PSD vrea să reducă de urgență 102 taxe. USR acuză PSD că „încearcă să ascundă interesele de afaceri ale clientelei de partid”

PSD vrea să reducă de urgență 102 taxe. USR acuză PSD că „încearcă să ascundă interesele de afaceri ale clientelei de partid”

 

taxeLuni, 10 octombrie, președintele PSD, Liviu Dragnea, a depus, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Proiectul a fost contestat de vicepreședintele USR, Clotilde Armand, care afirmă că proiectul PSD presupune numai „amăgiri economice”.

Conform proiectului de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD, între taxele care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public sau tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Liviu Dragnea a reamintit că proiectul de lege, care a intrat luni în Biroul Permanent al Senatului, prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale care au un impact bugetar foarte mic, sub 0,1% din PIB.

„Am depus astăzi, cu dorința ca acest proiect de lege să intre în vigoare în acest an, astfel încât, de la 1 ianuarie 2017, 102 taxe nefiscale să fie eliminate. Vorbim de peste 50% din taxele nefiscale pe care le plătesc cetățenii români și o valoare de peste 80% a acestora. Dincolo de valoare, de număr, este vorba de o cantitate de timp uriașă pe care o pierd românii pentru a plăti aceste taxe, unele care sunt foarte mici și, de asemenea, nervii și umilința pe care mulți dintre cetățenii români, aproape toți, o simt atunci când trebuie să meargă din ghișeu în ghișeu”, a subliniat liderul PSD, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, de mulți ani de zile „sistemul public a tot inventat taxe mici sau mari, în condițiile în care nici măcar nu aduc un mare beneficiu la bugetul de stat, ci doar enervează cetățenii”. În privința taxei radio tv, Dragnea a precizat că atât SRR cât și SRTV vor fi plătite de la bugetul de stat. „Nu vor rămâne aceste instituții fără buget”, a spus el. Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă și în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact „foarte mic”, de 0,1% din PIB. Proiectul de lege, precum și expunerea de motive a inițiativei legislative, au fost publicate pe pagina de internet a Senatului.

USR contestă proiectul PSD

În replică, vicepreședintele USR, Clotilde Armand, a acuzat PSD că „dorește din nou să ne demonstreze cât de profesioniști sunt în materie de amăgiri economice” și că „încearcă să ascundă interesele de afaceri ale clientelei de partid”.

„Înțeleg că urmează campania electorală (…). M-am uitat de curiozitate pe programul economic propus de PSD şi mi-a atras atenţia intenţia de a elimina impozitul pe dividende şi eliminarea TVA pentru tranzacţiile imobiliare. E foarte curios cum un partid care se revendică a fi «de stânga» vine şi propune astfel de măsuri care adâncesc şi mai mult falia dintre felul în care se impozitează în România munca şi impozitarea capitalului. Mă întreb dacă PSD îşi doreşte să construiască o societate din ce mai inegală şi dacă nu cumva încearcă să ascundă interesele de afaceri ale clientelei de partid (impozit zero pe dividende şi eliminarea TVA pentru tranzacţiile imobiliare, aşa cum îi convine spre exemplu domnului Robert Negoiţă, mare dezvoltator imobiliar) în spatele unor propuneri cu impact social precum majorarea salariului minim şi reducerea cotei standard de TVA. (…) De asemenea, mă întreb cum are de gând PSD să crească alocările bugetare pentru educaţie şi sănătate, în condiţiile în care vine constant cu propuneri de reduceri de taxe (deci şi venituri bugetare mai mici) şi cum are de gând să adreseze problema sustenabilităţii sistemului public de pensii, având în vedere că prin măsurile promovate de PSD – pensii speciale nelegate de cuantumul contribuţiilor la sistemul public de pensii – avem un deficit cronic al acestui buget, care este acoperit an de an prin transferuri de la bugetul de stat. Deci în loc să investim în educaţie, sănătate, cercetare şi infrastructură, pentru a genera creştere economică şi prosperitate, transferăm bani pentru a acoperi pensii consistente pentru multe categorii de angajaţi bugetari privilegiaţi”, precizează vicepreședintele USR într-un mesaj pe pagina sa de facebook.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0