Proiect PRAIS privind starea de bine a tinerei generații, pentru elevii din Roman

Proiect PRAIS privind starea de bine a tinerei generații, pentru elevii din Roman

 

Pornind de la raportul UNICEF publicat în aprilie 2013, potrivit căruia România se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește starea de bine a tinerilor, Fundația PRAIS a inițiat, la începutul acestui, an un nou proiect național „Suntem tânăra generație!”. Principalele sale obiective sunt promovarea și susținerea stării de bine, asociată importanței cunoașterii prin educație, a respectului de sine și a celor din jur, a bunelor relații, încrederii, responsabilității, toleranței, stilului de viață echilibrat, valorizând talentele tinerilor, diversitatea lor și militând pentru incluziunea socială a categoriilor vulnerabile din rândul acestora.

Proiectul se derulează în 20 orașe, trei comune și un sat din România: Roman, Cluj-Napoca, București, Ploiești, Iași, Timișoara, Brașov, Codlea, Făgăraș, Predeal, Râșnov, Rupea, Săcele, Victoria, Zărnești, Bran, Hârlău, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Pașcani, Feldioara, Prejmer, Miroslava și Răducăneni, adresându-se celor peste 50.000 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a și celor 3.000 de cadre didactice, din 245 de licee, precizează un comunicat al Fundației PRAIS.

 

Raportul „Factorii sociali determinanți ai sănătății și stării de bine a tinerilor”, publicat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), arată că nivelul de satisfacție în viață scade odată cu vârsta și că este mai accentuat printre tinerii care provin din familii defavorizate. Inegalitățile asociate vârstei și sexului arată că răspunsul la factorii de stres din mediul școlar este mai ridicat în rândul tinerilor cu vârste în jur de 15 ani și cu o rată mai mare în rândul fetelor.

„Starea de bine fizică și mentală reprezintă elementul important care stă la baza evoluției și dezvoltării personale a adolescenților și contribuie la menținerea unei atitudini pozitive, deschise către nou, la conștientizarea importanței studiului, a cunoașterii, precum și la asumarea valorilor morale, a respectului de sine și față de ceilalți. Acest nou proiect educațional aduce în prim plan o tematică de larg interes”, declară Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS.

La nivel național, proiectul a angrenat elevii în activități menite a le stimula creativitatea, talentul, lucrul în echipă și bunele relații. Cele trei concursuri, #BestFlashmob2017, Am talent! și Quiz, au mobilizat peste 6.000 de elevi şi 445 de cadre didactice din peste 100 de licee. În Roman, au fost înscris zece Flash mob-uri din șapte licee, cu 208 participanți – elevi și profesori, iar concursul Am talent! a strâns 39 de activități de la patru licee. Principalul canal de informare şi de activare online al comunităţii de tineri este reprezentat de platforma integrată cu canalele de social media Facebook @suntemtanarageneratie şi YouTube, alături de portalul www.tanarageneratie.ro.

Seria de conferințele itinerante pe tema proiectului a reunit până acum peste 700 de liceeni, profesori și lideri de opinie. Bazate pe storytelling, evenimentele a reunit vorbitori de marcă: psihologi, sportivi olimpici, profesori, actori care au relatat experiențe de viață – adevărate modele pentru tineri. Dezvoltarea acestui program este posibilă datorită grantului oferit de Fundația Coca-Cola în cadrul selecției de proiecte, pe care o face anual, la nivel internațional.

Cele mai active unități de învățământ din Roman și zonă din cadrul proiectului, premiate de către Fundația PRAIS, au fost: Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul cu Program Sportiv Roman și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0