Prima paginăPolitica

Pruteanu, candidatul USL pentru CJ Neamț

Dimensiune text

Vasile Pruteanu a fost prezentat de liberali drept candidat la președenția CJ din partea USL. Prefectul a dat ordin de demitere a lui Pruteanu din funcția de președinte al CJ Neamț.

 

 

Surpriză de proporții pe scena politică din județul Neamț. Vasile Pruteanu, prim vicepreședintele PDL Neamț și președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, a fost anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă organizate de PNL, drept candidatul pentru un nou mandat la CJ Neamț din partea Uniunii Social-Liberale (USL). Anunțul a fost făcut de președintele PNL Neamț, Dorinel Ursărescu. „Alături de mine este domnul președinte al CJ, Vasile Pruteanu, un om cu totul deosebit. Mă bucur să fim din nou alături, pentru că am fost alături și în Parlamentul României. Mă bucur să-l am aproape, mă bucur pentru noi, cei din Opoziție, care, în ultimii patru ani, am avut parte de o politică tensionată în Neamț. Am găsit în domnul Pruteanu un partener responsabil, un om cu care am putut avea dialog, un om cu care am putut să traversăm o perioadă dificilă pentru noi. Sperăm să se simtă bine alături de prieteni mai noi și vechi”, a afirmat Dorinel Ursărescu, președintele PNL Neamț.

Vasile Pruteanu a spus că a luat această decizie pentru a putea să termine proiectele pe care le-a demarat în cadrul actualului mandat. „În construcția politică actuală, realizată la nivelul județului Neamț, consider că, împreună cu USL, am cele mai mari șanse pentru a duce la îndeplinire proiectele care se derulează la momentul respectiv la nivelul Consiliului Județean. Alte discuții politice le vom realiza în zilele următoare. Sigur vor fi discuții legate de trădare, de traseism, dar vreau să afirm cu tărie că am avut un singur interes de cînd am fost ales președinte al CJ Neamț, acela al cetățeanului”, a precizat Vasile Pruteanu. Acesta a mai pus accentul pe buna colaborare cu primarii din județ, indiferent de culoarea politică.

 

Ședință de Consiliu Județean pentru un nou președinte

 

Prefectul de Neamț, Mihai Archip, a declarat marți, după ce a emis ordin de încetare de drept a mandatului lui Vasile Pruteanu din calitatea de președinte al Consiliului Județean Neamț, că va fi convocată o ședință de îndată a Consiliului Județean Neamț.

„Miercuri se vor întruni consilierii județeni pentru a-l alege dintre cei doi vicepreședinți – Mircea Pintilie sau Aldo Pellegrini – pe cel care va conduce instituția pe perioada de pînă la desemnarea cîștigătorilor din alegerile locale. Este o ședință de îndată, impusă de faptul că am emis ordin de încetare a mandatului președintelui Pruteanu, după ce acesta a organizat și declarat în conferința de presă că renunța la calitatea de membru al PDL pentru a se înscrie în PNL, partid sub a cărui siglă va candida pentru un nou mandat. Legea alegerilor locale impune, în această situație, a schimbării apartenenței politice, și emiterea ordinului mai sus pomenit”, a afirmat prefectul Mihai Archip.

Acesta susține că declarația făcută de Pruteanu este mai importantă decît o hîrtie scrisă, cuvîntul unei persoane publice de o asemenea anvergură fiind mai presus de orice îndoială. „Dacă nu va ataca ordinul, acesta își produce efectele juridice. Dacă se va răzgîndi și va reveni asupra alegerii făcute, să fie judecat de cei care l-au investit cu încredere. Va fi convocată o ședință de îndată, ceea ce, în termeni juridici, înseamnă că poate dura pînă la întrunirea consilierilor o zi sau numai cîteva ore”, mai spune prefectul de Neamț, recunoscînd că, la emiterea ordinului, nu avea la dispoziție nici un document din care să reiasă că Pruteanu a demisionat din PDL.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Pruteanu contestă ordinul prefectului

 

Președintele CJ Neamț, Vasile Pruteanu, a declarat că ordinul prefectului de încetare a mandatului este „un abuz fără precedent” și că îl va ataca în contencios administrativ. El a arătat că în cursul zilei de marți a făcut doar o simplă declarație prin care a anunțat că va candida din partea USL la funcția de președinte al CJ Neamț. Pruteanu a explicat că nu a demisionat din PDL și că urma să parcurgă pașii legali, cu înscrierea în PNL și apoi demisia din funcția de președinte al CJ Neamț. „Mi se pare că trăim într-o altă țară”, a spus Vasile Pruteanu.

 

Gheorghe Ștefan contează pe victoria PDL la CJ

 

Luat prin surprindere de opțiunea lui Vasile Pruteanu, președintele PDL Neamț, Gheorghe Ștefan, a precizat că Pruteanu a sărit din barca PDL în cea a USL ca urmare a conflictului de interese în care se afla, certificat de Agenția Națională de Integritate (ANI). „Un astfel de gest mă face să spun că nu este o mare pierdere pentru PDL. Știindu-se incompatibil, cu decizie definitivă, caută, cred, protecție. Dacă Pruteanu era bine poziționat în sondajele PDL, vă pot spune că, acum, noi contăm pe succesul candidatului UNPR Culiță Tărâță la președenția CJ Neamț, în noua construcție politică formată de PDL, UNPR, PNȚCD și PER”, a declarat Gheorghe Ștefan.

 

Pruteanu duce 20 de primari la USL

 

Într-un comunicat de presă emis de Biroul de Presă al PSD, se anunță că Vasile Pruteanu va aduce la USL și 20 de primari. „Vasile Pruteanu va fi candidatul USL pentru președinția Consiliului Județean Neamț. Alături de Vasile Pruteanu au trecut la USL și 20 de primari PDL”, se arată în comunicatul de presă.

Vasile Pruteanu a fost în perioada, 2000-2004, prefect al PSD. În 2004, după ce a fost schimbat din funcție, s-a înscris în PNL, pe listele căruia a cîștigat un mandat de deputat. În anul 2007 a demisionat din PNL Neamț și a pus bazele Partidului Liberal Democrat, care, ulterior, a fuzionat cu PD și a format PDL. În anul 2008 a candidat la CJ Neamț din partea PDL și a obținut mandatul de președinte.

Vasile Pruteanu este anchetat în acest moment de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău după ce a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. ANI a constatat că fiica președintelui CJ Neamț are mai multe contracte în derulare sau finalizate cu instituții din subordinea Consiliului Județean Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • gzgzgzgz 9 ani

    Cine sunt acei primari?