Recuperare gratuită la domiciliu pentru copiii cu dizabilități din Roman, prin intermediul unui proiect al DGASPC Neamț

HomeSocial

Recuperare gratuită la domiciliu pentru copiii cu dizabilități din Roman, prin intermediul unui proiect al DGASPC Neamț

Copiii cu dizabilități din Roman și localitățile limitrofe vor putea beneficia, în premieră, de luna viitoare, de servicii de recuperare și consiliere psihologică la domiciliu, prin intermediul unui proiect implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. Serviciile vor fi oferite de o echipă mobilă care se va deplasa la familiile copiilor aflați în risc de abandon, care nu au acces la servicii de recuperare întrucât familiile nu dispun de resurse necesare sau sunt netransportabili din cauza dizabilității de care suferă, informează DGASPC Neamț.

Această echipă a fost înființată prin intermediul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, implementat de DGASPC Neamț. Proiectul asigură o parte dintre cheltuielile de personal pentru viitoarele case de tip familial ce vor înlocui centrul de plasament Romanița Roman și susține înființarea la Roman a unei echipe mobile formată din specialiști (kinetoterapeut, psiholog și asistent social) care vor merge la copiii eligibili și le vor oferi gratuit, la domiciliu, serviciile de care au nevoie.

Luna aceasta au fost contactate 14 familii din Roman în vederea evaluării inițiale sociale, psihologice și kinetoterapeutice impuse în proiect. La începutul lunii februarie se vor încheia contractele de furnizare de servicii între familie și DGASPC Neamț, ulterior, începând recuperarea propriu-zisă la domiciliul copiilor cu dizabilități.

În prima etapă a proiectului se va lucra cu aproximativ zece copii încadrați în grad de handicap de pe raza municipiului Roman, urmând, ca până la finalizarea proiectului, să se ajungă la 42 de beneficiari din Roman și zonele limitrofe.

„DGASPC Neamț are de câțiva ani o echipă mobilă ce funcționează în zona Piatra Neamț și care a avut rezultate remarcabile, oferind copiilor defavorizați sau în situații de risc terapiile necesare chiar la ei acasă. Ne dorim ca și echipa mobilă ce va funcționa la Roman să aibă aceleași rezultate pozitive și, astfel, în timp, să putem veni în sprijinul cât mai multor copii cu probleme pentru care accesul la serviciile de care au atâta nevoie este dificil momentan. Astfel, sperăm să reducem riscul de abandon, ajutându-i pe copii să rămână în familie și în comunitate. Intervenția echipei mobile vizează și dezvoltarea unui parteneriat activ cu serviciile existente la nivelul comunității, fiind o garanție suplimentară a coerenței în ceea ce privește aplicarea planului de recuperare a copilului cu dizabilități“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0