Război deschis între Sindicatul de la ArcelorMittal Roman și Casa Județeană de Pensii Neamț

HomeEconomie

Război deschis între Sindicatul de la ArcelorMittal Roman și Casa Județeană de Pensii Neamț

 

Liderul Sindicatului Liber „Petrotub” de pe platforma ArcelorMittal Roman, Gheorghe Ciobanu, încearcă de ani de zile rezolvarea unei vechi probleme a foștilor lucrători din cadrul fabricii: recunoașterea grupelor speciale de muncă pentru dosarele de pensionare. După nenumărate demersuri la mai multe instituții, județene sau centrale, după memorii adresate parlamentarilor de Neamț, Gheorghe Ciobanu acuză în continuare Casa Județeană de Pensii Neamț că nu recunoaște grupele speciale de muncă, în timp ce reprezentanții instituției susțin că vina aparține angajatorului.

Pe treptele tribunalului, proaspăt ieșit de la proces, Gheorghe Ciobanu, liderul sindicatului țevarilor, a afirmat că va face plângere penală împotriva salariaților de Casa Județeană de Pensii Neamț, pentru abuz în serviciu.

„Cu siguranță, sindicatul se va îndrepta penal împotriva angajaților Casei Județene de Pensii Neamț, pentru abuz în serviciu, care au ca atribuție să ceară de la angajatori detalii pentru fiecare persoană în parte. La noi, la «Țevi», toate adeverințele se dau cu respectarea legii. Cu toate astea, din 2013 și până astăzi, am avut o grămadă de cazuri de nerecunoaștere a grupelor speciale de muncă. Abuzurile se fac la Casa Județeană de Pensii! N-am eu păr în cap de cât am vorbit despre astea pe la toți sfinții, pe la ministere și peste tot pe unde am fost! Dar pe calea asta n-am rezolvat decât o jumătate de problemă. În rest, singura soluție este instanța. Am cerut la Ministerul Muncii să facă un control la Casa Județeană de Pensii pentru a se constata abuzurile”, a afirmat liderul sindicatului de la ArcelorMittal Roman.

„20 de ani de condiții speciale transformați în trei ani și nouă luni de cei de la Pensii”

Gheorghe Ciobanu, Liderul Sindicatului Liber „Petrotub”

Gheorghe Ciobanu, Liderul Sindicatului Liber „Petrotub”

Cel mai recent caz concret invocat de Gheorghe Ciobanu este al unei femei care a lucrat 20 de ani la controlul calității și căreia reprezentanții Casei Județene de Pensii Neamț – susține liderul sindical – nu vor să-i mai recunoască grupa de muncă, deși ea este demonstrată cu acte.

„Dar control înseamnă controlul țevii în hală unde sunt radiații, ultrasunete și pulberi magnetice. Locul ei de muncă a fost încadrat în condiții foarte grele, condiții speciale. Anul trecut a fost femeia să-și depună dosarul pentru pensionare. Atunci i s-au recunoscut cei 20 de ani de muncă în condiții speciale, dar i-au spus că nu are încă 50 de ani împliniți. Când a făcut vârsta necesară vechimii, s-a dus din nou cu dosarul, doar că din cei 20 de ani nu i s-au mai recunoscut decât trei ani și nouă luni. Păi cum s-au transformat cei 20 de ani de vechime cu grupă în trei ani și nouă luni? Nu-i bătaie de joc? De asta facem plângere împotriva lor! Atâta timp cât un document nu este declarat fals, nu ai cum să-l anulezi. E un abuz clar în serviciu din partea reprezentanților Casei Județene de Pensii!”, conchide Gheorghe Ciobanu

„Curtea Constituțională dă dreptate țevarilor”

„Ne judecăm de mai multă vreme cu Casa Județeană de Pensii care nu recunoaște grupele de muncă. Pe 20 februarie, am fost la Ministerul Muncii și Dialogului Social și am discutat și acolo această problemă. Pe 24 martie avem o nouă întâlnire cu ministrul, pentru a demonstra, cu documente, abuzurile de la Casa Județeană de Pensii Neamț. Ei nu înțeleg că nu s-au încadrat meseriile în condiții speciale de muncă, ci locurile de muncă. Și asta se face din cauza noxelor, a gradului de periculozitate. S-au făcut determinări clare a condițiilor grele de muncă. În 2005, am muncit nouă luni ca să reușim să încadrăm 2.717 locuri de muncă la condiții speciale. Ne judecăm veșnic cu cei de la Casa de Pensii, pentru că, pentru unele meserii de la fabrica de țevi Roman nu sunt recunoscute grupele speciale de muncă de cei de la Casa Județeană de Pensii, chiar dacă sindicatul și cu angajatorul și-au făcut treaba. De aia mă duc să-i reclam pe oamenii ăștia, pentru că ei nu înțeleg faptul că astăzi, în 2017, nu se mai încadrează meseriile în grupe speciale de muncă, ci locurile de muncă. S-au încadrat în 1990. Există și niște hotărâri ale Curții Constituționale care ne dau dreptate, dar ei nu vor să le accepte. Sunt o mulțime de dosare de acest gen care s-au adunat în timp. De la o zi la alta mai apare câte cineva cu o astfel de problemă. Anul ăsta am șase dosare de acest gen rezolvate, după ce procesele au fost câștigate ca Curtea de Apel Bacău, care a emis hotărâre definitivă prin care Casa Județeană de Pensii trebuie să recunoască condițiile speciale de muncă și să emită deciziile de pensionare, în baza hotărârii judecătorești”, afirmă liderul sindicatului de la Mittal Steel Roman, Gheorghe Ciobanu.

De trei ani, unii țevari au rămas fără grupele speciale

Există o directivă a Uniunii Europene care dispune ca, din 2020, toate locurile de muncă să se încadreze în condiții normale de muncă.

„Unitățile care nu încadrează ar trebui să fie închise. Probabil, dacă o să stăm acasă și o să hibernăm, noi – societatea civilă, lucrurile chiar așa au să se întâmple. Băieții ăștia frumoși și veseli care ies în piață să protesteze ar trebui să iasă să protesteze și pentru propriile interese, pentru condițiile de muncă! Sunt unii care nu mai apucă 60 de ani și «dau colțul», săracii, din cauza meseriilor pe care le au. Oamenii trebuie să învețe să ceară la angajator respectarea condițiilor de muncă pentru că, altfel, vine angajatorul și le spune că le ia grupa de muncă ca să nu se închidă fabrica, dar nu face nici un fel de îmbunătățire reală a condițiilor de muncă. Chiar la noi, angajatorul nu a făcut îmbunătățirea  condițiilor de muncă așa cum scrie la lege și, cu toate astea, de la 1 august 2014, unii dintre salariați au rămas fără grupă”, a declarat Gheorghe Ciobanu.

Reprezentanții Casei Județene de Pensii afirmă că vinovat este angajatorul

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Neamț au transmis Ziarului de Roman un comunicat de presă, în urma acuzațiilor lansate de liderul sindical.

„Asigurații care își desfășoară activitatea pe durata programului normal de lucru dintr-o lună numai în activități din locurile de muncă specificate în avizul nr. 123/13.09.2005 beneficiază de stagii de cotizare în condiții speciale.

Potrivit articolului 7 și articolului 10 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru perioadele de după 31 martie 2001, stagiul de cotizare realizat în condiții speciale, deosebite sau normale de muncă se determină pe baza informațiilor înregistrate în declarațiile nominale de asigurare, inițiale sau rectificative, după caz. Răspunderea pentru datele înscrise în declarațiile nominale de asigurare, inițiale sau rectificative, potrivit legii, revine angajatorului, motiv pentru care aceste perioade se valorifică de către casele teritoriale de pensii așa cum au fost declarate de către angajator.

La articolul 123 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobate prin HG nr. 257/2011, se apreciază faptul că se asimilează stagiilor de cotizare în condiții speciale de muncă perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care asigurații au desfășurat activități dintre cele prevăzute în anexa 2 la lege, pe durata programului normal de lucru din fiecare lună, numai în locurile de muncă avizate în condiții speciale din cadrul unităților prevăzute în anexa 3 la lege, activității încadrate, potrivit legislației anterioare acestei date, în grupa I de muncă.

Dovedirea perioadelor de activitate desfășurate în locurile de muncă încadrate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 se face pe baza înscrisurilor din carnetul de muncă, completat conform Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, sau pe baza unei adeverințe emise cu respectarea prevederilor legale, de angajatorul la care a lucrat salariatul respectiv, modelul acestei adeverințe fiind prezentat în anexa nr. 12 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobat prin HG nr. 257/2011.

Potrivit articolului 158, alineatul 2, din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, adeverințele care atestă încadrarea persoanelor  în fostele grupe I și/sau II de muncă sunt valorificate numai în situația în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

În baza acestei dispoziții legale, casa teritorială de pensii are dreptul de a verifica dacă există documente din care să rezulte că activitatea salariatului a fost încadrată în grupa de muncă menționată în adeverință și nu poate fi obligată să valorifice orice adeverință eliberată de către angajator.

Chiar dacă angajatorul poartă răspunderea pentru valabilitatea și corectitudinea datele înscrise în adeverință, în aplicarea articolului 158 din Legea 263/2010, casa teritorială de pensii este abilitată să analizeze chiar conținutul adeverinței, prin raportarea la alte înscrisuri doveditoare și să refuze valorificarea acesteia atunci când constată că aspectele menționate nu sunt dovedite.

Menționăm că în Avizul nr. 123/2005 acordat SC Mittal  Steel Roman SA au fost avizate încadrarea în condiții speciale a locurilor de muncă din cadrul: Secției laminor 20”, 16”, 6”/2; Atelierul refulare; Atelierul turnătorie și forjă; Secția transporturi – remiza de locomotive pentru activitățile strict menționate în aceasta.

În consecință, se justifică încadrarea în condiții speciale de muncă doar pentru personalul din cadrul SC Mittal  Steel Roman SA care a desfășurat una din activitățile în unul din locurile de muncă menționate în avizul susmenționat, pe durat programului normal de lucru dintr-o lună.

Referitor la anumite categorii profesionale, în vederea clarificării unor aspecte asupra căror au existat suspiciuni, casa de pensii a solicitat dovedirea, cu documente întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001, a perioadelor de activitate desfășurate în locuri de muncă avizate în condiții speciale, specificate în Avizul 123/2005 pentru încadrarea locurilor de muncă în condiții speciale.

În urma discuțiilor purtate cu angajatorul în perioada 2014 – 2015, s-a ajuns la concluzia că este necesar ca, la nivelul societății, să fie reanalizat modul în care au fost aplicate prevederile Legii 226/2006, respectiv încadrarea în condiții speciale a activității persoanelor care au desfășurat una din activitățile în unul din locurile de muncă menționate în Avizul 123/2005.

De asemeni, angajatorul a fost de acord să revizuiască modul în care au fost făcute încadrările în condiții speciale, să anuleze înscrisurile care nu exprimau realitatea și să efectueze rectificările necesare în declarațiile nominale depuse la casa de pensii.

Deși unele aspecte au fost soluționate ca urmare a corespondenței purtate de Casa Județeană de Pensii Neamț cu angajatorul (corespondență ce poate fi confirmată de Serviciul Resurse Umane din cadrul ArcelorMittal Roman) sunt, în continuare, situații care nu au fost sunt soluționate de angajator”, precizează comunicatul Casei Județene de Pensii Neamț.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0