PS Aurel Percă împlineşte 65 de ani

PS Aurel Percă împlineşte 65 de ani

 

episcop aurel percaLa 15 august, întreaga comunitate catolică din Moldova este în sărbătoare, cinstind-o pe Maria la Cacica, în catedrala din Iaşi sau în celelalte 14 biserici cu hramul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Pe lângă toate momentele de sărbătoare ale acestei zile, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi mai are un motiv de bucurie: aniversarea PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

Preasfinţia sa a văzut lumina zilei în urmă cu 65 de ani la Săbăoani, chiar în sărbătoarea de 15 august a anului 1951. PS Aurel Percă a absolvit liceul din Săbăoani în anul 1969, Şcoala de Cantori în anul 1973 la Iaşi şi Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi în anul 1979. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979 la Iaşi de către episcopul Iakob Antal. A activat ca vicar la Bacău (1 august 1979 – 30 octombrie 1980). Din noiembrie 1980, a urmat studii postuniversitare la Roma, obţinând licenţa în teologia orientală, la Institutul Pontifical Oriental, şi în teologie morală, la Academia Alfonsiană. În 1985 a revenit în ţară şi a fost numit cancellarius la Ordinariatul de Iaşi şi, în acelaşi timp, profesor de teologie morală şi patrologie la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi. Între 1989 şi 1994 a fost rector al Seminarului din Iaşi.

La 1 august 1994, Monseniorul Aurel Percă a fost numit vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, continuând să predea teologia morală la Institutul Teologic. În această perioadă, l-a susţinut pe episcopul Petru Gherghel atât în activitatea pastorală internă, cât şi în relaţiile cu diferite asociaţii şi organizaţii din străinătate. În ziua de 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi, primind titlul canonic de episcop titular de Mauriana. Consacrarea episcopală a avut loc în catedrala nouă din Iaşi la 8 decembrie 1999, episcopi consacratori fiind: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, ÎPS Jean-Claude Périsset, nunţiu apostolic în România, şi ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

„La acest ceas aniversar, ne alăturăm tuturor acelora care îl preţuiesc şi îl iubesc. Îl asigurăm de gândurile noastre bune şi îl însoţim cu rugăciunile noastre. Îi dorim ca, şi acest an pe care îl începe, să fie unul binecuvântat de Dumnezeu, cu mult har, succes şi împliniri. Să ne trăiţi întru mulţi ani, Preasfinţite Aurel!”, precizează un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0