Protest al credincioşilor la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Dimensiune text

Sătenii din Parohia Dealu Nou, din comuna băcăuană Sărata, au protestat, miercuri, în faţa Centrului Eparhial din Roman, împotriva deciziei de mutare a preotului Costache Zaharia.

protest 02Localnicii din comuna băcăuană Sărata au protestat miercuri, 7 octombrie, în faţa Centrului Eparhial de la Roman. Protestatarii sunt nemulţumiţi de decizia Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului de a-l muta pe preotul paroh Costache Zaharia, aflat în comunitate de 30 de ani, în localitatea Siretu, comuna Letea Veche. Mutarea preotului Zaharia s-a făcut începând cu data de 1 septembrie, dată de la care credincioşii din Parohia Dealu Nou nu mai au duhovnic. Oamenii au cerut explicaţii de la Protopopiatului Bacău şi Centrul Eparhial de la Roman. Răspunsurile evazive primite i-au înfuriat pe credincioşii din comuna Sărata, care au ales calea protestului, pentru a primi rezolvare la problema lor.

„Biserica trăieşte prin noi, enoriaşii”

protest 03Sătenii din comuna Sărata au venit la Roman cu două autocare şi cu maşinile personale. „Am venit să protestăm pentru că ni l-au luat pe părintele Zaharia din parohia noastră. Pe 1 septembrie, preotul nostru a fost mutat, fără motiv, în altă parohie. Noi îl vrem înapoi, pentru că este de 30 de ani preotul nostru. Ne-am învăţat cu el, am făcut foarte multe lucruri frumoase în parohie împreună cu dumnealui. Nu ni s-a spus motivul mutării părintelui Zaharia nici de la Protoierie, nici la Roman, la Episcopie. În locul părintelui Zaharia nu ne-au trimis niciun preot. Au trimis un preot la înmormântări, dar nu ştim dacă el este cel care îl va înlocui pe preotul nostru. Biserica este încuiată de noi din motive de securitate, dar şi pentru că îl vrem înapoi pe părintele Zaharia. Motivul invocat de reprezentanţii Episcopiei, acela că nu s-au vândut suficiente lumânări, este un pretext. Am venit să vorbim cu Ioachim Băcăuanul”, a spus Gabriel Şenchea, la coborârea din autocar.

protest 04Sătenii din Dealu Nou spun că în această poveste este implicată şi Primăria Sărata. „Ştim că preoţii sunt schimbaţi de la o parohie la alta, dar faptul că este trimis un preot agreat de primărie – asta nu putem accepta. Despre preotul trimis să facă slujbele de înmormântare nu ştim nimic. Nu vorbeşte cu noi, ne-a spus să ne uităm pe site-ul protopopiatului dacă vrem să ştim cum îl cheamă. Oamenii în vârstă nu se pot uita pe site. Şi pe cine să cauţi pe site, dacă nu ştim cum îl cheamă?”, a spus Elena Chiper.

„Dacă Preaînaltul nu vorbeşte cu noi astăzi, ne vom interesa unde va sluji şi vom merge cu autocarele la biserica respectivă, vom deranja slujba şi, până la urmă, tot o să stea de vorbă cu noi. Biserica trăieşte prin noi, enoriaşii. Am cerut să intrăm în audienţă şi la Mitropolia Moldovei. Aşteptăm calmi, aşa cum am fost în toată această perioadă. Cei de la Episcopie ne-au jignit, ne-au ameninţat cu dosare penale dacă nu deschidem biserica, dar biserica şi casa parohială sunt ale enoriaşilor şi nu se pot lua în forţă de nimeni. Dacă duhovnicul nostru a greşit, ar fi trebuit să primim un răspuns. Meritam acest răspuns şi nu ni s-a dat. Am apelat la dialog, dar reprezentanţii Episcopiei au dat dovadă de laşitate. Sunt 40 de zile de când aşteptăm un răspuns”, a spus Elena Prisecaru.

„În ţară se fac mari abuzuri privind schimbarea şi mutarea preoţilor dintr-o parte în alta. Avem informaţii că aceşti preoţi care nu cotizează la «cei mai înalţi» sunt mutaţi de la o parohie la alta”, a spus Călin Andrei.

Manifestanţii au fost împiedicaţi să intre pe calea de acces a Centrului Eparhial

protest 05Înarmaţi cu portavoce, pancarte, banderole albe şi flori, protestatarii au avut de trecut primul obstacol înainte de a începe protestul. Un reprezentant al Centrului Eparhial de la Roman a cerut protestatarilor să nu intre pe aleea de intrare, deoarece este proprietate privată. „Avem aprobare de la Primăria Roman, inclusiv în incintă. Totul este legal”, au spus protestatarii. „Noi avem hotărâre judecătorească că suntem proprietari pe calea de acces”, spune, de partea cealaltă, juristul Arhiepiscopiei, Aurelian Alexa.

Până să aducă documentele justificative legate de proprietate, manifestanţii au dat citire cererii de organizare a protestului, aprobate de Primăria Roman: „Se aprobă desfăşurarea manifestaţiei de protest la data de 7.10.2015, între orele 9.00-13.00, cu următoarele menţiuni: locul manifestării – strada Alexandru cel Bun nr. 5, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Traseul participanţilor va fi aleea de acces a Arhiepiscopiei Romanului şi în curtea acesteia”.

Patimile localnicilor din Parohia Dealu Nou

protest 06După ce aspectele legate de traseu s-au limpezit, protestatarii au început manifestaţia, sub directa supraveghere a oamenilor de ordine. Sătenii din Dealu Nou au cerut reprezentanţilor Arhiepiscopiei ca o delegaţie desemnată de ei să fie primită la ÎPS Ioachim. Consilierul Arhiepiscopiei, Daniel Alexandru Zamfir, a fost cel care a purtat negocieri cu manifestanţii. „Înaltpreasfinţitul nu participă la manifestări. Primim la discuţii doar consilierii parohiali. Parohia este divizată şi acum au venit cei care susţin o cauză. Probabil, mâine vor veni cei care susţin altă cauză”, a spus consilierul Zamfir.

Ulterior, reprezentanţii Arhiepiscopiei au cerut ca o singură persoană din rândul protestatarilor să meargă la consultări cu ierarhul, situaţie neacceptată de mulţime.

protest 07Mulţimea nu a acceptat propunerile Arhiepiscopiei şi a început protestul. „Ne-am deplasat la Roman pentru a ne continua demersul nostru. Au trecut 40 de zile de când ne-aţi luat duhovnicul. Suntem fii şi fiice de oameni gospodari, ospitalieri, harnici, educaţi în credinţa bunului Dumnezeu, respectuoşi şi milostivi. De-a lungul timpurilor, am fost păstoriţi de preoţi pe măsură care au participat la dăinuirea existenţei noastre. Nu protestăm împotriva Bisericii Ortodoxe Române, nici a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Protestăm împotriva arhiepiscopului, pentru decizia nemotivată şi făcută la picior, cum spun vânătorii, de mutare a duhovnicului nostru. Nu l-aţi lăsat să-şi termine misiunea pastorală în comunitatea noastră de creştini ortodocşi, mai ales că mai avea puţin până la pensie. Pentru ce l-aţi îndepărtat de la misiunea pe care o avea de finalizat în parohia Dealu Nou? Înaltpreasfinţite, trebuie să faceţi un pas, chiar doi, înapoi şi să ne daţi duhovnicul înapoi”, a fost mesajul enoriaşilor adresat ÎPS Ioachim.

Protestatarii au ţinut cuvântări şi au scandat lozinci, printre care: „Demisia!”, „Ioachim – nu-i de bine, /Când totul în jurul tău/Arată atât de rău/Mai crezi oare-n Dumnezeu?”, „Vrem duhovnicu înapoi!/Primăriţa luaţi-o voi”, „Biserica n-o cedăm/Lumânări vă cumpărăm”, „Vrem preotul nostru de suflet care ne ştie şi ne înţelege”.

„M-am supus deciziei ÎPS Ioachim

protest 08La manifestaţie a fost prezent şi părintele Costache Zaharia, duhovnicul sătenilor din Dealu Nou. Rugat de jurnalişti să spună câteva cuvinte despre situaţia de la Dealu Nou, părintele Zaharia, aflat printre consilierii Arhiepiscopiei, nu a putut rosti niciun cuvânt. A revenit, ulterior, cu o declaraţie: „După 29 de ani petrecuţi în Parohia Dealu Nou, am fost mutat printr-o decizie pe care eu nu am contestat-o. Am fost mutat la Parohia Siretu, cu 100 şi ceva de familii. M-am supus deciziei ÎPS Ioachim. Locuiesc în Dealu Nou, am casă acolo, dar am făcut ascultare. Motivul nu a fost legat de vânzarea lumânărilor, ci este problemă de ordine interioară. Credincioşii îşi menţin dorinţa de a reveni în parohia Dealu Nou, dar decizia aparţine ÎPS Ioachim. Nu trebuia să se ajungă aici”, a spus părintele Zaharia.

Poziţia Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului legată de protest 

În legătură cu evenimentele petrecute astăzi, în faţa Centrului Eparhial de la Roman, Biroul de Presă al Eparhiei Romanului şi Bacăului aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Ziarul «Adevărul de Bacău» continuă campania denigratoare la adresa Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, încurajând atitudini neconforme cu învăţătura şi morala creştin-ortodoxă. Mai mult, a început o veritabilă campanie electorală pentru domnul Ioan Ilisei din Sărata. Ne exprimăm îngrijorarea şi întristarea cu privire la modul în care unii oameni înţeleg să comunice şi să-şi exprime punctul de vedere cu privire la viaţa Bisericii din care fac parte. Ori grupul celor câtorva zeci de persoane, din comuna Sărata, care nu şi-au exprimat intenţia de a se ruga în Catedrala «Sfânta Cuvioasa Parascheva», denotă o stare de neînţelegere a valorilor şi tradiţiei ortodoxe.

Reamintim că, la începutul lunii septembrie, la nivelul judeţului Bacău au fost efectuate 17 transferuri de personal bisericesc clerical (nu 60, cum tendenţios a apărut în unele ziare), în cadrul Consiliului şi Permanenţei Centrului Eparhial, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se Statutul pentru Funcţionarea şi Organizarea Bisericii Ortodoxe Române, Canoanele Bisericii Ortodoxe, hotărârile interne ale Centrului Eparhial, precum şi legile în vigoare.

Toate aceste hotărâri au fost înmânate preoţilor în cauză, între care şi preotul de la parohia Sărata, preot Zaharia Costachi, care şi-a însuşit-o şi nu a contestat-o, însă nu a încredinţat noului preot paroh credincioşii, spre păstorire, şi nici inventarul, mobil şi imobil. În consecinţă, ne exprimăm îndoiala că Mântuitorul Hristos se va odihni şi Îşi va recunoaşte chipul în aceşti oameni care se vor prezenta la poarta Raiului şi-i îndemnăm părinteşte pe toţi credincioşii să caute Adevărul în Evanghelie, unde Hristos spune: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa!»”, se spune în comunicatul trimis de Arhiepiscopie.

Delegaţii enoriaşilor au fost primiţi la Arhiepiscopie

Până să ajungă în Rai, enoriaşii din comuna Sărata au trecut miercuri, 7 octombrie, pe la Centrul Eparhial. După protest, cinci delegaţi ai mulţimii care a protestat au fost primiţi la Arhiepiscopie. Cei cinci nu au fost primiţi de ÎPS Ioachim, arhiepiscop de Roman şi Bacău, aşa cum şi-au propus, ci tot de consilierii Arhiepiscopiei. La întâlnire a fost adus şi preotul Costachi Zaharia, pe care oamenii îl vor din nou în parohie. Preotul Zaharia a fost chemat pentru a spune oamenilor motivul pentru care a fost mutat. Delegaţii din comuna Sărata au spus că motivul protestului lor a fost tocmai discutarea cu ierarhului locului motivul mutării preotului lor şi au părăsit Centrul Eparhial.

Sătenii din comuna Sărata spun că vor continua demersurile, până când vor găsi o rezolvare favorabilă la problema lor.COMENTARII

WORDPRESS: 0