Prima paginăEducatie

Promoţia din 1959 a revenit în bănci la „Roman-Vodă”

Dimensiune text

Elevi ai Liceului de Fete „Sturza Cantacuzino” şi ai Liceului de Băieţi din Roman au rememorat, după 55 de ani, cu emoţie şi umor, momente din adolescenţa lor.

 

Promoţia 1959 a Liceului de Fete „Sturza Cantacuzino” şi a Liceului de Băieţi din Roman şi-a dat întâlnire sâmbătă, 28 iunie, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” (CNRV), care a rezultat din unificarea, în 1977, a celor două licee. Deşi ambele promoţii de absolvenţi s-au mai reunit, de-a lungul anilor, în liceele care i-au format, foştii elevi, astăzi oameni cu tâmple argintii, cu o experienţă de viaţă cât un roman, au ţinut să mai spună o dată „prezent” în liceul de care s-au despărţit în urmă cu 55 de ani.

Dacă la întâlnirile precedente erau întâmpinaţi de foştii dascăli, printre aceştia Alexandru Cojocaru (matematică), Nicolae Steţcu şi Ion Teofănescu (română), Mariana Popa (fizică), Pavel Boţoc (limba rusă), Mihai Poenaru (ştiintele naturii) şi Gheorghe Cojocaru (educaţie fizică şi sport), revederea din acest an a fost mult mai săracă în participanți. Dascălii celor două licee sunt doar amintire. La fel ca mulţi dintre foştii absolvenţi ai promoţiei 1955 – 1959. Alţii au absentat motivat din cauza sănătăţii şubrede sau pentru că au fost reţinuţi de alte probleme. Doar 22 de absolvenţi ai promoţiei 1959 din cele două licee au fost prezenţi la strigarea catalogului.

 

revedere 2Mesajul directorulul CNRV către absolvenţi

Actualul director al CNRV, profesoara Mihaela Tanovici, nu a putut fi prezentă la eveniment, fiind implicată în desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat. Mesajul său a fost transmis de bibliotecara liceului, Cornelia Jora, coordonatorul acestui tip de întâlniri: „Este un moment de mare încărcătură emoţională, de comunicare sufletească directă. Gândul meu se îndreaptă către toţi cei care au reuşit să transforme anii de liceu într-o frumoasă poveste cu «a fost odată», dar şi cu «va urma». Mă bucur că rădăcinile dumneavoastră sunt înfipte adânc şi că spiritul romanvodist nu s-a pierdut”. Și profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a transmis un mesaj celor care au împlinit 55 de ani de la terminarea liceului.

 

Foştiii elevi ai profesorului Cojocaru, în elita universitară

Promoţia 1955 – 1959 din cadrul Liceului de Băieţi a numărat 68 de elevi, adică două clase. „60 au urmat o facultate, patru au făcut şcoli tehnice de maiştri de patru ani. Era o explozie de energie în liceu, o întrecere permanentă, o competiţie frumoasă”, spune Gheorghe Ionaşcu, unul dintre absolvenţi.

Doi dintre absolvenţii promoţiei 1959, prezenţi la eveniment, foşti elevi ai profesorului Alexandru Cojocaru, au făcut carieră universitară: Constantin Ilioi şi Ioan Duma.

Profesor doctor Constantin Ilioi este cadru didactic universitar la Facultatea de Matematică din Iaşi. După absolvirea facultăţii, fostul absolvent al liceului romaşcan a urmat toate treptele carierei didactice universitare, ajungând decanul Facultăţii de Matematică din Iaşi.

Ioan Duma este conferenţiar doctor la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti.

 

revedere 4Amintire din liceu: bătaia cu tenişii după ora de sport

Dacă fetele au fost mai retrase, băieţii au început să depene amintiri.

Gheorghe Ionaşcu a urmat Arhitectura: „Am venit să ne amintim de prima tinereţe, pentru că noi o trăim pe a treia. Pe lângă studiu, în liceu desfăşuram şi alte activităţi, cum ar fi concursurile de atletism la care eu am obţinut medalii. Nu pot uita viaţa de internat și nici când mergeam cu pedagogul la film. Am un ocean de amintiri legat de liceul în care am învăţat. Am avut profesori foarte buni. Printre aceştia, amintesc de profesorul Alexandru Cojocaru. Era chemat mereu să fie profesor la Facultatea de Matematică din Iaşi, dar a refuzat de fiecare dată. Apoi, profesorul de limba română Ion Teofănescu, care nu se limita doar la programă. Ne vorbea, de exemplu, de Lucian Blaga, care era interzis în şcoală la acea vreme. Am ales Arhitectura pentru că îmi plăcea desenul. Era un arhitect la primărie. Am trecut pe la el să văd ce lucrează mai exact un arhitect. Mi-a explicat şi aşa am ales să urmez acest drum”.

Gheorghe Ionaşcu este doctor în ştiinţe, autor şi şef de proiect pentru peste 120 de proiecte de construcţii realizate în perioada 1968 – 1990. Este membru al Academiei Oamenilor de Știinţă din România.

„Am fost o promoţie de băieţi. Doi ani am fost cei mai mari din liceu. În anul 1958 nu a terminat nicio promoţie. Cei mai mulți  dintre absolvenţi suntem ingineri, datorită faptului că l-am avut la matematică pe profesorul Cojocaru. Avea o expresie consacrată: «Și-acum, atenţia mărită.»”, îşi aminteşte inginerul Ioan Știrbu.

Bătaia cu tenişii după ora de sport făcea parte, spune elevul Ioan Știrbu, din programul de şcoală. „Ne pregăteam pentru ora de română. Venisem de la ora de sport. Când domnul profesor Steţcu a deschis uşa clasei, unul dintre colegi, nu se ştie nici acum cine a fost, i-a dat profesorului cu tenişii în burtă. S-a făcut o linişte mormântală. Profesorul s-a dus la catedră ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În vreme ce noi, elevii, ne aşteptam la repercusiuni, profesorul Steţcu, cunoscut ca un tip sobru, nu a spus nimic, dar, după ce s-a terminat ora, a ieşit râzând din clasă. A fost un profesor extraordinar. Ne omora cu gramatica”, îşi aminteşte fostul elev.

revedere 3Inginerul Știrbu a terminat Facultatea de Silvicultură, Exploatări şi Transporturi Forestiere de la Braşov: „Se intra foarte greu la Silvicultură. Era singura facultate din ţară cu acest profil. Având în vedere că am făcut proiectul de diplomă în drumuri, am lucrat în acest domeniu. Am făcut drumuri forestiere, apoi drumuri naţionale, printre care drumul de pe clisura Dunării, de la Orşova spre Moldova Nouă. Când s-a făcut hidrocentrala de la Porţile de Fier I, noi a trebuit să strămutăm toate satele din zonă. Am stat acolo mulţi ani, până când copiii mei s-au făcut de şcoală, apoi am plecat la Braşov”.

„Am apelat întotdeauna la colegi când am avut o problemă. Ceea ce înseamnă că am fost mai uniţi după terminarea liceului decât atunci când eram elevi”, a spus inginerul Vasile Popovici, fost elev al liceului, stabilit la Braşov.

După ce au rememorat momente petrecute în liceu, cei prezenţi au vizitat Casa Hogaş din incinta CNRV şi au petrecut la Casa Romaşcană.

COMENTARII

WORDPRESS: 0