Prima paginăEducatie

Referendum pentru bacalaureat

Dimensiune text

Ministerul Educației va declanșa un referendum în școli pentru a stabili modul în care se va da examenul de bacalaureat începînd de anul viitor. Chestionarele vor fi completate de elevii aflați în clasa a XI-a, de părinți și de profesori.

 

Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Educației, Liviu Marian Pop. „Este vorba despre un chestionar pe care îl va completa fiecare elev, alături de părinți, în care trebuie să bifeze dacă vor ca Bacalaureatul de anul viitor să fie pe sistemul actual sau pe cel nou, prevăzut de Legea Educației, cu probe transdisciplinare„, a explicat Pop.
Ministrul a adăugat că „anticipează costuri minime” pentru „referendum”, avînd în vedere că se bazează pe colegii din țară, din federațiile sindicale, care se vor ocupa de acest proces la nivelul fiecărei școli. Decizia privind tipul bacalaureatului ar urma să fie luată, în funcție de rezultatul referendumului, pînă la sfîrșitul lunii iunie, astfel încît metodologiile de examen să poată fi emise pînă la începutul anului școlar viitor.

Potrivit Legii Educației Naționale, acest tip de bacalaureat ar fi trebuit să se aplice din 2016, însă liderii sindicali din învățămîntul preuniversitar au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată USL, includerea probelor scrise diferențiate, în funcție de profil și filieră, la Bacalaureatul din 2013.
Modificarea sistemului de organizare a examenului este o solicitare veche a noastră, dar și a părinților și a profesorilor, pentru că nu poți pune semnul egal între un elev de la un colegiu național și un elev de la un liceu tehnologic. Bacalaureatul diferențiat ar permite subiecte cu grad de dificultate diferit și, apoi, în funcție de tipul examenului de bacalaureat promovat, candidatul s-ar putea orienta spre anumite facultăți sau spre piața muncii„, a spus președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț, Gabriel Ploscă.COMENTARII

WORDPRESS: 0