Prima paginăActualitate

PS Ioachim Băcăuanul împlinește 59 de ani

Dimensiune text

PS Ioachim Băcăuanul a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de episcop-vicar al Episcopiei Romanului în anul 1998. De atunci, s-a implicat în numeroase proiecte culturale și social-filantropice în toată Arhiepiscopia.

 

 

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, împlinește, vineri, 59 ani. Providența divină a rânduit ca această personalitate, cu o pregătire teologică solidă și o judecată clară, gata întotdeauna să se angajeze în activități deosebite, să fie colaboratorul PS Eftimie și de mare ajutor în misiunea pastorală, social-filantropică și administrativă a Episcopiei Romanului. Cotidianul „Ziarul de Roman” și-a propus să reamintească cititorilor principalele puncte din biografia Prea Sfinției Sale, ca un exemplu de slujire și în semn de omagiu și prețuire.

 

„Copil fiind, construiam bisericuțe din nisip”

 

ioachim bacaoanul 29032„Din botez, am purtat numele de Ilie. Eram într-o familie cu mulți călugări, o familie despre care pot afirma că are o vocație spre monahism. {i aș aminti aici pe părintele arhimandrit Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstria, autorul a numeroase cărți de cultură teologică, și pe Iosefina Giosanu, stareța mănăstirii Văratec”, mărturisea PS Ioachim Băcăuanul, cu câțiva ani în urmă.

Despre copilăria petrecută la Stănița, PS Ioachim Băcăuanul păstrează amintiri dintre cele mai variate, de la chipurile frumoase ale dascălilor și până la bisericuțele de nisip de pe malul Siretului, toate imagini care i se perindă cu nostalgie prin fața ochilor. „Îmi amintesc de figurile învățătorilor, a păstorului de suflete din sat, precum și a unui unchi de-al meu, dascăl la biserică, dascăl în sensul de erudit al cuvântului, care mi-a călăuzit pașii și m-a îndrumat către Seminar. Nu pot uita nici momentele în care mergeam pe malul Siretului și construiam bisericuțe din nisip”, își amintește episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

„Am fost marcat de moartea mamei”

 

Pe lângă celelalte experiențe trăite, Dumnezeu l-a încercat pe tânărul Ilie și cu cea a morții mamei sale, pe când el avea doar 17 ani. „Am fost marcat de moartea mamei, o mamă creștină, de la care am primit și de la care am învățat foarte multe despre spiritualitate și credință. Nu am luat ca pe o fatalitate clipa despărțirii de ea, eram deja în monahism, însă am luat aminte asupra vieții. Marea mea grijă a fost, după aceea, faptul că a rămas o casă fără mamă, cu opt suflete. Însă Dumnezeu a purtat de grijă și toți au ajuns foarte bine”, povestește PS Ioachim Băcăuanul.

 

Tovarăș „de arme” cu actorul Florin Călinescu

 

După ce a absolvit, în 1975, Seminarul Teologic de la Tîrgu Neamț, Ilie Giosanu a dat examen de admitere la Facultatea de Teologie din București, unde a și fost admis. Conform legilor de atunci, cei intrați la facultate urmau să facă, înainte de intrarea pe băncile instituțiilor de învățământ superior, nouă luni de armată. „Am fost trimiși cu armata tocmai la Plenița, departe de orice suflare omenească, ca să nu mai avem contact cu Biserica. Eram o companie de teologi, iar între colegii de an s-au numărat actualul episcop al Dunării de Jos, ÎPS Casian Gălățeanul, și ÎPS Teodosie, Arhiepscop al Tomisului”, a explicat PS Ioachim Băcăuanul.

Între cei trimiși să satisfacă stagiul militar la Plenița, alături de teologi, s-a numărat și un grup de 20 de studenți la Institutul de Arte Teatrale și Cinematografice. „Am făcut armata cu un grup de actori, între care se afla și Florin Călinescu, cel care a și amintit într-o emisiune că «a făcut armata alături de trei episcopi»”, povestește PS Ioachim Băcăuanul.

 

A fost primul călugăr român trimis la studii după 1990

 

ioachim bacaoanul 29033Evenimentele din ’89 l-au găsit pe călugărul Ioachim la Iași. „Nu cred în revoluție. N-a fost decât una de la crearea lumii, anume la Nașterea lui Iisus Hristos, restul sunt mișcări populare, lovituri politice, răscoale”, spune episcopul-vicar. Cât despre cele petrecute în acele zile, „a fost o perioadă dificilă și a trebuit să țin un echilibru, mai ales că, la Iași, scaunul de mitropolit era vacant”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

În iunie 1990, în urma alegerii ca mitropolit al Moldovei și Bucovinei a ÎPS Daniel Ciobotea, viitorul episcop-vicar al Romanului a fost trimis la studii la Paris. A fost primul călugăr român trimis la studii după 1990. A urmat o intensă activitate ca doctorand la Institutul Saint Serge, unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe cunoscuții teologi Olivier Clement și Boris Bobrinskoy. {i-a susținut lucrarea de doctorat în limba franceză, tema aleasă fiind „Îndumnezeirea omului în gîndirea părintelui Dumitru Stăniloae”.

Cei zece ani petrecuți la Paris, în calitate de doctorand, apoi de stareț de mănăstire și misionar, constituie un episod aparte în viața celui care avea să ajungă episcop-vicar al Episcopiei Romanului. „Cînd am ajuns la Paris, imediat după schimbările politice din 1989, am simțit că am intrat, efectiv, în altă lume. Nu mi-a fost deloc ușor. Imaginați-vă un călugăr venit din mijlocul Carpaților în mijlocul Parisului. A fost un început cu multe hopuri pentru mine Nu găseam niciunde o atmosferă duhovnicească precum cea de aici. Să vă dau un singur exemplu. Prima sfântă liturghie am oficiat-o într-o criptă a unei biserici catolice, cu doar trei enoriași, în limba slavonă. Când am văzut că nu e nimic ca acasă, unde bisericile sunt pline, după Liturghie, primul gând care mi-a venit a fost: «Ce-ai greșit tu de-ai ajuns aici?» Era o luptă puternică în sufletul meu, însă, mi-am revenit și tot atunci o voce mi-a șoptit: «Ai făcut-o din ascultare». Așa am înțeles că Dumnezeu este omniprezent, atât în mijlocul Carpaților, cât și în mijlocul Parisului. Evident că, pentru a putea sluji acolo, a trebuit să stau toată noaptea să învăț ecteniile și rugăciunile în această limbă. Era chiar o situație amuzantă: în loc să învăț limba franceză, a trebuit să mă aplec asupra celei slavone, deoarece și la Saint Serge s-a păstrat slujba în slavonă”, spune PS Ioachim Băcăoanul.

 

„Am fost bătut de arabi, pentru că m-au confundat cu un evreu”

 

PS Ioachim Băcăuanul a ajuns la Paris când lumea era afectată de războiul din Golf. „Era o frământare teribilă pe străzile pariziene. Eu mergeam îmbrăcat în hainele consacrate în monahismul românesc, adică în negru. Într-o zi, când veneam de la cursuri de la Institut, îmbrăcat în veșminte și având culionul pe cap, m-am trezit atacat de câțiva arabi, care m-au confundat cu un evreu. M-au bătut atât de tare, încât mi-au rupt două coaste. M-am întristat foarte tare, căci ajunsesem să constat că, în loc să ajung în Parisul luminilor, am ajuns în Vestul sălbatic. Însă toate cele petrecute m-au ajutat, în timp, să-mi dezvolt și să-mi structurez mai bine identitatea. Pot să mărturisesc, poate paradoxal, că am devenit mai ortodox la Paris, unde întâlnești o lume pestriță, o lume în care înveți să deschizi ochii și încerci să nu te pierzi, pe tine și propria-ți identitate. După cei zece ani, am venit înapoi în țară fortificat”, a povestit episcopul-vicar.

 

Ioachim Băcăoanul a fost primul episcop hirotonit în mileniul III

 

În anul 1998, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe starețul mănăstirii „Buna Vestire” din Rosiers episcop-vicar al Episcopiei Romanului. „În acel an, eram angajat în numeroase proiecte sociale, eclesiale și ecumenice, și nu am putut veni pentru hirotonie decât în anul 2000. Am fost primul episcop al Bisericii Ortodoxe Române hirotonit în mileniul III”, a mai afirmat PS Ioachim Băcăuanul.COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • eu 8 ani

  Si ce daca? Ce asa mare eveniment…..a facut vreo minune si trebuie canonizat?

 • LA MULTI ANI! Sanatate!

 • anca 8 ani

  sa ne traiti intru multi si fericiti ani!preasfintite parinte!
  cand intrati in catedrala pentru sfanta liturghie se lumineaza biserica de harul pe care-l raspanditi!va iubesc din tot sufletul!

 • ina 8 ani

  si trebuie sa venim cu niste daruri?Amintiti ,va rog frumos ,care sunt misiunile social -filantopice ,ca sunt atatea in acest oras,incat nu mai stiu ale cui sunt!???

 • io 8 ani

  democratie in mina fraierilor care daca au dreptul debiteaza tot ce le trece prin gura ca mintea le lipseste

 • VASILE 8 ani

  CU TOATA PUTEREA CREDINTEI, NE RUGAM PENTRU PREASFINTIA VOASTRA, PERMANENT! LA MULTI ANI!