HomeEconomie

Reducerea TVA la miere „a tăiat” şi din prețul la raft

Reducerea TVA la alimente a tăiat preţul de vânzare al acestui produs cu peste 10% n creşterea consumului de produsele apicole pe piaţa internă este o prioritate. 

Apicultorii au solicitat autorităţilor, de mai bine de cinci ani, reducerea TVA la miere, în vederea diminuării evaziunii fiscale din sector, estimată la 35-40%, iar acum dorinţa lor a fost îndeplinită. Concret, mierea a fost inclusă pe lista alimentelor cu TVA redus la 9%. Specialiştii spun că beneficiile acestei măsuri financiare sunt de ambele părţi.

„Apicultorul îşi vinde mai uşor marfa, iar consumatorul cumpără mai ieftin. Dacă avem o reducere a TVA la 9%, putem să vorbim de un preţ la raft mai mic cu peste 10%. În aceste condiţii, consumul ar creşte şi toţi am avea de câştigat. Financiar, apicultorul nu are beneficii, că nu este plătitor de TVA, dar contează că nu stă cu marfa foarte mult timp, ceea ce este bine pentru el”, a spus Adrian Țurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ.

Creşterea consumului de produsele apicole pe piaţa internă este o prioritate, în condiţiile în care românii consumă printre cele mai scăzute cantităţi de miere din Europa. Mai mult, reducerea TVA la miere ajută sectorul, după un an 2014 în care condiţiile meteo nefavorabile au determinat scăderea producţiei la jumătate. În 2015, apicultorii ar putea beneficia de mai multe iniţiative menite să-i ajute în desfăşurarea activităţii. În primul rând, este vorba de neimpozitarea mijloacelor de transport de toate categoriile specializate în transportul stupilor, dar şi în ceea ce priveşte realizarea inspecţiei tehnice periodice o dată la trei ani, şi nu la un an, cum este în prezent.

Potrivit datelor statistice, România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. Apicultorii care vând miere în locurile specializate din Roman au început să strângă roadele financiare de pe urma albinelor. Aceştia spun că marfa este de cea mai bună calitate şi, din punctul acesta de vedere, vom avea avea un an foarte bun. Preţurile variază între 22 de lei şi 25 de lei borcanul de un kilogram, în funcţie de tipul  de miere.

Comentarii

WORDPRESS: 0