Prima paginăActualitate

Proiectele comunei Cordun: asfaltarea străzilor, sisteme de alimentare cu apă și de canalizare, centură ocolitoare, parcuri și sală de sport

Proiectele comunei Cordun: asfaltarea străzilor, sisteme de alimentare cu apă și de canalizare, centură ocolitoare, parcuri și sală de sport

Dimensiune text

 

Vineri, 23 iunie, la un an de la preluarea mandatului, primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, a organizat o conferință de presă, alături de viceprimarul Ioan Tiron, în care a prezentat situația comunei pe care o conduce după un an de mandat și proiectele care se vor realiza în cele trei sate ale comunei în perioada următoare.

În afară de proiectele de lucrări și investiții, în cadrul Primăriei Cordun a fost refăcută organigrama. „Am reușit să angajăm, în cursul anului 2017, în luna martie, toți asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. Tot în această perioadă am reușit să definitivăm nomenclatorul stradal. Lucrăm la cadastrarea domeniului public și privat, precum și la evaluarea patrimoniului comunei Cordun”, a precizat primarul Adrian Ciobanu.

 

Străzi asfaltate și sistem de canalizare

În acest an, în satul Cordun vor începe lucrările la sistemul de canalizare. Conform primarului Adrian Ciobanu, proiectul de amenajare a sistemului de canalizare în satul Cordun are o valoare de 5,4 milioane de lei fără TVA, fiind atribuită societății care a câștigat licitația cu suma de 4,7 milioane de lei fără TVA. Din această sumă, 4,3 milioane de lei sunt fonduri de la Ministerul Dezvoltării, diferența fiind cofinanțare din bugetul local.

„Săptămâna trecută, joi, ar fi trebuit semnat contractul cu societatea care a câștigat licitația, dar o parte din cei care au participat au ales să conteste rezultatul licitației și urmează să mai așteptăm circa două luni soluționarea contestațiilor, pentru ca din luna august să începem treaba la acest obiectiv”, a afirmat primarul Adrian Ciobanu.

În luna martie a fost depus, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), un proiect pe fonduri europene, care are ca obiectiv modernizarea drumurilor de interes local în comuna Cordun, cu o valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, din care 4,5 milioane finanțare AFIR, diferența fiind asigurată din bugetul local.

„Drumurile incluse în acest proiect vor fi: în satul Cordun – strada Biserica Veche, strada Viorelelor, strada Adeplast (aici avem în vedere varianta ocolitoare a satului Cordun, o variantă care unește DJ 207B cu DN2 – E85, pentru evitarea traficului greu din comuna Cordun); în satul Simionești – strada Eternității (care duce la cimitirul nou din sat), strada Stadionului; în satul Pildești – strada Busuiocului, strada Trandafirilor, strada Monumentului și strada Ștefan cel Mare. Am avut vizita în teren, proiectul este eligibil, urmează să vedem, în funcție de punctajul pe care îl avem, cum rămâne cu finanțarea”, a mai precizat primarul Adrian Ciobanu.

Tot pentru satul Cordun a fost demarat un alt proiect pentru modernizarea drumurilor de interes local, avându-se în vedere aproximativ 80% din străzile din sat. Valoarea proiectului este de 7 milioane de lei fără TVA. „Sperăm ca achiziția pentru acest obiectiv să o facem în această toamnă, urmând ca lucrările să se desfășoare în primăvara anului următor. Aici vor fi incluse străzile: Stadionului, Păcii, Moldovei (parțial – de la Centrul de zi pentru bătrâni până la intersecția cu strada Stadionului), Dumbrăvii, Tineretului, Câmpului, Pescărușului, Bujorului, Răsăritului, Ghioceilor, Trandafirilor, Fundătura Pompierilor, Narciselor, Brândușelor, Zambilelor, Porumbeilor, Apusului, Primăverii, Scânteii, Biserica Veche (parțial), Salcâmilor, Salcâmilor 2”, a precizat primarul Ciobanu.

De asemenea, în satul Cordun s-a început modernizarea sistemului de iluminat public, urmând ca, din luna iulie până la jumătatea lunii august, să fie finalizat acest obiectiv. Tot pentru satul Cordun este în lucru un proiect privind consturirea unui teren sintetic de sport, iar la capitolul sănătate s-au făcut demersuri pentru înființarea unui centru medical de permanență și a unui nou cabinet medical individual.

„De asemenea, avem finanțare, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) «Elena Doamna», de 117.000 de euro fără TVA, pentru amenajarea de spații de recreere – spații verzi și terenuri de joacă pentru copii. Vor fi înființate trei parcuri, cu spații de joacă – unul în satul Cordun, la ieșirea spre Simionești, pe terenul de sport, lângă terenul sintetic, un altul în centrul satului Simonești, iar cel de-al treilea la intrare în satul Pildești, pe partea dreapta, unde este monumentul”, a afirmat primarul Ciobanu.

Lucrări de asfaltare și de modernizare a iluminatului public, la Simionești

În satul Simionești, au fost modernizate prin asfaltare, la sfârșitul anului 2016, strada Păcii și strada Primăverii. De asemenea, au fost începute și la Simionești lucrările de modernizare la iluminatul public, urmând ca în lunile august – septembrie să finalizat și acest obiectiv. „S-au făcut demersuri la E.ON pentru modernizarea sistemului de alimentare cu energie electrică pentru satul Simionești, această investiție urmând a se începe în partea a doua a anului 2017, ea fiind programată a fi finalizată la începutul anului 2018”, a afirmat primarul Adrian Ciobanu.

Acesta a precizat că urmează să fie făcute demersuri pentru modernizarea tuturor străzilor din satul Simionești prin asfaltare. Aici, în prima jumătate a anului 2018 sunt avute în vedere străzile: Buzduganului, Florilor, Plopilor, Salcâmilor, Liliacului și Merilor.

Azil de bătrâni și sală de sport la Pildești

Principalele obiective pe care Primăria Cordun le are în desfășurare pentru satul Pildești se referă la modernizarea unor străzi de interes local, în valoare de 1,9 milioane de lei: străzile Tineretului, Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Prundului și Stadionului, pentru care a fost finalizată achiziția publică. La acest obiectiv urmează a se lucra în următoarea perioadă, în lunile iulie – august.

„Suntem în curs cu proiectarea la sistemul de alimentare cu apă și de canalizare în satul Pildești. De asemenea, așteptăm studiul de fezabilitate pentru sala de sport. Aici au fost mici probleme, în sensul în care am identificat puțin mai greu o locație, deoarece comuna Cordun nu deține locații propice pentru această construcție și a trebuit să apelăm la oameni de bună credință să ne ajute cu o parte din terenuri pentru construcția acestui obiectiv”, a precizat primarul Ciobanu

De asemenea, în Pilești, modernizarea iluminatului public este în stadiul final, lucrările urmând a fi încheiate în circa două săptămâni. Tot în satul Pildești a fost realizat sistemul de supraveghere pentru școli, pentru a asigura o siguranță mai mare elevilor.

„Tot în Pildești, la Centrul de zi pentru bătrâni am înființat un centru de recoltare a analizelor medicale și o farmacie, și urmează ca în această toamnă să mai fie amenajat un cabinet de cardiologie. Alături de o congregație din maici de la Roma, s-au făcut demersuri pentru înființarea unui azil pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități și a pensionarilor nevoiași, la intrarea în Pildești. Va fi o clădire de 2.000 de metri pătrați, cu o capacitate de 40-50 de persoane. De asemenea, în luna aprilie, am depus la AFIR un proiect pe fonduri europene pentru dotări la Căminul Cultural din Pildești, proiect în valoare de circa 1,2 milioane de lei, o parte din echipamentele cu care va fi dotat fiind: instrumente muzicale, sistem de cinema, costume populare și de carnaval, piese de mobilier, echipamente IT, echipamente artizanale și tehnice, echipamente electronice”, a mai declarat primarul comunei Cordun.

 

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0