Proiect pilot: grădini cu zarzavat în școlile din Roman

Proiect pilot: grădini cu zarzavat în școlile din Roman

 

Conducerea Primăriei municipiului Roman a avut miercuri, 18 octombrie, o întâlnire cu directorii unităților de învățământ și reprezentanții asociațiilor de părinți din municipiu, pentru a dezbate oportunitatea înființării în școlile din Roman a unor grădini de zarzavat. Autoritățile spun că, în contextul în care discuțiile privind alimentația sănătoasă trebuie privite cu maximă responsabilitate, un astfel de proiect îi poate ajuta pe cei mici să înțeleagă beneficiile consumului de legume și, în același timp, să îi responsabilizeze și să le permită să facă o practică reală în laboratoarele de biologie.

„Vă propun ca, împreună, să ne implicăm pentru a-i încuraja pe copii să aibă un stil de viață cât mai sănătos, iar acesta depinde și de alimentația lor. Vedem în jur, citim statistici, iar dumneavoastră observați cel mai bine comportamentul tinerei generații, destul de mult înclinat spre fast food, consum de băuturi carbogazoase. Nu generalizăm, nu punem etichete, dar cred că trebuie să privim această problemă în mod responsabil și avem datoria, ca adulți, ca modele, să ne implicăm. Programele naționale «laptele și cornul» și «mărul» nu sunt suficiente pentru mulți dintre copii. Vă propun ca, împreună, să identificăm spații în unitățile de învățământ în care să amenajăm minigrădini cu legume, pe care copiii să le îngrijească, să afle calitățile legumelor, să le guste, să învețe să le aibă în propria alimentație”, a fost invitația lansată de primarul Lucian Micu.

 

Conform unui comunicat de presă al Primăriei municipiului Roman, discuțiile incipiente pe această temă au fost constructive, existând interes din partea conducerilor unităților de învățământ de a identifica terenuri și de a amenaja grădini cu zarzavat. „Mai mult, reprezentanții unităților de învățământ cu spații generoase, cum este Colegiul Tehnic «Miron Costin», au propus și încheierea de parteneriate cu alte școli. Profesorii au propus amenajarea de solarii, dar și crearea de livezi. Interesați de acest proiect s-au arătat și reprezentanții Colegiului Tehnic «Petru Poni», ai Școlii «Mihai Eminescu», ai Școlii «Calistrat Hogaș», urmând ca până vineri la Primăria municipiului Roman să fie centralizate toate propunerile, iar din primăvară să fie demarate primele proiecte pilot, în special în rândul grupelor de preșcolari și elevi de gimnaziu”, se mai arată în comunicat.

Un proiect similar este desfășurat de compania Kaufland, cea care, din acest an, a lansat programul „Grădinescu”, care constă într-o reţea de nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperişurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor şi două în şcoli din Capitală. Compania a prezentat publicului și un studiu privind răspândirea grădinăritului urban în România, conform căruia 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdeţuri sau fructe, din dorinţa de a se bucura de propriile culturi, naturale. Dintre aceştia, peste jumătate aleg să cultive verdeţuri (57% respondenţi), în timp ce 39% cultivă fructe, iar 27% cultivă legume, unii combinând mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de români în urban sunt căpşunile (25%), lămâile (20%), urmate de roşii, cartofi, pătrunjel, cimbru şi rozmarin.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • De ce sa desfiintat micile culturi din spatele blocurilor,unde nu exista drum de circulatie si nu afecta arhitectura orasului.Acum va venit mintea cea de pe urma si incepeti sa folositi ori ce teren aflat in perimetrul orasului.Penyru acest lucru este necesar indentificarea de catre asociatile de proprietari a locurilor din jurul blocurilor in vederea folosirii lor in acest scop.