Prima paginăActualitateRural

Reconstrucţia şcolii din Icuşeşti, pe masa ministrului Educaţiei

Dimensiune text

Liceul cu Program Sportiv Roman a donat copiilor din Icuşeşti mobilierul necesar pentru desfăşurarea activităţii şcolare. Refacerea şcolii pe vechiul cadru metalic nu este posibilă, spun specialiştii de la Facultatea de Construcţii din Iaşi. Documentaţia necesară pentru construcţia unei noi şcoli este realizată, dar se caută surse de finanţare.

Elevii din satul Icuşeşti, a căror şcoală a fost mistuită de foc la sfârşitul săptămânii trecute, au început cursurile în vechiul corp de şcoală. Clădirea a fost dotată cu mobilier şcolar printr-o acţiune coordonată de Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ. „Toate unităţile şcolare din Roman şi din zona limitrofă a oraşului şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta cu mobilier şcoala din Icuşeşti. Liceul cu Program Sportiv din Roman a donat mobilier şcolar copiilor din Icuşeşti constând în 50 de bănci, patru table, o catedră şi un fişet metalic”, a declarat profesorul Viorel Stan, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

icusesti10Refacerea şcolii din Icuşeşti este în preocuparea autorităţilor judeţene. Prefectul George Lazăr şi inspectorul Viorel Stan au mers luni, 6 ianuarie, în localitatea Icuşeşti, împreună cu o echipă de specialişti de la Facultatea de Construcţii din Iaşi – venită la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Neanţ – pentru a analiza posibilităţile de reconstrucţie a şcolii pe vechiul cadru metalic. „În urma evaluărilor făcute la faţa locului, specialiştii au constatat că nu se va mai putea construi pe cadrul metalic contorsionat. Soluţia propusă de aceştia a fost construirea unei noi şcoli”, a precizat inspectorul şcolar al ISJ Neamţ.

Despre evenimentul de la şcoala din localitatea Icuşeşti a aflat şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. „L-am informat pe ministrul Pricopie despre incendiul de la şcoala din Icuşeşti. Inspectoratul Școlar Neamţ a întocmit deja documentaţia pentru acordarea unui ajutor financiar necesar construcţiei unei noi şcoli la Icuşeşti”, a spus inspectorul Stan.

Autorităţile locale spun că proiectul de construcţie are şanse de finanţare. „Proiectul ar putea fi realizat cu bani din Fondul de rezervă al Guvernului”, a spus Leonard Oprea, primarul comunei Icuşeşti. Acesta va fi sprijinit de prefectul judeţului, care a luat legătura cu ministrul secretar de stat Cătălin Chiper, în vederea întocmirii unui proiect de hotărâre de Guvern. „Documentaţia va fi întocmită după ce vom primi concluziile anchetei desfăşurate de pompieri şi de poliţişti cu privire la stabilirea cauzei producerii incendiului”, a explicat prefectul George Lazăr. Prefectul a precizat că prioritar acum nu este să găsească vinovaţi, ci să colaboreze cu autorităţile locale şi judeţene astfel încât la Icuşeşti să se ridice o nouă clădire în locul celei arse.

Surse din anchetă susţin că incendiul a pornit de la un scurtcircuit, dar concluzia finală va fi făcută publică abia după verificarea tuturor variantelor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0