Prima paginăActualitateRoman

Puciul lui Tărâţă la alegerile de la CARP Roman

Dimensiune text

Pentru funcţia de preşedinte al CARP s-au înscris cinci pensionari. Alegerile nu au mai avut loc, întrucât trei dintre candidaţi şi susţinătorii lor au părăsit sala de şedinţă. Constantin Tărâţă s-a autoproclamat „preşedintele” CARP, fiind votat doar de simpatizanţii pe care i-a adus la vot.

Aproape 300 de pensionari, membri şi nemembri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Roman, au luat parte la Adunarea Generală a instituţiei. Cinci candidaţi s-au aruncat în luptă pentru şefia CARP, având ca suport promisiuni şi susţinători de nădejde. După prezentarea activităţii CARP în anul 2012, candidaţii au uitat de reguli, bun simţ şi, mai cu seamă, de numărul anilor din buletin şi au trecut la atac. Îmbrâncelile şi acuzaţiile, pe de o parte, huiduielile şi cuvintele grele adresate de „galeriile” celor cinci candidaţi, pe de altă parte, au fost elementele principale care au caracterizat Adunarea Generală a CARP Roman, desfăşurată miercuri, 11 iulie, în sala mare a Casei de Cultură din Roman.

Cum alegerile nu s-au putut desfăşura conform statutului, Constantin Târăţă s-a autoproclamat „preşedinte” al instituţiei. În vreme ce contracandidaţii şi susţinătorii acestora au părăsit sala de şedinţă, alături de comisia de votare, oamenii candidatului Constantin Tărâţă au trecut la votarea prin ridicarea de mâini. Aşa-zisul preşedinte a format ad-hoc noul Consiliu Director şi a numit cenzorii. Deşi, cu puţin timp înainte de alegeri, contracandidatul său, Vasile Leoreanu, anunţase că se retrage din cursă, Constantin Târâţă l-a recompensat cu funcţia de „vicepreşedinte” al CARP. Pentru ca tensiunea să nu depăşească limitele, un cordon de poliţişti au stat de veghe la intrarea în Casa de Cultură.

Pensionarii şi-au susţinut candidaţii CARP2

Miercuri. Ora 8.30. Pensionarii s-au înarmat cu cărţile de identitate şi cu carnetul de membru CARP şi s-au aşezat la rând, pentru a participa la şedinţă. Candidaţii, încrezători în şansele lor, şi-au întâmpinat susţinătorii, care nu au venit cu mâna goală. „Mă duc să-mi iau nişte covrigi. Aştia nu dau nimic de mâncare”, spune un pensionar, care face stânga-împrejur şi iese din rând. Delegaţii nu şi-au ocupat locurile până ce nu au dat cu subsemnatul pe listele după care urmau să voteze. După ce locurile au fost ocupate strategic, au aşteptat începerea lucrărilor.

Din prezidiul şedinţei au făcut parte, alături de preşedintele în exerciţiu Ioan Vlăduţ, Teodor Ungureanu, Mariana Rusu, Anton Albu, preşedintele CARP Moineşti, Miluţă Scutaru şi Vasile Dumbravă, conducătorul şedinţei. Totodată, a fost numită o comisie pentru redactarea procesului verbal al şedinţei, formată din Elena Burlacu, Adriana Burghelea şi Iulica Macovei.

În prima parte a şedinţei au fost prezentate activitatea bugetară pe anul 2012, darea de seamă a Consiliului Director şi bilanţul contabil.

CARP3Fond social de 24.337.200 de lei şi profit la magazin

Preşedintele în exerciţiu Ioan Vlăduţ a făcut o analiză a instituţiei pe care o conduce. Din darea de seamă am aflat că pensionarii CARP au contractat, în anul 2012, împrumuturi de 25.212.473 de lei, o valoare mai mare decât în anul 2011. Fondul instituţiei este de 24.337.200 de lei, iar numărul membrilor CARP a ajuns la 24.735. Protecţia socială a membrilor CARP s-a făcut atât prin acordarea de ajutoare financiare nerambursabile, cât şi prin ajutoare de deces, constând în bani şi alimente. Totodată, instituţia a acordat pensionarilor ajutoare pentru tratament, 25% din costul biletelor. Recuperarea împrumuturilor este una dintre problemele cu care instituţia se confruntă. 918 restanţieri au întârzieri la plata ratelor mai mari de trei luni. În instituţie s-au făcut investiţii de 8.270 de lei, care au constat în dotarea frizeriei, pentru achiziţionarea a două imprimante, a unui calculator şi a unui sistem de alarmă.

CARP dispune de un fond de deces în valoare de 441.506 lei. În 2012, instituţia a înregistrat un venit de 1.507.303 lei şi a cheltuit 1.505.617 lei. Chltuielile cu personalul au fost de 1.114.108 lei. Cifra de afaceri a magazinului, al cărui unic acţionar este CARP, se ridică la 1.429.969 lei. Magazinul a înregistrat, în 2012, un profit de 1.151 de lei.

Activitatea de cenzorat a fost criticată de un pensionar din sală: „Care a fost opinia cenzorului când a verificat salariile? S-a spus aici de un excedent de 600.000 lei. De ce nu s-a propus o majorare a ajutoarelor sociale cu 10 – 15% în beneficiul oamenilor nevoiaşi?”

„Magazinul trebuie desfiinţat!”  CARP4

După prezentarea acestor date statistice, pensionarii s-au călcat în picioare pentru a înscrie la cuvânt, mai mulţi fiind cei din taberele care doreau să-l dea jos pe Ioan Vlăduţ. „Am un gust amar când văd cum politicul pătrunde în CARP. Nu şi atunci când mă gândesc la salariile angajaţilor. Nu-i posibil ca un preşedinte CARP să aibă un salariu de 4.200 de lei. El şi cei din Consiliul Director iau bani la zile naştere, la Crăciun şi la Paşti. Iar oamenii necăjiţi nu au din ce să trăiască. Eram, într-o zi, la CARP şi am văzut cum unei bătrâne îi mai trebuiau 2 lei să-şi plătească cotizaţia”, spune Eugen Pătraşcu. „De ce nu i-ai dat tu de la tine?!”, sare un simpatizant din tabăra lui Vlăduţ.

Acuzaţiile privind indemnizaţia preşedintelui Vlăduţ au fost contracarate de contabila CARP. „Domnul preşedinte are o funcţie asemănătoare cu a unui director de instituţie. Numărul membrilor CARP depăşeşte de câteva ori numărul de elevi dintr-o şcoală, dacă ne raportăm, de exemplu, la o instituţie de învăţământ. În spatele salariilor şi a indemnizaţiilor, care sunt stabilite de Consiliul Director, stă un volum foarte mare de muncă. Instituţia noastră nu are datorii, nu a fost implicată în procese, nu a înregistrat incidente cu niciun furnizor al magazinului”, a spus Mariana Rusu, contabila CARP.

Soarta magazinului CARP este decisă de primul vorbitor: „Propun ca magazinul să fie desfiinţat, pentru că preţurile sunt la fel de mari ca în supermarketuri”. Următorul vorbitor, Vasile Airinei, este de altă părere: „Eu mă declar mulţumit de activitatea desfăşurată la CARP. Magazinul nu trebuie desfiinţat. Cui nu-i plac preţurile de la magazinul CARP, să cumpere din altă parte. Eu sunt pentru continuitate. Ziarele şi televiziunile trăiesc numai din minciuni. Aţi fost omeniţi de CARP la timp, aţi fost respectaţi. Ce mai vreţi?”. „Lasă-ne!”, strigă, într-un cor, tabăra adversă. „Nu sunteţi la un meci de fotbal. Nu-i nevoie de tropăială ca să vă spuneţi punctele de vedere”, strigă Vasile Dumbravă, într-o încercare de a calma spiritele încinse.

Cel mai vocal şi mai incisiv vorbitor, Miluţă Scutaru, a fost cel care a făcut jocurile la şedinţa Adunării Generale a CARP de miercuri. „Nu s-a vorbit aici nimic despre alegeri. Începând din 29 iunie, postul de preşedinte este expirat. Conform articolului 12 din statut, Adunarea Generală reprezintă puterea, nu vechea conducere expirată. Propun să numim membri ai comisiei de votare, pentru a nu exista suspiciuni de fraudă. Vrem alegeri de tip parlamentar, cu voturi secrete. Nu mai suntem înainte de 1989. Noi venim cu propuneri”, strigă Miluţă Scutaru, susţinător al candidatului Constantin Tărâţă.

Vasile Dumbravă intervine şi potoleşte entuziasmul lui Scutaru. „Trebuie să discutăm şi să aprobăm siuaţia financiară şi contabilă pentru anul 2012, apoi ne ocupăm de alegeri”, spune conducătorul şedinţei.

CARP5„Nu vrem să transformăm CARP în FNI”

Un alt vorbitor şi-a exprimat îngrijorarea că instituţia de credit a pensionarilor ar putea să se transforme într-un nou Fond Naţional de Investiţii (FNI) care a păgubit mulţi români, inclusiv romaşcani: „Eu nu înţeleg un lucru. Dacă ceva merge bine, de ce trebuie sfărâmat? Nu vi se pare că CARP, care a funcţionat foarte bine până acum, ar putea fi transformat într-un nou FNI? Cine sunt nemulţumiţi de CARP?”. „Noi!”, strigă adversarii.

Aurel Blănaru şi-a exprimat nemulţimirea privind protecţia socială a membrilor CARP: „Nu este normal ca ajutoarele sociale să fie date în funcţia de vechimea în cadrul CARP, ci după necesităţile persoanei”.

Ultimele declaraţii înaintea alegerilor

Cei cinci candidaţi prezintă în faţa publicului modalităţi diverse de gestionare a activităţii CARP.

Inginerul Dumitru Călărăşanu şi-a exprimat dorinţa de a atrage cât mai mulţi membri din comunele din jurul Romanului. Pensionarii i-au atras, în schimb, atenţia că este şi preşedintele unei asociaţii de locatari, deci încasează bani şi din alte activităţi.

Economistul Gheorghe Popa a spus că poate face faţă cu succes acestei funcţii, întrucât are experienţă acumulată la conducerea câtorva unităţi.

Profesorul Vasile Leoreanu, activ pe parcursul şedinţei, şi-a vărsat necazul pe preşedintel Vlăduţ. „Când sunt necazuri, dăm vina pe presă. Indiferent cine câştigă, eu sunt pentru schimbare. Cine va fi ales trebuie să asculte vocea Adunării Generale. Toate salariile şi indemnizaţiile nesimţite trebuie reduse. Cât priveşte magazinul CARP, este clar că acolo se spală bani. Dacă-i CAR, hai să furăm cu carul. Că doar domnul Vlăduţ şi-a cumpărat vilă de 80.000 de euro.

Ca să vedeţi că nu ţin neapărat la această funcţie şi pentru ca să fie linişte, renunţ la candidatură şi invit pe simpatizanţii mei să-l voteze pe Tărâţă”, a spus profesorul Leoreanu.

Trei candidaţi şi susţinătorii lor au părăsit sala

Constituirea comisiei de votare a fost o altă piatră de încercare pentru candidaţii înscrişi la alegeri. Dacă, la început, s-a mers pe votarea delegaţilor, aşa cum prevede statutul, numeroasa tabără a lui Tărâţă s-a ţinut tare să voteze până la ultimul pensionar. După ce s-au luptat în argumente la alegerea membrilor comisiei, Miluţă Scutaru a luat pe cont propriu frâiele şedinţei. A renunţat la votarea disciplinată şi democratică pentru care milita cu puţin timp în urmă şi a instaurat haosul pe scena sălii mari a Casei de Cultură.

Astfel, Tărâţă, Vlăduţ şi Scutaru nu s-au mai luptat cu argumente, ci pentru cucerirea microfonului. S-au acuzat reciproc şi s-au îmbrâncit pentru a controla situaţia. Neputincioşi în faţa taberei lui Constantin Târâţă, candidaţii Ioan Vlăduţ, Gheorghe Popa şi Dumitru Călărăşanu nu au fost de acord cu ce se întâmplă şi au cerut anularea alegerilor. Comisia pentru redactarea procesului verbal al şedinţei şi o parte din membrii comisiei de votare s-au ridicat şi au plecat. În schimb, profesorul Vasile Leoreanu a fost hotărât: „În seara asta facem alegeri!”.

Miluţă Scutaru a numit pe loc un comitet de iniţiativă, în fruntea căruia a numit un preşedinte. „Aţi văzut, oameni buni, cum comisiile de întocmire a procesului verbal şi de votare au plecat cu tot cu documente? O să-i dăm pe mâna organelor de justiţie, pentru că au furat dreptul pensionarilor de a vota”, strigă Scutaru. Atmosfera din sală era identică, la alte proporţii, cu cea în care a fost preluată puterea în decembrie 1989.

Vremea ca Miluţă Scutaru să facă pasul cel mare a sosit. Constantin Tărâţă a fost invitat de Miluţă Scutaru pe scenă, în calitate de „preşedinte” al CARP, după ce pensionarii prezenţi în sală, nimeni alţi decât simpatizanţii lui Tărâţă, au votat prin ridicare de mâini. „Domnule preşedinte Tărâţă, veniţi să vă preluaţi funcţia. Aţi fost ales în unanimitate, cu inima şi sufletu,l de către pensionari. Aşa se face democraţia. Fiecare votează cu cine doreşte”, spune „preşedintele de campanie” a lui Constantin Târâţă.

Deşi profesorul Vasile Leoreanu a spus că nu-l interesează nicio funcţie, acesta a acceptat funcţia de „vicepreşdinte” al CARP, ba, chiar, a trecut la treabă la realizarea procesul verbal constatator. Cu listele noului Consiliului Director şi a cenzorilor pregătite, Miluţă Scutaru a reuşit să mai dea oamenilor câteva asigurări: „Nu ne atingem de salariaţi, dar le vom analiza activitatea. Nu ne trebuie administrator la magazin. Noi vom fi cei care vom controla magazinul: vom merge în supermarketuri şi vom face cumpărături pentru magazin. M-am edificat asupra preţurilor”.

Bucuros de victorie, Constantin Tărâţă a spus, în încheiere, mulţimii în extaz: „Voi fi alături de pensionari. Le voi împărţi cărţi de vizită, iar telefonul va fi deschis pentru ei zi şi noapte, pentru ca să mă contacteze în orice problemă”.

Având în vedere condiţiile în care s-au desfăşurat alegerile, candidaţii şi susţinătorii acestora vor trebui să mai revină în sala de şedinţă pentru o nouă rundă de alegeri. Altfel, lupta se va da în instanţă.

COMENTARII

WORDPRESS: 8
 • Romascan 7 ani

  CEA MAI MARE HOTIE DIN ROMAN, ESTE AFACEREA CARP,O INSALATORIE PE FATA,VAI MAMA LOR PENSIONARI.SE BUCURA DE UN BANUT,DAR DEFAPT SUNT TOT BANII LOR ,A PENSIONARILOR,CARE SE INVART IN SISTEM CARITAS.OARE,CATE PERSOANE, SE INBOGATESC DE PE URMA PENSIONARILOR????????????

 • name 7 ani

  ai zice ca pensionarii au ceva mai mult bun simt si educatie decat generatia prost tv. cand colo…

 • ce a fost ieri la sedinta c,a.r.p.roman,s-a dovedit ,a oripilat opinia publica si a demonstrat ,ca oameni cunoscuti si respectati in oras,cu pregatire intelectuala ,ajunsi la varsta pensionarii,multi parinti si bunici,nu mai au bunul simt si nici 7 ani de acasa.,,,am vazut ,,doamne,,dar nu stiu daca le pot numi doamne ,elegante,cu bijuterii,dar exprimand-se exact ca o femeie fara scoala,semianalfabeta,,,injurand, atribuind cuvinte de ,,genull,,,handicapat,,domnului vladut,contabilei si intregii fostei conduceri carp roman,oameni exceptionali,care cu siguranta,nu meritau asa ceva,,,,si totul s-a intamplat ,prin manipularea,unei gasti de vreo 100 de persoane,,bine ,,hranite ,,inainte de domnul tarata,ptr.a lua ciolanul,el fiind obisnuit de la d.c.a romansi bazandu-se pe fratior,,,rusine,acestor pensionari,pe unuii chiar ii cunosc personal dar nu am crezut ca se pot cobora atat de jos,mai ales ca multi sunt intelectuali,au detinut functii importante in roman,,,,oricum eu personal nu-l recunosc pe tarata ca ma reprezinta,luand in forta ,nedemocratic sefia unei institutii,care administreaza si banii mei,,,manifestarle dl.tarata de ieri ,ar trebui sa aiba drept urmare intai un control medical psihiatric si apoi un dosar penal ptr.frauda si ultragii la adresa conducerii carp.roman,,,,acesti pensionari se plang de tineri,ca nu mai au 7 ani de acasa,ca nu sunt educati,ca nu au bunul simt,,,,dar ei ce au demonstrat ieri ,acelasi lucru si mai rau,ptr.ca si ei sunt parinti si bunici si nu pot sa dea o educatie sanatoasa acestora,,,din partea mea s-au dovedit a fi josnici,patati ptr.o friptura si sa le fie rusine.

 • cetr 7 ani

  Ei considera ca totul se cuvine familiei Tarata – vor sa puna mana pe tot judetul – ne vom unii si nu-i vom lasa , asa cum spunea o alta persoana ,,Domnule Tarata CARUL CU PROSTI NU S A RASTURNAT LA ROMAN

 • Om 7 ani

  Este un articol care a reletat faptele corect. Tot respectul pentru cine a scris articolul.

 • UN OM 7 ani

  UN ARTICOL TENDENTIOS,,,SALARII NESIMTITE,,,SCRIS PARCA IN EPOCA STALINISTA CAND UNICUL CONDUCATOR ERA MESIA DOMNILOR ADEVARUL ESTE LA SINGULAR SI SE VA ARATA,,,

 • Om 7 ani

  Un titlu foarte bun pentru articol. Felicitari!