HomeSocial

Răpusă de ger

O bătrînă are șanse minime să supraviețuiască, după ce a stat o noapte întreagă fără foc.

 

 

Medicii avertizează populația că nu e de glumit cu temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă. Acest lucru este dovedit de numărul tot mai mare al celor care se prezintă la Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

O femeie se zbate între viață și moarte, după ce a fost adusă la spital în comă profundă și în șoc hiptermic, iar medicii îi dau puține șanse de supraviețuire.

 

 

Pacienta, în vîrstă de 73 de ani, locuia singură, în comuna Cordun. Sîmbătă, bătrîna a suferit un atac cerebral și a intrat în comă. Pentru că nu avea pe nimeni să o viziteze, femeia a zăcut în comă o noapte întreagă, fără foc în casă. Ea fost găsită, duminică dimineață, de către vecini și a fost transportată la spital, însă cadrele medicale spun că nu se mai poate face nimic pentru ea, mai ales că temperatura corpului scăzuse sub 34 de grade, în timp ce temperatura normală a corpului uman este de 37 de grade.

Duminică seară, un bărbat căzut pe stradă a fost adus la CPU în șoc hipotermic, iar temperatura corpului scăzuse și în acest caz sub 34 de grade. Ambii pacienți au fost internați în secția Terapie Intensivă.

Luni dimineață, un alt bărbat s-a prezentat la spital, unde a fost diagnosticat cu degeturi la călcîi și a fost supus investigațiilor medicale.

În total, vineri, sîmbătă și duminică, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță au transportat la spitalele din județ 18 oameni ai străzii, din care cinci la Roman.

 

 

Ministerul Sănătății reamintește populației ca, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate – căciuli, mănuși etc. Este recomandat ca persoanele vîrstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – evitarea situațiilor în care aceștia sînt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Comentarii

WORDPRESS: 0