Recompensă cerută de teroriști pentru eliberarea lui Iulian Gherguț, originar din comuna Săbăoani

HomeActualitate

Recompensă cerută de teroriști pentru eliberarea lui Iulian Gherguț, originar din comuna Săbăoani

 

 

Răpitorii cetățeanului român Iulian Gherguț, originar din localitatea Traian, comuna Săbăoani, cer bani pentru eliberarea acestuia, susține ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Acesta a făcut marți, 7 august, mai multe precizări despre situația lui Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso acum trei ani de către o grupare teroristă, declarații prilejuite de prezentarea bilanțului ministrului la șase luni de la preluarea mandatului.

„În ceea ce privește situația din Burkina Faso cu Gherguț, noi menținem în continuare activă celula de criză care se ocupă de această temă și suntem într-un contact foarte strâns cu autoritățile algeriene, maliene, burkinabeze. Am avut și o întâlnire cu ministrul de Externe din Burkina Faso, în continuare mergem pe ideea de a găsi o soluție care să permită readucerea lui în țară. Din păcate, situația e un pic cam complicată: e vorba de răpitori care cer și o anumită contribuție financiară, lucru pe care noi nu putem, legal, să îl facem. Am avut recent o discuție a unor distinși diplomați români la Londra cu domnul Frank Timiș, al cărui angajat era domnul Gherguț, și sperăm ca și pe această cale, prin intermediul unor societăți care l-au angajat, prin intermediul unor firme de asigurări, să găsim o soluție pentru eliberarea lui Gherguț”, a declarat ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, adăugând că Ministerul este în continuare în contact foarte strâns cu familia lui Iulian Gherguț.

În luna aprilie s-au împlinit trei ani de când săbăoneanul Iulian Gheguț este prizonierul grupării jihadiste Al Mourabitoune ce s-a înființat, în 2013, prin fuziunea grupului Mokhtar cu Mișcarea pentru Unicitate și Jihad din Africa de Vest. Liderul formațiunii, Mokhtar Belmokhtar a revendicat atacul o lună mai târziu de la răpirea din Burkina Faso, fapt ce adus la o serie de speculații din care reiese că Iulian Gherguț ar fi fost luat ca prizonier de o formațiune teroristă locală și apoi ar fi fost revândut celor de la Al Mourabitoune. Surse neoficiale au declarat că atacul a fost premeditat și foarte bine organizat: atacatorii, cinci oameni înarmați cu puști Kalașnikov și cu turbane pe cap, au deschis focul, au rănit grav un jandarm burkinez și pe șoferul patrulei de pază. Singurul european ce se găsea în vehicul la momentul atacului era Iulian Gherguț, care era atunci agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. Iulian Gherguţ era, la momentul atacului, la comanda unei echipe de patrulare în apropierea minei exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Ultima înregistrare video cu ostaticul român a fost făcută publică pe 2 iulie anul trecut, înregistrare în care apare alături de alți cinci ostatici străini, ce a fost dată publicității de filiala Al Qaida din Mali.

În luna iunie a acestui an, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a avut discuţii generale cu omologul său din Burkina Faso, Alpha Barry, cu privire la românul Iulian Gherguț, arătând că în prezent acesta se află în Mali. „Discuţiile au fost de ordin general şi am dorit să avem o poziţie foarte clară din partea burkinabezilor în legătură cu sprijinul şi solidaritatea pe care o avem şi dorinţa lor de a colabora şi de a găsi o soluţie pentru acest caz umanitar foarte complicat. (…) În acest moment, nu mai este în Burkina Faso, este în Mali”, a spus la acel moment Meleşcanu, la Parlament, citat de Agerpres.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0