Prima paginăActualitate

Proiectele Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni

Dimensiune text

Printr-un proiect cu finanţare europeană, unitatea îşi propune dotarea cu aparatură, utilaje şi echipamente performante. SCDA a prevăzut şi achiziţionarea de utilaje din fonduri proprii.

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Un obiectiv al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) de la Secuieni este participarea unităţii la diverse competiţii de cercetare, unde unitatea va fi prezentă cu proiecte. „În acest an, avem în proces de derulare, cu finalizare în luna decembrie 2014, cinci proiecte de cercetare, patru în cadrul Programului Operaţional Sectorial cunoscut sub denumirea de ADER 2014 şi un proiect în cadrul fondurilor structurale unde suntem partenerii Universităţii de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. În anul 2013 s-a lansat competiţia în cadrul Planului Naţional de Cercetare a României, secţiunea parteneriate. Noi am participat cu două proiecte, un proiect la care suntem coordonatori, iar la cel de-al doilea suntem parteneri. Din păcate, nu suntem în posesia rezultatelor acestor proiecte. Conform calendarului de activităţi, au survenit modificări faţă de datele iniţiale, iar rezultatele proiectelor le vom afla în această lună. În cazul în care aceste proiecte vor ieşi câştigătoare, ele se vor derula începând cu luna septembrie 2014”, a declarat doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Unitatea a depus, în 2013, un proiect în cadrul Programului Operaţional Sectorial, program derulat prin fonduri europene. „Cele 1.050 de proiecte depuse au fost evaluate. Proiectul unităţii noastre a ocupat poziţia 71. El a întrunit 24 de puncte, din 30 maximum. Pentru finanţare, au intrat 31 de proiecte. Finanţarea s-a făcut pe baza rezervelor financiare rămase neacoperite în anii 2011 şi 2012. Proiectul nostru se află pe lista proiectelor de rezervă care urmează a fi finanţate din fonduri ce se vor aloca pentru anul 2014. Acest proiect este benefic pentru unitatea noastră, deoarece prevede modernizarea capacităţii de cercetare-dezvoltare a staţiunii. Dorim să ne îmbunătăţim toată dotarea cu aparatură de laborator, cu maşini speciale pentru câmpuri experimentale, cu tractoare şi maşini agricole specifice pentru câmpul de dezvoltare. Tot în cadrul acestui proiect am prevăzut şi o serie de echipamente pentru prelucrarea materialului semincer pe care unitatea îl produce. Valoarea totală a acestui proiect este de aproape 14 milioane de lei”, a spus directorul SCDA Secuieni.

Până la finanţarea acestui proiect, SCDA a prevăzut achiziţionarea din surse proprii a unei semănători speciale necesare pentru câmpul şi laboratorul experimental, în vederea realizării experienţelor de agrofitotehnie, testare ecologică şi protecţia plantelor. Tot din surse proprii, unitatea şi-a propus achiziţionarea unei maşini purtată pentru recoltat porumb de siloz, deoarece unitatea dispune de un sector zootehnic, producţiile obţinute în acest sector fiind dependente în mod direct de calitatea furajului administrat.

Tot în anul 2014, SCDA îşi propune diversificarea activităţii de cercetare. „Ne propunem să diversificăm activitatea de cercetare în cadrul laboratoarelor de cercetare, prin extinderea procesului de ameliorare la plante medicinale şi aromatice la speciile calendula şi echinaceea, extinderea procesului de ameliorare şi pentru cultura sorgului pentru boabe şi furaj, sorgul fiind o specie salvatoare a agriculturi,i în condiţii de secetă. Suntem cooptaţi într-un parteneriat cu Asociaţia «Donau Soja», asociaţie constituită la nivel european care şi-a propus identificarea materialului genetic existent în momentul de faţă pe piaţa europeană şi diversificarea acestuia în scopul extinderii în toată Europa a culturii soiei convenţionale, pentru excluderea culturilor de soia modificate genetic. Parteneriatul începe să prindă rădăcini, staţiunea de la Secuieni fiind cooptată ca unitate de cercetare-dezvoltare pentru partea de est a României şi, din această primăvară, vom începe cu testarea materialului genetic. Am primit deja ofertă pentru culturi comparative de aproximativ 75 până la 80 de soiuri, pe care le vom experimenta la Secuieni, pentru a stabili comportarea acestora la condiţiile pedoclimatice din zonă. Soiurile cele mai pretabile vor fi introduse în procesul de multiplicare, iar sămânţa produsă va fi oferită cultivatorilor”, a spus directorul SCDA Secuieni.

COMENTARII

WORDPRESS: 0