Recomandări pentru șoferi pe timp de iarnă

Dimensiune text

Poliţia recomandă tuturor şoferilor să conducă foarte prudent în următoarea perioadă, când au fost anunţate condiţii de lapoviţă şi ninsoare.

Poliţia Română recomandă tuturor participanţilor la trafic să manifeste maximă prudenţă şi să îşi echipeze maşina corespunzător, în contextul informărilor meteorologice referitoare la scăderea temperaturilor în perioada următoare, care favorizează apariţia precipitaţiilor sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi care pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi ca, înainte de plecarea în cursă, să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată şi să-şi echipeze autovehiculul corespunzător. Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.

Șoferii sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă sporită şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă se află în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Este imporatnt să se evite acţionarea bruscă a frânei şi a mecanismelor de direcţie, deoarece se poate derapa foarte uşor. Trebuie folosită cu precădere frâna de motor, iar pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să se vireze şi să se frâneze în acelaşi timp. La pornire, pentru a evita patinarea roţilor, şoferii sunt sfătuiţi să demareze uşor şi să accelereze progresiv, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, a lapoviţei sau a ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. De asemenea, trebuie să fie curăţate în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi trebuie folosită corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.

Totodată, conducătorii auto începători sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.COMENTARII

WORDPRESS: 0