PS Ioachim Băcăuanul îşi sărbătoreşte ziua de naştere

Dimensiune text

ioachim bacaoanul 29033Episcopul-vicar împlineşte 60 de ani de viaţă şi 20 de ani de când a primit titlul de doctor în teologie la Institutul „Saint Serge” din Paris. Ierarhul desfăşoară de aproape 14 ani o bogată activitate pastoral-misionară şi filantropică în eparhiile Roman şi Bacău.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împlineşte sâmbătă, 29 martie, 60 de ani. S-a născut în comuna Stăniţa şi este al treilea copil din cei opt ai familiei Giosanu. A urmat cursurile primare în localitatea natală, după care a intrat ca frate la Mănăstirea Sihăstria. Acolo s-a format la „şcoala” marilor duhovnici Paisie Olaru şi Ilie Cleopa. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, în 1975, iar cinci ani mai târziu a fost tuns în monahism. Tot în 1980 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, din Bucureşti.
În anul 1985 a fost transferat la Centrul Eparhial Iaşi, unde a îndeplinit mai multe funcţii: arhidiacon al Catedralei Mitropolitane, secretar al ÎPS Mitropolit Teoctist, corector al revistei „Mitropolia Moldovei şi Sucevei”, dar şi econom mitropolitan. În anul 1990 a fost hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitană şi, apoi, hirotesit arhimandrit. Din 1991, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a primit o bursă de studii postuniversitare la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris, iar în 1994 a primit titlul de doctor în teologie la acest institut. În Franţa s-a preocupat de comunitatea ortodoxă din Paris și a înfiinţat Mănăstirea „Buna Vestire” la Rosiers, unde a activat ca duhovnic şi îndrumător pentru creştinii din Occident şi, mai ales, pentru tinerii sosiţi la studiu în capitala Franţei. „Încerc să creionez un jurnal pe care vreau să-l intitulez «Un misionar liber la Paris», în care să surprind ceea ce am trăit la Paris timp de zece ani”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

De la data hirotonirii (2000) ca arhiereu al Episcopiei Romanului şi până în prezent, PS Ioachim Băcăuanul a desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionară şi filantropică. În anul 2009, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a ridicat la rang de episcop-vicar, într-o ceremonie religioasă care a avut loc la Catedrala Episcopală din Roman, moment în care Episcopia Romanului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie. „Sper ca Dumnezeu să-mi dea timp ca, pe lângă multitudinea de probleme pe care le am faţă de Biserică şi faţă de credincioşi, să pun în practică şi alte proiecte pe care le am în plan”, a spus ierarhul.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • carpusca stefan 6 ani

    Si din partea rusilor-lipoveni crestini de rit vechi,va adresam multa sanatate,putere de munca,(asa cum ati recunoscut,mai aveti multe de facut)DAI BOH ZDRASTVUI I MNOHAII LETO.