică de film. A fondat, în 1985, Atelierul de muzică contemporană „Archaeus”, cu care a participat la numeroase festivaluri internaționale de la Paris, Viena, Salzburg, Budapesta, Geneva, Berlin, Munchen, Copenhaga, Roma, Torino sau Cleveland.

COMENTARII

WORDPRESS: 0