Proiecţii gratuite de film pentru liceeni

Vizionarea are loc în cadrul proiectului „Cinema-edu” şi va fi urmată de discuţii pe marginea temelor abordate. Elevii vor fi învăţaţi, de asemenea, cum să descifreze mesajul primit prin intermediul tehnicilor audiovizuale.

Liceenii romaşcani vor avea parte de trei zile de filme gratis, în luna noiembrie, la Casa de Cultură. Invitaţia vine din partea Asociaţiei Culturale Macondo, în cadrul proiectului „Cinema-edu”, aflat la cea de-a patra ediţie. „Cinema-edu” este un proiect de educaţie cinematografică şi socială, scopul final fiind familiarizarea elevilor şi profesorilor cu limbajul cinematografic ca metodă de învăţare şi de predare alternativă.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Romgaz şi propune un program de proiecţii în mai multe spaţii culturale din ţară, urmat de discuţii pe marginea temelor sociale regăsite în filmele vizionate, oferind elevilor şi noţiuni despre cultura cinematografică europeană. Astfel, elevii vor fi familiarizaţi cu filme care fac parte din patrimoniul cinematografic mondial şi vor învăţa tehnici de lectură a mesajelor audiovizuale. Elevii înscrişi în proiect vor viziona trei filme şi vor primi acces la materiale didactice care să-i ajute la dezvoltarea capacităţii de lectură a operelor audiovizuale, la familiarizarea cu limbajul cinematografic, încurajând spiritul critic, dar şi acţiunea socială. Acţiunea se desfăşoară, în acest an, în şase localităţi din ţară.

„Am propus Romanul pentru acest proiect pentru că ne-am interesat şi am aflat că este un oraş în care nu exisată cinematograf. Noi promovăm filmele educative, culturale, filmele premiate, care ştim că ajung mai greu la liceeni, nu filmele comerciale, care beneficiază oricum de foarte multă reclamă. În cei trei ani de proiect, am constatat că există liceeni care au văzut până acum doar filme în limba engleză şi în limba română şi doar o categorie de filme, doar cu bătăi sau alte genuri comerciale preferate. Noi vom contacta consilierii educativi din fiecare liceu din oraş, pentru a le face cunoscut programul acestui proiect. În funcţie de numărul de elevi înscrişi, grupurile vor fi programate la vizionare, în perioada 24 – 28 noiembrie, în sala mică a Casei de Cultură. Sperăm ca liceenii romaşcani să prindă gust pentru filmele bune şi, în 2015, să revenim, cu proiecţii în sala mare”, a spus Diana Cercel, manager de proiect.


COMENTARII

WORDPRESS: 0